Održana stručna tribina o EN 1991-1-4 i predstavljen rad kompanije "Amiga" d.o.o.
10.06.2014

U ponedjeljak, 09. juna o.g, u hotelu „Podgorica“, a u organizaciji Inženjerske komore Crne Gore – Strukovne komore inženjera elektrotehnike, održana je Stručna tribina pod nazivom  „Poređenje proračuna uticaja vjetra na konstrukcije po Eurokodu i bivšim jugoslovenskim standardima sa posebnim osvrtom na proračun uticaja vjetra na konusne stubove rasvjete poligonalnog presjeka koji nijesu obuhvaćeni EN 40 normama“.

 

 

Ispred firme „Amiga“ d.o.o. na ovu temu govorio je Nebojša Bunčić, koji je učinio osvrt na kompleksnu situaciju nedostatka unifikovanih pravila koja regulišu pitanja projektovanja stubova rasvjete. U Srbiji se paralelno sa jugoslovenskim standardima iz oblasti građevinarstva primjenjuju i odgovarajuće evropske norme dok nepostojanje jedinstvenog Pravilnika za primjenu EUROKODOVA ozbiljno usložnjava situaciju za inženjere, ocijenio je on.

 

Činjenica da strane kompanije primjenjuju EUROCODE-ve dok su domaće firme u Srbiji i dalje u obavezi da rade prema jugoslovenskim standardima, uzrokuje različite proračune u težini stubova, čime se bitno utiče i na konačnu cijenu koštanja ukupnih projekata u korist onih koji rade po evropskim standardima. To problematizuje pitanje konkurentnosti domaćih firmi i stvara ozbiljne prepreke u podsticanju lokalne proizvodnje.

 

Bunčić je predstavio uporednu proračunsku analizu EUROCODE-a EN 1991-1-4 i odgovarajućeg JUS-ovog standarda naglašavajući osnovne tačke razmimoilaženja među njima. Ključna razlika između dva standarda, naglasio je Nebojša Bunčić, je u brzini osrednjavanja. Imajući u vidu da evropski standardii računaju sa srednjom/prosječnom jačinom opterećenja vjetrom te da se radi o „kvazistatičkoj“ vrijednosti,  često je nemoguće odgovoriti upitima inženjera o maksimalnim brzinama vjetra, rekao je on u kontekstu problema sa kojima se inženjeri suočavaju u praksi.

 

 

 

Na kraju, prisutni su mogli da pogledaju video materijal u okviru kog su predstavljeni rad i referentni projekti „Amige“ d.o.o.

 

Fotografije sa tribine možete pogledati na linku: GALERIJA.

 

Ovdje možete preuzeti propagandni materijal kompanije "AMIGA"

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021