Informativni seminar o EUROCODE-vima
14.10.2013

U organizaciji Inženjerske komore Crne Gore – Strukovne komore građevinskih inženjera u periodu 08 – 09. oktobar, realizovan je seminar posvećen pitanjima uvođenja EUROCODE-va u crnogorsku inženjersku praksu. Značajan broj građevinskih inženjera – članova Komore, imao je priliku da se upozna sa teorijskim i praktičnim implikacijama implementacije evropskih standarda.

 

Poseban akcenat stavljen je na odgovornost nadležnih institucija i dinamiku njihove koordinacije u ovim procesima. U tom je smislu prepoznata uloga Instituta za standardizaciju, resornog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Građevinskog fakulteta, Inženjerske komore Crne Gore i drugih profesionalnih institucija pred kojima se, kako je ocijenjeno, nalazi veoma obiman proces usklađivanja nacionalnih propisa sa regulativom EU u oblasti građevinarstva.

 

Proces harmonizacije propisa treba prihvatiti ozbiljno i odgovorno, tim prije jer je direktno kompatibilan sa značajnom djelatnošću Komore – unapređenju znanja svojih članova – ovoga puta u oblasti praktične primjene savremenih metoda projektovanja konstrukcija, istakao je u uvodnom izlaganju predsjednik Komore Prof. dr Branislav Glavatović. Seminar predstavlja svojevrstan nastavak aktivnosti započetih unazad četiri godine organizacijom skupa pod nazivom „EU kodovi u crnogorskoj legislativi“ i ima za cilj da ukaže na značaj i potrebu pravovremenog i adekvatnog usaglašavanja crnogorske zakonodavne infrastrukture sa evropskim standardima. To uključuje otvaranje kompleksnog procesa implementacije Eurokodova u crnogorsku građevinsku praksu, ali i potrebu širokog edukovanja stručne javnosti za kvalitetnu primjenu tih kodova. Istovremeno, to je i dobar podsticaj za uvođenje odgovarajućeg obrazovnog procesa u oblasti EUROCODE-va za inženjere, posebno projektante udružene u Komori. Radi dosljedne i kvalitetne primjene evropskih propisa u praksi, kao nacionalnih normi i standarda, Komora nastavlja da radi na organizaciji edukativnih seminara ali i publikovanju referentnih dokumenata, na kraju je poručio Predsjednik Komore.

 

U nastavku se nalaze prezentacije izlagača koji su, na sveobuhvatan i analitičan način, tretirali sadržaj i praktične posljedice uvođenja pomenutih standarda.

 

OSNOVE PRORACUNA KONSTRUKCIJA, Prof. dr Nebojsa Djuranovic

 

DEJSTVA NA KONSTRUKCIJE, Mr Nikola Basa

 

DEJSTVO VJETRA, Mr Mirjana Djukic

 

OPTERECENJE OD EKSTREMNIH TEMPERATURA, Mr Branko Micev

 

OPTERECENJE OD VJETRA, Mr Branko Micev

 

OPTEREĆENJE SNIJEGOM, Mr Nina Serdar

 

PRORACUN BETONSKIH KONSTRUKCIJA, Prof. dr Nebojsa Djuranovic

 

ZEMLJOTRESNO DEJSTVO, Prof. dr Srdjan Jankovic

 

ZIDANE KONSTRUKCIJE, Mr Jelena Pejovic

 

OPTEREĆENJE OD SNIJEGA, Mr Branko Micev

 

PROPRACUN CELICNIH KONSTRUKCIJA, Prof. dr Dusko Lucic

 

TERMICKA DEJSTVA, Doc. dr Zeljka Radovanovic

 

ZIDANE KONSTRUKCIJE, Doc. dr Zeljka Radovanovic

 

PROJEKTOVANJE ZGRADA, Prof. dr Srdjan Jankovic

 

EUROCODE 1990 - Aneksi, Prof. dr Radomir Zejak

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021