STRUČNA TRIBINA „ENERGETSKA EFIKASNOST ZGRADA"
14.02.2014

STRUKOVNA KOMORA INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE organizuje stručnu tribinu na temu „ENERGETSKA EFIKASNOST ZGRADA“, koja će se održati 28. februara 2014. godine, sa početkom u 12,30 h u Hotelu "Ramada" - sala "Lesendro", u Podgorici.

U okviru stručne tribine biće predstavljen, od strane autora, projekat rekonstrukcije objekta Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku (18.000 m2), u cilju poboljšanja njegove energetske efikasnosti.

Poziv za učešće na tribini važi za sve zainteresovane članove IKCG, sa posebnim naglaskom na članove Strukovne komora mašinskih inženjera.

  1. Podaci o autorima referata:

                                   Darko Angebrandt, dipl.ing.el. – ovlašteni inženjer elektrotehnike

Tvrtka: INEL d.o.o. Đakovo

Tel. 031-813-903, fax. 031- 822-490, mob. 091-2002-541

mail: darko.inel@os.t-com.hr , web: inel.com.hr – kontakti

 

Silvano Sušilović, dipl.ing.st. – ovlašteni inženjer strojarstva

Tvrtka: FLOGISTON d.o.o. Osijek

Tel. 031- 210-844, fax. 031- 210-843, mob. 098-482-667 

Mail: flogiston@os.t-com.hr  

 

  1. Tematska cjelina:

 

  1. Projektiranje i nadzor – složena tehnička rješenja

 

  1. Naslov referata:

 

Zgrada Poljoprivrednog fakulteta Osijek – prezentacija izvedenog projekta visoke energetske učinkovitosti

 

 

  1. Sažetak referata:

 

Isti autori su sudjelovali na 12.Međunarodnom simpoziju „Električne instalacije – Dani Josipa Lončara“ u Šibeniku 2006. godine u suorganizaciji HKIE s radom „Elektrotehničke instalacije kao integralni dio sustava gospodarenja energijom u zgradama“ te su tada u radu prikazali multidisciplinarni pristup projektiranju zgrada sa ciljem stvaranja energetski učinkovite zgrada, funkcionalne, a energetski „štedljive“. Radom je tada prikazano nekoliko objekata koji su tada bili u fazi projektiranja, te je prikazana tehno-ekonomska analiza i usporedba klasičnih i energetski učinkovitih elektrotehničkih i termotehničkih sustava i što se i kakvi rezultati očekuju primjenom energetski učinkovitih sustava u odnosu na klasične.

 

Jedan od objekata prikazan u radu bio je i objekt Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku površine 18.000 m2 koji je tada bio u fazi projektiranja. Projektom je bio predviđen sustav grijanja i hlađenja korištenjem dizalica topline visoke efikasnosti (geotermalni potencijal), ugradnja sustava cijevnog razvoda u armirano betonsku konstrukciju (aktivacija betonske jezgre), 70 % potrebne toplinske i raskladne energije se trebao dobiti pasivnom aktivacijom betonske mase, a svega 30 % potrebne enegije minimalnim zračnim sustavom. U zgradi je projektirana energetski visokoučinkovita rasvjeta s lokalnim jednogrupnim sustavom regulacije prema uplivu dnevnog svjetla s lokalnim osjetnicima prisutnosti koji osim na rasvjetu djeluju i na zračni dio termotehničkog sustava kojega stavljaju u pripravni mod kada nema prisutnog osoblja u prostoru. Kompletan termotehnički i rasvjetni sustav  bio je projektiran da ga nadzire „pametni“ CNUS koji je imao zadatak pratiti navike korisnika i samoregulirati zonske regulatore prostora (preko 280 zona u građevini) i na taj način osiguravati minimalne utroške energije uz maksimalni konfor korisnika. Dakako da je, uz tehničke sustave, multidisciplinarnim pristupom analiziran cijeli objekt pa je tako i glavni arhitekt predvidio projektom sve potrebne mjere vanjske ovojnice kako bi zgrada bila energetski što učinkovitija. Projektom je kao glavni energent bila predviđena samo električna energija, dok je plin korišten isključivo za potrebe tehnologije labaratorija fakulteta.

 

Kompletan projekt rađen je u nekoliko navrata od od 2002. do 2007. godine, a realizacija projekta započela je 2008. te je u rujnu 2011.održan tehnički pregled i dobivena uporabna dozvola. Svi radovi su izvedeni prema projektu i ugrađeni su svi projektirani sustavi te je zgrada bila punu godinu dana u uporabi, CNUS je imao vremena obaviti sve samoregulirajuće procese te su rezultati potrošnje električne energije čak i bolji od projektom očekivanih. Zgrada visokoškolskog obrazovanja impozantne korisne površine od 18.000 m2 i vršne snage 350 kW ima ukupnu godišnju potrošnju električne energije od svega 47,07 kWh/m2a i to za ukupne potrebe zgrade za energijom, pa kada se primjeni faktor primarne energije, koji je za električnu energiju 2, dolazimo do podatka od 94,14 kWh/m2a primarene energije što zgradu stavlja, prema smjernicama Passivhaous Institut Darmstadt, u klasu Pasivne zgrade jer  troši manje od 120 kWh/m2a primarne energije.

Ovakav energetski rezultat potvdila je i renomirana tvrtka TUV koja je obavila energetski pregled zgrade te izdala energetski certifikat koji zgradu fakulteta svrstava u energetski razred „A“. Kada bi naš pravilnik o energetskom certificiranju uzimao u obzir i primarnu energiju, kao što uzima regulativa u SR Njemačkoj, tada bi zgrada prema svojoj potrošnji bila u razredu „A+“ što je najviši energetski razred po regulativi  EU. Ovakav rezultat pokazuje da se multidisciplinarnim pristupom svih projktantskih struka - arhitekture, strojarstva i elektrotehnike i velike javne zgrade, bez njihove vizualne „pasivizacije“, mogu isprojektirati i u praksi realizirati kao niskoenergetske „pasivne“ građevine.

Dakle cilj referata je prikazati usporedbu projektiranih i izvedenih  sustava, koja su bila projektna očekivanja, a koje je rezultate pokazalo jednogodišnje korištenje zgrade, te smatramo da je ovo zasigurno interesantna tema za ovlaštene inženjere elektrotehnike i smjernica za buduće projekte energetski učinkovitih zgrada.  

 

            Napomena: Sažetak referata uradili njegovi autori.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021