Održano stručno predavanje o upravljanju sistemima rasvjete - Zumtobel -
18.06.2014

U utorak, 17.06.2014. godine u hotelu „Podgorica“, a u organizaciji Strukovne komore elektro inženjera održano je stručno predavanje na temu „Sistemi upravljanja rasvjetom“. Dostignuća u ovoj oblasti, zajedno sa osvrtom na odgovarajuću standardizaciju na evropskom nivou, pružili su predstavnici kompanije Zumtobel.

 

 

U tom kontekstu je dat uporedni pregled Analognog – DSI – DALI signala. Konstatovana je prednost DALI (Digital Adressable Lighting Interface) signala, definisanog od strane industrije kao standardnog protokola za rasvjetu, čije su osnovne karakteristike: 64 adrese, 16 grupa, 16 scena, nepostojanje polariteta-jednostavna instalacija, povratna informacija o stanju uređaja, mogućnost spajanja senzora i ulaznih jedinica (koju nudi Zumtobel), vremensko upravljanje, klasično užičenje 1,5mm2 sa max dometom do 300m, itd. Podvučeno je da DALI adresira svaku svjetiljku posebno, što ga čini idealnim za primjenu u kancelarijskim prostorima.

 

Kada je riječ o implementaciji Protokola DMX – 512, definisanog standarda od strane United States Institute for Theatre Technology, rečeno je da je deset puta brži od DALI-a, ali i da ima par nedostataka. Tako je istaknuto da ne posjeduje povratne informacije, da mu je užičenje komplikovano, da zahtjeva odvojen upravljački sistem i sl. Istovremeno, on svoju primjenu pronalazi u rješavanju dinamičkih fasada sa puno adresa, umjetničkih instalacija, video bimova. Kako ne postoji univerzalan sistem rasvjete, u cilju osvjetljavanja manjih prostora, kao što su kancelarijski, parking, prostori vezani za obrazovne ustanove, ugostiteljske objekte te zdravstvo, predlaže se korišćenje DALI signala, dok se za osvjetljenja većeg obima primjenjuju rješenja DMX protokola, podvukli su predstavnici Zumtobela.

 

Oni su istakli primarnu orijentaciju ka analizi logike prostora zbog čega rade na razvijanju različitih sistema upravljanja rasvjetom prilagođenih njihovoj veličini. U tom se smislu za osvjetljenje jedne prostorije koristi Luxmate dimlite, sprata – Luxmate litecom, dok se Professional i Litecom infinity sistemi koriste za svjetlosno regulisanje većih prostora više spratnosti.

 

Na stručnom predavanju je bilo riječi i o rješenjima vezanim za sigurnosnu i evakuacijsku rasvjetu, te o razlici između njihovih izvora napajanja. Za grupnu bateriju je rečeno da joj je glavni nedostatak ograničenje u snazi dok centralna baterija, iako neograničene snage, zahtjeva smještaj u posebne, ventilisane, temperaturno prilagođene prostorije. U regulisanju pitanja sigurnosne i evakuacijske rasvjete istaknut je značaj standarda EN 50171(koji predviđa obavezu sačinjavanja zapisnika o godišnjem testu trajnosti i funkcionalnosti, kao i obavezu njihovog čuvanja najmanje tri godine) te EN 50172, kao i EN 1838.

 

 

 

Kao referentni primjer primjene najviših dostignuća u ovoj oblasti u Hrvatskoj, predstavnici Zumtobel-a naveli su projekat uvođenja sistema rasvjete u objektu „AutoHrvatska“ koji je odlukom opštinskih vlasti Zagreba dobio Nagradu za najljepše uređenu poslovnu zgradu sa okolišem.

Zumtobel je preduzeće iz Zumtobel grupe koja predstavlja međunarodnog lidera u proizvodnji i ponudi integralnih rješenja profesionalne rasvjete kako za unutrašnje tako i za fasadno/spoljašnje osvjetljenje zgrada. Zumtobel nudi energetski efikasne proizvode visokog kvaliteta strogo vodeći računa da oni zadovoljavaju najviše ekonomske, ekološke i estetske standarde, te da budu zasnovani na razumljivoj upotrebi izvora i kompatibilni sa principima zaštite životne sredine.

 

Nacini upravljanja rasvjetom

 

Litecom presentation

 

 

 



Fotografije sa stručnog predavanja možete pogledati na linku: GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021