Održana svečana dodjela priznanja WSIS Prize 2024 Champion
24.06.2024

Sa ponosom objavljujemo da je svečana dodjela priznanja WSIS Prize 2024 Champion za projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, održana u Inženjerskoj komori Crne Gore 21. juna. Priznanje je uručio Stephen E. Dreikorn, službenik za odnose s javnošću i portparol Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, a događaj je okupio brojne zvanice.

Idejni tvorac ovog inovativnog koncepta je Ivan Martinović, doktorand na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Martinović je u svom kratkom obraćanju prisutnima istakao da je projekat realizovan pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Crnoj Gori, odnosno Američkog ugla na Cetinju, koji obuhvata izradu pametnog sistema za monitoring parametara životne sredine, uključujući kvalitet vazduha i nivo buke, dodavši da osim kreiranja inovativnog sistema, projekat je imao i edukativni karakter, omogućivši osnovcima i srednjoškolcima sa Cetinja aktivno učešće u njegovoj realizaciji, koje se ogleda kroz ovladavanje digitalnih vještina, vještina kritičkog mišljenja, kreativnog rješavanja problema i sposobnošću timskog rada, a koje nažalost nijesu u mogućnosti da u potpunosti razviju tokom formanog procesa obrazovanja. Aktivnosti koje su pratile ovaj projekat su prepoznate od strane predstavnika opštine – Prijestonice Cetinje, pa je ubrzo nakon završetka ovog projekta započeta nova faza realizacije inovativnog koncepta “Cetinje Smart City”.

Dobijanjem WSIS Prize 2024 Champion priznanja, projekat je uvršten među top 5 projekata na svijetu u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o informacionom društvu. Ovaj izuzetan uspjeh predstavlja veliki korak naprijed za Cetinje i Crnu Goru, koja je jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja se može pohvaliti ovim priznanjem, uz Sloveniju iz bivših Jugoslovenskih država.

Zahvaljujemo se svima koji su svojim prisustvom doprinijeli ovom izuzetnom uspjehu. Posebno želimo da izrazimo zadovoljstvo što je Inženjerska komora Crne Gore mogla biti domaćin ovom važnom događaju, koji predstavlja prekretnicu za našu zajednicu i zemlju.

FOTOGRAFIJE

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021