Zasijedanje Generalne skupštine ECEC i proslava godišnjica Tehničke komore Grčke i ECEC
15.10.2013

U Atini se, u periodu od 10. do 13. oktobra, u organizaciji Tehničke komore Grčke (TEE) i Evropskog savjeta inženjerskih organizacija (ECEC), realizovao Šesti međunarodni sastanak predsjednika evropskih inzenjerskih organizacija. To je ujedno bila i prilika da se obilježi 90 godina postojanja grčke Tehničke komore i desetogodišnjica rada Evropskog savjeta inženjerskih Komora. Tim su povodom predsjednik TEE Christos Spiritz i predsjednik ECEC Črtomir Remec pozdravili prisutne ističući značaj postojanja integrisane i regulisane inženjerske struke u Evropi. Veća dinamika saradnje inženjera posebno je značajna u vremenu finansijske krize koja pogađa mnoge zemlje i uzrokuje niz prepreka i poteškoća u valorizaciji i kvalitetu pružanja inženjerskih usluga, jedna je od poruka okupljanja. 

 

Tokom predsjedničkog sastanka apostrofirane su teme kao što je uloga i budući potencijal sektora izgradnje, reforme u oblasti evropske legislative koja tretira oblast javnih nabavki, obuke i edukacije inženjera, profesionalnog priznavanja i mobilnosti, dok je akcentovano unapredjenje ukupne saradnje inženjerskih organizacija na međunarodnom nivou. Među značajnim izlagačima, o ovim i drugim aktuelnim pitanjima govorili su Fernando Branco, predsjednik ECCE, George Koumoutsakos, delegat Evropskog parlamenta, te Dirk Bochar, generalni sekretar FEANI-a. 

 

 

Tokom sastanka usaglašen je nacrt "Atinske deklaracije o stogodišnjici regulisane inženjerske struke u službi javnog interesa, sigurnosti i kvaliteta, u cilju stvaranja razvoja i blagostanja u Evropi". Ovom Deklaracijom potpisnici će pozvati na obezbjeđivanje dugoročnog, koordinisanog i stabilnog regulativnog okvira, koji će osigurati održivi razvoj, te na mobilisanje investicija i adekvatnih finansijskih sredstava ali i programa i inicijativa usmjerenih ka poboljšanju sektora izgradnje u vidu pokretanja strukturnih i kohezionih fondova. Takođe, u Deklaraciji se podvlači potreba za većom podrškom inovacijama, novim tehnologijama i materijalima. Jedan od prioriteta je i obezbjeđivanje koherencije i integracije između politika za zaštitu životne sredine i onih usmjerenih na promociju rasta i razvoja. 

 

 

Ovaj događaj okupio je delegacije inženjerskih komora ne samo iz susjedstva već i Evrope. Predstavnici Inženjerske komore Crne Gore takođe su uzeli učesće na pomenutom sastanku koji je rezultirao, kako je rečeno, dokumentom koji favorizuje visoke vrijednosti u cilju podizanja blagostanja svih građana i predstavlja poziv inženjera institucijama Evropske unije da snažnije rade na harmonizaciji propisa i medjusobnom priblizavanju svih aktera uključenih u sektor inženjerskih usluga. Zvanično usvajanje Deklaracije predviđeno ja za naredni predsjednički sastanak dogovoren za novembar sljedeće godine.

 

 

U subotu,  jedanaestog oktobra, održano je zasijedanje Generalne skupštine ECEC, na kojem su, između ostalog, prezentovane dosadašnje aktivnosti ECEC u kontekstu obilježavanja desete godišnjice od njenog postojanja. Takođe, prisutni su imali priliku da se upoznaju sa ostvarenim napretkom u protekloj godini. Na toj su liniji identifikovane neke od ključnih aktivnosti preduzete od strane Predsjednika i rukovodećih tijela ECEC-a:

 

  • Snažnije povezivanje privatnog sa javnim sektorom i donosiocima odluka;
  • Efikasnije suočavanje sa trendom opadanja proizvodnje u cilju obezbjeđivanja održivog rasta;
  • Jačanje uloge ECEC u unapređivanju položaja inženjera na evropskom nivou;
  • Dalje povezivanje sa predstavnicima EU i veći uticaj na donošenje što povoljnih evropskih propisa koji se odnose na sektor izgradnje (u tom je cilju najavljeno ponovno pokretanje kancelarije ECEC-a u Briselu – zvanično otvaranje se očekuje u martu naredne godine);
  • Unapređivanje oblasti javnih nabavki i favorizovanje tendera na kojima pobjeđuju ne najpovoljniji već projekti kojima se obezbjeđuje najveća ekonomska dobit;
  • Fokus na projekte posvećene zaštiti životne sredine.
  • Preciznije definisanje programa kontinuiranog stručnog razvoja (CPD) i preduzimanje mjera ka usaglašavanju pravila, vrjednovanja i nosioca pograma obuke.

 

Na Sjednici su se razmatrala i tekuća proceduralna pitanja. Usvojen je program rada i budžet za sljedeću godinu. Otvoreno je pitanje daljeg definisanja pravednijeg utvrđivanja članarina, posebno za Komore sa manjim brojem članova. Ova i druga pitanja biće uvrštena u Dnevni red narednog zasijedanja Skupštine.

 

Predsjednik Evropskog savjeta inženjerskih organizacija, gospodin Črtomir Remec najavio je Regionalni dan inženjera, koji će se održati u Mariboru 14. novembra ove godine, kao i planiranu Prvu mediteransku konverenciju u Lecce-u/ Italija, čija organizacija je predviđena za proljeće 2014. godine.

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021