Održan skup Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju od 4. do 6. oktobra 2013. godine u Novom Sadu
12.11.2013

Inženjerska komora Srbije je organizovala skup Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju, koji je održan od 4. do 6. oktobra 2013. godine u Novom Sadu. Na skupu su učestvovali predstavnici iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

 

U subotu 5. oktobra 2013. godine održan je radni deo sastanka u sali hotela "Centar" u Novom Sadu na kome su učestvovali predstavnici svih komora članica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju: ispred Inženjerske komore Srbije učestvovali su Milovan Glavonjić, predsjednik, Prof. dr Dragoslav Šumarac, predsjednik Skupštine, Goran Vukobratović, predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, mr Radoslav Lekić, član Upravnog odbora, Ana Krakovski Nađ i Prof. dr Maja Todorović, članovi Komisije za međunarodnu saradnju, Ivana Magdelinić, v.d. sekretara Inženjerske komore Srbije, Ana Ždero, stručni saradnik za pravne poslove i mr Milana Milović, saradnik za poslove informisanja. Iz Inženirske zbornice Slovenije prisustovali su Črtomir Remec, predsjednik i Andrej Povščić, predsjednik Komisije sa provjeru ispunjenosti uslova za upis u imenik Inženirske zbornice Slovenije. Zatim, Ljubo Dušanov Stjepčević, predsjednik Strukovne komore arhitekata i član Upravnog odbora Inženjerske komore Crne Gore i Svetislav Popović, generalni sekretar Inženjerske komore Crne Gore. Iz Komore ovlašćenih arhitekata i inženjera Makedonije bili su prisutni Blaško Dimitrov, predsjednik i prof. dr Mile Dimitrovski, rukovodilac odjeljenja Mašinskih inženera. A iz Hrvatske komore inženjera građevinarstva bili su prisutni Zvonimir Sever, predsjednik, dr.sc Mirko Orešković, koordinator za međunarodnu saradnju, Ivan Paska i Željko Sokolić, predsjednik i član Komisije za međunarodnu saradnju.
 

Predstavnici skupa utvrdili su listu prioriteta, odnosno listu projekata Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju. U pitanju su sljedeći projekti: Harmonizacija zakona i prava, Unapređenje postupaka javnih nabavki sa ciljem donošenja smjernica za javne nabavke inženjerskih usluga, Unapređenje interesa, Priznavanje obrazovanja, Vrijednost usluge i Odnos kvaliteta i tržišne vrijednosti ponuđene i izvršene inženjerske usluge. Projekat - odnos kvaliteta i tržišne vrijednosti ponuđene i izvršene inženjerske usluge, biće predstavljen u Briselu u novembru 2013. godine, od strane Mirka Oreškovića, Ivana Paske i Črtomira Remeca.
 

Povodom obaveznog permanentnog obrazovanja inženjera u članicama Evropskog savjeta inženjerskih komora - CONTINUING PROFESSIONAL DEVELOPMENT (CPD), učesnici su zauzeli jedinstven stav koji se ogleda u potrebi uključivanja svih komora članica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju u sprovođenju ovog, za struku veoma važnog, projekta.
 

Vezano za sprovedenu regionalnu Anketu koja se odnosila na odnos obrazovanja i prakse, Milovan Glavonjić, predsjednik Inženjerske komore Srbije, je upoznao prisutne sa rezultatima Ankete sprovedene među članstvom Inženjerske komore Srbije, nakon čega je dogovoreno da će i ostale komore članice u narednom periodu sprovesti tu anketu.
 

Na sastanku je prihvaćen prijedlog Komore ovlašćenih arhitekata i inženjera Makedonije o uključivanju Komore inženjera u investicionom projektovanju Bugarske u punopravno članstvo Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju.
 

Sljedeća sjednica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju održaće se krajem aprila 2014. godine u Skoplju ili na Ohridu.

 

Preuzeto sa http://www.ingkomora.org.rs/vesti/?id=05-11-2013-001.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021