Sastanak sa predstavnicima UNOPS-a
18.09.2014

U četvrtak, 18.09.2014. godine, u prostorijama Inženjerske komore Crne Gore organizovan je sastanak sa predstavnicima UNOPSA (United Nation Office for Project Menagement), gospodinom Wolfgangom Aigner-om, savjetnikom za Evropu u Regionalnoj kancelariji za Aziju, Evropu i Bliski istok, i gospodinom Aleksandrom Popovićem, program koordinator.

 

Predstavnici UNOPSA upoznali su sa nadležnostima kancelarije koja je, kao operativno tijelo UN, zadužena za sprovođenje infrastrukturnih projekata od opšteg značaja za razvoj Balkana. Kao posebno značajne oblasti naveli su energetsku efikasnost, pitanja prečišćavanja otpadnih voda,  reciklaže, izgradnje saobraćajnica, aerodroma, brodskih pristaništa, itd. Predstavili su neke od svojih posljednjih projekata uz poseban osvrt na izgradnju zatvora u Prištini, u koji su ugrađeni najviši bezbjednosni standardi, što ga svrstava na prvo mjesto u istočnoj Evropi po stepenu bezbjednosti.

 

Gospodin Aigner je saopštio da se UNOPS bavi i konsalting uslugama u cilju jačanja kapaciteta lokalnog ljudskog resursa.  UNOPS nastoji da dovede svjetske eksperte koji bi prenijeli svoje stručno znanje na lokalne inženjere kako bi se projekti realizovali u skladu sa najvišim standardima. Iako neprofitabilno tijelo, ono teži da na ekonomičan način sprovodi kapitalne infrastrukturne projekte pomažući time razvoj lokalnih zajednica.

 

Najbolje ideje moraju biti podržane od strane vladajućih formacija ali i tijela EU koja ostaje najveći donator u Regionu, istakao je gospodin Aigner.

 

Dvije strane su u nastavku razgovora identifikovale prostor za buduće zajedničke projekte. Predloženo je da se u narednom periodu ispita mogućnost organizovanja zajedničke radionice posvećene temama od obostranog značaja. Oblast energetske efikasnosti prepoznata je kao izuzetno atraktivna te je u tom pravcu predloženo da se razvija buduća saradnja.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021