Održan seminar na temu ENERGETSKI EFIKASNih RJEŠENJA KGH U SVIJETLU EU DIREKTIVA
16.06.2014

U petak, 13. juna 2014. godine, u Hotelu Ramada, održan je seminar na temu Energetski efikasna rješenja KGH u svijetlu EU direktiva, u organizaciji Strukovne komore mašinskih inženjera.

 

Uvodno predavanje imao je gospodin Neško Šćekić, koji je ispred Instituta za standardizaciju pružio osvrt na značaj i ulogu standarda u regulisanju inženjerskih profesija. On je istakao da se, u principu, standardi tretiraju kao dobrovoljni propisi izuzev u slučajevima kada se nacionalna legislativa poziva na standard ili kada se dvije ili više strana arbitrarno dogovore o njihovoj obaveznoj primjeni.  Šćekić je ukratko predstavio rad ISME-a, predviđajući potrebu da se u budućnosti zajednički radi na ustanovljavanju tehničkog komiteta iz oblasti termotehnike, koji bi pratio odgovarajuće procese standardizacije. Imajući u vidu aspiracije Crne Gore za ulazak u strukture Evropske unije,  zaključio je da ispred nas stoji zadatak usvajanja 70-80% standarda koji bi omogućili primjenu evropskih regulativa, što bi dovelo do potrebne harmonizacije lokalnih propisa sa onim na evropskom nivou i time dodatno otvorilo naše tržište.

 

 

 

Gospodin Bojan Grujički, u ime kompanije VIESSMANN, predstavio je neka od rješenja okvirne Direktive o energetski efikasnim proizvodima koja svoju primjenu, kroz set odgovarajućih standarda, nalazi na području EU. On je istakao nizak udio koji energetski efikasni proizvodi danas imaju na evropskom tržištu ističući činjenicu da još uvjek 78% ukupnog energetskog tržišta otpada na energetski neefikasne proizvode koje Evropljani koriste. Ovaj trend pratiće linija pada, dok je već usvojena strategija kojom se u narednom periodu zabranjuje plasiranje određenih proizvoda. Između ostalih, plasiranje polukondezacionih kotlova na evropsko tržište biće zabranjeno početkom 2015. godine, dok je rok za stopiranje proizvodnje niskotemperaturskih kotlova i električnih kotlova za grijanje 2016. godina.  Grujicki je podvukao da su budućnost termotehnike tzv „hibridi“ koji ujedinjuju dvije tehnike u jednu navodeći primjer toplotne pumpe vazduh-voda sa kondezacionom kotlom na gas.

Kompanija VIESSEMANN danas uspješno posluje širom svijeta čime je stekla značajne reference u proizvodnji i izvođenju sistema vezanih za solarni program, ali i  šire. U Crnoj Gori bila je angažovana na projektu rekonstrukcije Osnovne škole u Bijelom Polju u kojoj je uveden sistem grijanja koji se bazira na kondezacionim kotlima na lož ulje, kao i na izgradnji vila u naselju „Luštica“ na kojima su ugrađivani vakuumski solarni kolektori.

 

 

Predstavnici kompanije DANFOSS analizirali su na koji način demografski rast i potrošnja utiču na globalne klimatske i energetske izazove. Konstatovano je da danas postoje geopolitičke ambicije da se fokus stavi na uštedu fosilnih goriva i razvije potreba za energetski efikasnim i obnovljivim izvorima energije u cilju smanjenja emisija CO2. U tom su kontekstu prezentovani neki od proizvoda ove kompanije, kao što je radijatorski termostat koji smanjuje štetne emisije, štiti životnu sredinu i istovremeno obezbjeđuje udobnost i komfor korisnicima. Iz DANFOSS-a je predstavljen i novi proizvod „Danfoss Dinamic Valve“.

 

Budući odgovor na značajan postotak potrošnje energije unutar domaćinstava na nivou Evrope oni pronalaze u sprovođenju tzv. decentralizovanih sistema i proliferaciji upotrebe spratnih stanica kao osnovnog elementa decentralizovanih sistema. Postoje tehnološka rješenja koja svakom individualnom potrošaču mogu omogućiti mjerenje toplotne energije i potrošnje  u cilju njene optimizacije. Naš je cilj da se enegrija koja se dopremi do nekog potršača maksimalno iskoristi i obezbjedi maksimum komfora, istaknuli su predstavnici kompanija DANFOSS I WILO.Ove kompanije su globalni lideri u proizvodnji energetski efikasnih proizvoda sa više decenija iskustva poslovanja u ovoj oblasti.

 

NEŠKO ŠĆEKIĆ - STANDARDIZACIJA U MAŠINSTVU

 

DIREKTIVA I VISOKO EFIKASNE WILO PUMPE

 

DANFOSS PREDAJNE STANICE

 

UVOD - DANFOSS TERMOSTATSKI VENTILI - BALANSIRANJE

 

ENERGETSKI EFIKASNA RJESENJA VIESSMANN U SVIJETLU EU DIREKTIVA

 

 

Danfoss Dynamic Valvea animation

 

Fotografije sa seminara možete vidjeti na linku: GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021