Poziv za učešće i predaju radova za poseban broj časopisa: Albanian Journal of Economy and Business – 1Future izdanje - Climate and Sustainability ISSN 2219 - 3200
09.05.2024

Časopis Albanian Journal of Economy and Business u saradnji sa 1Future projektom, sa zadovoljstvom objavljuje poziv za predaju radova za posebni broj časopisa posvećen klimatskim promjenama i održivosti.

Klimatske promjene, uglavnom uzrokovane ljudskim djelovanjem poput efekta staklene bašte, krčenja šuma i industrijalizacije, dovele su do razdoblja bez presedana u pogledu ekoloških poremećaja. Povećanje globalnih temperatura, promjena vremenskih obrazaca, porast nivoa mora i sve veća učestalost ekstremnih vremenskih događaja samo su neki od simptoma ove planetarne krize.

Posljedice klimatskih promjena nadilaze samo degradaciju okoline, utičući na sve aspekte ljudskog društva i pojačavajući postojeće ranjivosti i nejednakosti. Najviše pogođene su ranjive i marginalizovane zajednice, što dodatno otežava postizanje ciljeva održivog razvoja.

Ovaj posebni broj je prilika da inženjeri i naučnici iz cijelog svijeta doprinesu razumijevanju i rješavanju ovih problema kroz originalne naučne radove, preglede, studije slučaja i perspektive.

Posebni broj će biti dio akademske publikacije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tirani. Gostujući odbor časopisa će biti sastavljen od akademika iz institucija visokog obrazovanja EU i Zapadnog Balkana, partnera EU-finansiranog projekta "1FUTURE". Bit će uspostavljeni postupci stručne recenzije. Svi članci objavljeni u ovom časopisu bit će dostupni besplatno čitaocima na web stranici projekta. Ovaj međunarodni časopis sa otvorenim pristupom će doprinijeti povećanoj međunarodnoj saradnji kroz međunarodne autore i institucije.

Cilj i Opseg:

Ovo posebno izdanje je posvećeno unapređenju znanja i posticanju inovativnih rješenja u poljima održivosti i klimatskih promjena, s naglaskom na interdisciplinarna istraživanja. Opseg uključuje, ali nije ograničen na, sljedeća područja:

  • Prirodne nauke: Klimatologija, aerologija, ekologija i geonauka, nudeći uvide u fizičke mehanizme, trendove i učinke klimatskih promjena.
  • Društvene nauke: Ekonomija, sociologija, psihologija, antropologija i političke nauke, istražujući društvene, kulturne i ponašajne aspekte održivosti i klimatskih promjena, kao i političke i upravljačke okvire potrebne za djelotvorno ublažavanje i prilagođavanje.
  • Inženjering i Tehnologija: Sistemi obnovljive energije, održiva infrastruktura, zelena tehnologija i inovacije koje smanjuju uticaj na okolinu i povećavaju djelotvornost resursa, inženjering sigurnosti okoline.
  • Biološke nauke: Očuvanje bioraznolikosti, usluge ekosistema i odnosi između ekosistema i klimatskih promjena.
  • Zdravstvene nauke: Istraživanje zdravstvenih implikacija klimatskih promjena, uključujući širenje bolesti, kvalitet vazduha i preklapanje javnog zdravlja sa održivošću.
  • Humanističke nauke i umjetnost: Istraživanje etičkih, filozofskih i kulturnih dimenzija održivosti i klimatskih promjena, kao i kreativni izrazi i narativi koji inspirišu djelovanje i podižu svijest.
  • Urbanističko Planiranje i Dizajn: Održivi urbani razvoj, pametni gradovi, urbano planiranje mobilnosti i inkluzivno urbano planiranje koje se bavi izazovima klimatskih promjena u metropolitanskim područjima.
  • Poljoprivreda i sistemi Prehrane: Održive poljoprivredne prakse, sigurnost hrane i otpornost prehrambenih sistema u kontekstu promjenjivih klimatskih uslova.
  • Poslovanje i Menadžment: Održivi poslovni modeli, korporativna društvena odgovornost i strategije za integraciju održivosti u organizacijske prakse i lance snadbijevanja.
  • Energetika i Upravljanje Resursima: Djelotvorna upotreba resursa, principi kružne ekonomije, e-mobilnost i održivo upravljanje resursima kako bi se smanjio uticaj na okolinu.
  • Obrazovanje i Komunikacija: Inovativne metode za uključivanje javnosti, komunikacija nauke i obrazovne inicijative usmjerene na podizanje svijesti i posticanje informisanog djelovanja na polju održivosti i klimatskih promjena.

Pozivamo sve zainteresovane istraživače da predaju radove koji prate sljedeće smjernice:

  1. Obrazac za rad
  2. Izjava o originalnosti
  3. Izjava o sukobu interesa

Rok za predaju radova počinje 5. maja 2024. godine, a završava se 15. novembra 2024. godine. Molimo da svi radovi budu poslani na sljedeće adrese:

aljeb@feut.edu.al

1future@feut.edu.al

Kao predmet e-adrese navedite: "Predaja za posebni broj: Albanian Journal of Economy and Business - 1Future Issue: Climate and Sustainability"

Datum obavještavanja o prijemu rada je do 30. decembra 2024. godine, dok je planirano izdavanje posebnog broja 15. januara 2025. godine.

 

Pozivamo sve inženjere i stručnjake da iskoriste ovu priliku da doprinesu globalnim naporima u borbi protiv klimatskih promjena i da pomognu u stvaranju održivije budućnosti za sve.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021