Održana stručna tribina na temu „ENERGETSKA EFIKASNOST ZGRADA“.
03.03.2014

STRUKOVNA KOMORA INŽENJERA ELEKTROTEHNIKE  organizovala je, u petak 28.02.2014. godine u Hotelu "Ramada",  stručnu tribinu na temu „ENERGETSKA EFIKASNOST ZGRADA“. Tribina je bila posvećena prezentaciji izvedenog projekta  Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku. Svoja izlaganja imali su gosti iz Hrvatske: gospodin Darko Angebrandt, dipl.ing.el. ispred firme „INEL“ i gospodin Silvano Sušilović, dipl.ing.st. u svojstvu direktora „FLOGISTON“-a – koje su radili na uspješnoj realizaciji projeka dostizanja najvišeg stepena energetske učinkovitosti pomenutog objekta. Skupu su prisustvovali i predstavnici Hrvatske komore elektroinženjera kao i značajan broj domaćih inženjera.

 

 

Predsjednik Hrvatske komore elektroinženjera gospodin Željko Matić, dipl.ing.el, na početku je pozdravio prisutne i zahvalio kolegama na ukazanom interesovanju za ove, kako je rekao, aktuelne teme od značaja za budući put Crne Gore i harmonizaciju njenog zakonodavstva sa propisima na nivou EU. On je ukratko podsjetio na tekuće zakonodavne procese u Republici Hrvatskoj, koja je skoro stekla status članice EU, i podvukao kompleksnost dugotrajnih procedura usaglašavanja nacionalnih zakonskih rješenja sa evropskim normama, koje tretiraju oblast gradnje niskoenergetskih objekata. Iskoristio je priliku da pozove prisutne na naredne Dane inženjera elektrotehnike koji se, već tradicionalno, organizuju u Zadru i još jednom svima poželio uspjeh na privatnom i poslovnom planu.

 

 

Svoja izlaganja imali su Darko Angebrandt i Silvano Sušilović koji su predstavili projekat rekonstrukcije Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku, rađen kroz multidisciplinarnI pristup svih projektantskih struka, u cilju obezbjeđivanja ekonomičnog korišćenja njegove energije u cijelini. Kompletan projekat rađen je u nekoliko navrata od 2002. do 2007. godine, da bi njegova realizacija započela 2008. godine, dok je 2011. godine održan tehnički pregled i dobijena upotrebna dozvola.

 

Oni su istakli da forma objekta, u arhitektonskom smislu, imajući u vidu velike staklene površine, odudara od ustaljenih stereotipa niskoenergetskih ili pasivnih zgrada kao zatvorenih volumena. Ova zgrada, sa korisnom površinom od 18.000 mima ukupnu godišnju potrošnju električne energije od svega 47,07 kWh/m2a. Kada se primjeni faktor primarne energije, koji je za električnu energiju 2, dolazimo do podatka od 94,14 kWh/m2a primarne energije, što zgradu stavlja, prema smjernicama Passivhaous Institut Darmstadt, u klasu Pasivne zgrade, jer troši manje od 120 kWh/m2a ove energije za potrebe grijanja, hlađenja, prozračivanja, rasvjete i tople vode, istakli su oni.

 

Ovakav energetski rezultat potvrdila je i renomirana kompanija TUV, koja je obavila energetski pregled zgrade, te izdala sertifikat  za energetski razred „A“. Izlagači su ocijenili da bi, u slučaju da hrvatski Pravilnik o energetskom certificiranju uzima u obzir i primarnu energiju, kao što uzima regulativa u SR Njemačkoj, ova zgrada prema svojoj potrošnji bila u razredu „A+“ što je najviši energetski razred po regulativi  EU.

 

 

Ukupni troškovi izgradnje objekta iznosili su oko 20 miliona eura, od čega je na mašinske sisteme otpalo 17% (njihova vrijednost je bila 170 eura/m2) dok elektrotehnički sistemi čine 13% (120 eura /m2). Povećanje investicionih troškova, usljed primjene savremenih rješenja u odnosu na standardne sisteme izgradnje, iznosilo je oko 5 miliona eura. Kroz prezentovani dijagram isplativosti projekta, ocijenjeno je da se već nakon treće godine počinju nazirati efekti uštede investitoru, dok ti dobici, nakon perioda od 30 godina, iznose oko 10 miliona eura, što je polovina od ukupne investicione vrijednosti objekta, ocijenio je gospodin Angebrandt.

 

Na kraju dinamične diskusije i razmjene mišljenja zaključeno je da racionalno i pametno projektovanje uz ekonomičnu gradnju rezultira i ekonomičnim održavanjem. Reprezentativan primjer je svakako Poljoprivredni fakultet u Osijeku, projekat koji je svojom dispozicijom i funkcionalošću udovoljio svim traženim zahtjevima te postavio novi standard u budućem projektovanju, što ga svrstava u najuspješnije realizovane niskoenergetske javne ustanove u Hrvatskoj.

 

PREZENTACIJA PROJEKTA 

 

ELABORAT O PROJEKTU - POLJOPRIVREDNI FAKULTET U OSIJEKU

 

Više fotografija sa skupa na linku: GALERIJA

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021