Održana prezentacija Propusti i prolazi od čeličnih spiralnih cijevi i konstrukcija od valovitog lima
26.06.2014

U organizaciji Strukovne komore građevinskih inženjera danas je održana prezentacija „Propusti i prolazi od čeličnih spiralnih cijevi i konstrukcija od valovitog lima“. Preduzeće „ViaCon“ iz Poljske lider je na evropskom tržištu tehnologije gradnje čeličnih propusta, prolaza i spremnika u građevinarstvu, dok je ovlašćeni zastupnik i distributer na prostoru Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore, hrvatska firma „Protekta“. Ispred „Protekte“, gospodin Mario Bogdan prisutne je upoznao sa najnoviim metodama projektovanja i ugradnje predstavivši bogatu paletu proizvoda kao što su: valoviti lim, nosive čelične konstrukcije koje se primjenjuju u savremenim tehnologijama gradnje mostova, čelične aporalne cijevi od valovitog lima, viablokovi, geosintetici: geoteksitili, geomreže, geomembrane, biorazgradivi geotepisi, mreže za završne slojeve kolnika itd.

 

 

 

 

Nove tehnologije barataju sa spregnutim konstrukcijama: one spajaju čelične konstrukcije i nasuti materijal i izrazito su pogodne za željezničke i cestovne prometnice sa velikim opterećem, mostogradnju, vodogradnju, niskogradnju, infrastrukturne projekte i sl. Posebno su istaknute tri metode projektovanja:

  • HelCor® & HelCor® PA – čelične spiralne cijevi – propusti i prolazi do 3,60 m
  • MultiPlate MP200 - konstrukcije od valovitog lima – propusti i prolazi do 12,00 m
  • SuperCor® – nova tehnologija gradnje mostova do 25,00

 

U cilju obezbjeđivanja trajnosti konstrukcija i antikorozivne zaštite materijala upotrebljava se cinkovna zaštita od korozije, dodatna zaštita sa polimernom folijom, zaštita u obliku žrtvene debljine lima, kombinuju se epoksidni premazi sa poliuretanskim premazima, pokrovna „kisobranska“ hidroizolacija.

 

 

Prednosti ugradnje ovih tehnologija, između ostalih, su: niski troškovi, kratko vrijeme instalacija, jednostavna rekonstrukcija i dogradnja, fleksibilnost rješenja, mala težina cijevi i konstrukcija; trajnost veća od 100 godina (zavisno od kvaliteta sloja zaštite od korozije). Svi elementi dimenzioniraju se prema evropskim stndardima i normama uz obezbjeđivanje neophodnih sertifikata, rekao je gospodin Bogdan.

 

Na linku GALERIJA možete pogledati fotografije sa stručne prezentacije.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021