Izvještaj sa Prvog sastanka radne grupe za Kontinualno profesionalno usavršavanje (CPD)
06.03.2014

Odlukom Upravnog odbora IKCG 01-4229/8 od 10.12.2013.godine, za predstavnika Inženjerske komore CG u Radnoj grupi za kontinuirano i permanentno usavršavanje (CPD) licenciranih inženjera pod okriljem ECEC, imenovan je potpredsjednik Komore, Prof. dr Duško Lučić, dipl.inž.građ.

 

Prvi sastanak Radne grupe ECEC-a za kontinualno profesionalno usavršavanje - CPD održan je 15. februara 2014. godine, u Beogradu/Srbija.

 

 

Profesionalno usavršavanje inženjera, koje se sprovodi po preporuci Evropskog saveta inženjerskih komora, ima za cilj kontinuirano obrazovanje članova komora koje su članice ECEC-a. Inženjeri će kroz sticanje najsavremenijih znanja, upoznavanja sa savremenim tehnikama i aktuelnim odredbama i direktivama, povećati svoju konkuretnost na domaćem, ali i inostranim tržištima. Najeminentniji stručnjaci iz Evrope će sprovoditi obuke i predavanja. Prisustvo na predavanjima će biti bodovano. Ovi bodovi će u narednom periodu biti evidentirani u okviru Evropske profesionalne kartice koja će omogućiti slobodno kretanje i zapošljavanje svih inženjera, članova komora koje pripadaju Evropskom savetu inženjerskih komora (ECEC) u EU.

 

Sastanku su pored predsjednika Radne grupe i potpredsednika Evropskog saveta inženjerskih komora (ECEC) Prof. dr Dragoslava Šumarca, prisustvovali i delegati gotovo svih komora članica ECEC-a: potpredsednik Evropskog saveta inženjerskih komora Hansjörg HL. Letzner iz italijanske komore, dr Željko Vukelić iz slovenačke komore, dr Alois Materna iz češke komore, dr Mile Dimitrovski i Dimče Atanasovski iz ,akedonske komore, dr Duško Lučić iz crnogorske komore, Astrid Nageler-Reidlinger iz austrijske komore, dr Michal Minar iz slovačke komore i dr Stefan Kinarev iz bugarske komore. Na sastanku su bili prisutni i predsjednik Inženjerske komore Srbije Milovan Glavonjić, potpredsednik Upravnog odbora Komore Gligor Obrenović i predsjednik Komisije za permanentno usavršavanje članova Inženjerske komore Srbije, prof. dr Ratko Salatić. Predsjednik Inženjerske komore Srbije, Milovan Glavonjić, pozdravio je prisutne i održao kraću prezentaciju o radu Komore.


Sastanku su prisustvovali i predstavnici GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), koji će u narednom periodu pružati podršku ovom programu. (preuzeto sa internet prezentacije Inženjerske komore Srbije)

 

OVDJE možete pogledati Izvještaj Prof. dr Duška Lučića, sa pomenutog sastanka, na kom su definisani naredni koraci za implementaciju modela kontinuiranog usavršavanja u prakse inženjerskih komora, članica ECEC-a.

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021