RADIONICA O POTENCIJALIMA GEOTERMALNE ENERGIJE
29.07.2014

Septembar ove godine je značajan mjesec u projektovanju: od 24. do 27. održava se 2. Sajam energetike na Jadranskom sajmu u Budvi, dok se od 22. do 28. širom svijeta obilježava Svjetska nedjelja ekološke gradnje. Ovom prilikom Savjet za ekološku gradnju Crne Gore (GBC ME), opština Danilovgrad i Inženjerska komora Crne Gore Vas pozivaju na Radionicu o potencijalima geotermalne energije u Crnoj Gori koja de se održati u Budvi 25. septembra ove godine.

 


Tokom radionice biće predstavljeni  zaključci LEGEND projekta, koji u Crnoj Gori sprovode GBC ME i Opština Danilovgrad. LEGEND, akronim za Low Enthalpy Geothermal Energy Demonstration Cases for Energy Efficient building in Adriatic area (Geotermalni energetski demonstracioni sistemi niskog termodinamičkog potencijala za energetski efikasnu gradnju u Jadranskom području, je evropski projekat sufinansiran iz IPA Jadranskog Programa prekogranične saradnje i vođen od strane Provincije Ferrara (Italija) koja ima skoro 30 godina kapitaliziranog iskustva u iskorištavanju geotermalne energije i aktivnosti podizanja svijesti građana o ovoj temi. Opšti cilj projekta je promocija koncepta energetske efikasnosti i koristi nisko-entalpijske (niskog nivoa termodinamičkog potencijala) geotermalne energije na jadranskom području kroz:

 

  • 10 demonstracionih sistema koristedi GCHP (Ground Coupled Heat Pumps – geotermalne toplotne pumpe) u javnim zgradama u Italiji, Hrvatskoj, Albaniji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.
  •  SWOT analiza pred-investicija i Life Cycle Analysis metoda kao podrška administraciji u izboru najefektivnijih i po okolinu najpogodnijih tehnologija toplotnih pumpi
  •  Tematske radionice za povedavanje znanja među javnim i privatnim stakeholderima o najreprezentativnijim i najboljim praksama u GCHP tehnologiji na evropskom nivou za stambene, javne i industrijske zgrade
  • Tehnički seminari za širenje znanja u GCHP tehnikama i sposobnostima svih bitnih aktera (energetski menadžeri i specijalizovani stakeholderi iz javnog i privatnog sektora)
  •  Politički i tehnički memorandum i smjernice za harmonizovanje normativnog okvira, poboljšanje razumjevanja prednosti GCHP i i promovisanje investicija u geotermalnu energiju u javnom i privatnom sektoru.

 

Više o projektu možete saznati na www.legend-geothermalenergy.eu.

 

Svi zainteresovani prisustvo mogu potvrditi  najkasnije do 10. septembra na email adresu marketing@gbc.me ili telefonom na 067206946.

 


Agenda u nastavku je podložna minimalnim promjenama.

 

LEGEND projekat

 

RADIONICA O POTENCIJALIMA GEOTERMALNE ENERGIJE

 

četvrtak 25. septembar 2014.

2. Sajam energetike, 24. – 28. septembar 2014., JADRANSKI SAJAM, BUDVA

 

NACRT AGENDE – vrijeme je podložno promjeni. Početak je klizan - od 10h do12h. Tačno vrijeme de biti objavljeno u septembru na websajtu organizatora.

 

10.45 Konferencija za medije

11.00 Dobrodošlica i uvod: Predsjednik GBC ME i Predjsednik Inženjerske komore

11.30 Prvi dio: Pregled tehnologije Geotermalnih toplotnih pumpi i LEGEND projekta: Dr.

Francesco Tinti, Univerzitet u Bolonji i eksterni ekspert za LEGEND projekat

 

12.15 Pauza za ručak (švedski sto)

 

12.45 Drugi dio: Posebni uslovi za geotermalne pumpe u Crnoj Gori – geologija/hidrologija:

Profesor dr Mihajilo Burić, Univerzitet u Nikšidu

13.15 Instalacija i monitoring: ETG Grupa

13.30 Tredi dio: Studija slučaja u Crnoj Gori: Europoint zgrada Podgorica

 

13.45 Pauza za kafu

 

14.15 Četvrti dio: Instalacija LEGEND projekta u Crnoj Gori, Kulturni Centar Danilovgrad

14.30 Peti dio: Diskusija o upotrebi geotermalne energije i drugih obnovljivih izvora energije u Crnoj Gori.

 

Pozivnica i Agenda Sajam energetike 2014 LEGEND radionica

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021