Sastanak Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju
03.09.2014

Plenarno zasijedanje Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju, u organizaciji Inženjerske komore Crne Gore, održano je u periodu od 29 – 31.08.o.g

 

 

Prisustvovali su predstavnici komora članica Inicijative, i to u sljedećem sastavu:

 

INŽENJERSKA ZBORNICA SLOVENIJE

  1. Mr. Črtomir Remec, dipl.inž.građ, predsjednik Inženjerske zbornice Slovenije i predsjednik ECEC-a;

 

INŽENJERSKA KOMORA CRNE GORE

  1. Arh. Ljubo Dušanov Stjepčević, član Upravnog odbora Inženjerske komore Crne Gore i predsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore arhitekata IKCG;
  2. Prof. dr Miodrag Bulatović, dipl.inž.maš. predsjednik Skupštine IKCG;
  3. Svetislav Popović, generalni sekretar IKCG;

 

HRVATSKA KOMORA INŽENJERA GRAĐEVINARSTVA

  1. Dr Mirko Orešković. dipl.inž.građ. koordinator za međunarodnu saradnju;
  2. Ivan Paska, dipl.inž.građ. predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju;
  3. Željko Sokolić, dipl.inž.građ. član Komisije za međunarodnu saradnju;

 

INŽENJERSKA KOMORA SRBIJE

  1. Milovan Glavonjić, dipl.inž.el. predsjednik Inženjerske komore Srbije;
  2. Prof. Dr Dragoslav Šumarac, dipl.inž.građ, predsjednik Skupštine Inženjerske komore Srbije;
  3. Goran Vukobratović, dipl.inž.građ, predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju;
  4. Ivana Magdelinić, dipl.pravnik, v.d. generalnog sekretara Inženjerske komore Srbije;

 

U sadržajnoj i konstruktivnoj diskusiji, koja je dotakla širok spektar oblasti, donešen je niz zaključaka u cilju unaprijeđenja statusa inženjerske struke i njene ukupne vidljivosti.  Između ostalog, dogovoreno je:

 

- Potrebno je raditi na: unaprijeđenju ugleda, položaja i vidljivosti struke u javnosti uz eksplicitno naglašavanje potrebe da se ustraje na organizovanosti struke; valorizaciji društvenog doprinosa inženjerske struke društvenom razvoju; unaprijeđenju materijalnog položaja struke.

 

- Prilikom formiranja regionalne vrijednosti inženjerskih usluga nužno i obavezno je staviti naglasak na metodologiju utvrđivanja vrijednosti inženjerskih usluga uz uvažavanje tržišnih ograničenja; Potrebno je ustrajavati na direktnom i proporcionalnom odnosu kvaliteta i vrijednosti inženjerske usluge.

 

- Inženjerske usluge zahtijevaju poseban sektor u zakonima o javnim nabavkama zbog čega smjernice za javne nabavke inženjerskih uslugaove treba tretirati kao element kog je nužno ugraditi u dio sektorskog zakona o javnim nabavkama u vezi sa inženjerskim uslugama.

 

-  Ne smiju se zanemariti zahtjevi struke koji polaze od modela u kom je potpis odgovornog projektanta potvrda da je projekat usklađen sa svim zahtjevima koji dolaze kako od okruženja, tako i od naručitelja i da je to dovoljno za registraciju projekta kao legalnog. Upotrebna dozvola treba biti rezultat građenja i kao takva bazirana na izvještaju nadzornog inženjera, kako bi se konačno napustila praksa naknadnog dolaska komisija za nadzor i njihovih zahtjeva.

 

- Mora se razviti kontrolna funkcija koju bi nosila građevinska inspekcija, a koja bi imala nadležnost utvrđivanja da li su učesnici u projektu obavili propisane obaveze. Slučaj utvrđivanja propusta kao posljedicu bi imao gubitak licence.

 

- Treba raditi na napuštanju prakse pisanja zakona na nivou podzakonskih akata, zbog čega smo primorani na njihove stalne izmjene, umjesto da se skoncentrišemo na podzakonska akta koja bi detaljno obrađivala konkretnu oblast. Visoko je ocijenjen značaj donošenja određenog građanskog zakonika koji ne bi smio imati više od 200 članova, a na osnovu kog bi se, po potrebi, radili podzakonski akti prvog, drugog itd. stepena.

 

 

 

 

Na prethodnom sastanku formirane Radne grupe definisale su vremenske okvire za realizaciju projekata koji tretiraju ključne oblasti inženjerske struke sa akcentom na zakonodavna rješenja u Regionu. Naredni sastanak Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju planiran je za sredinu sljedeće godine.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021