Prezentacija o primjeni elektronskog potpisa
09.10.2014

U organizaciji Inženjerske komore Crne Gore, a u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma i Poštom Crne Gore, u srijedu 08.09.2014. godine organizovana je edukativna prezentacija o upotrebi elektronskog potpisa za certifikovano potpisivanje dokumenata. O pravnom aspektu upotrebe elektronskog potpisa, softverskim rješenjima te praktičnim uputstvima primjene govorili su gospodin Stevan Ljumović (Pošta CG), te Ivan Nedović i Marina Izgarević (MORT).

 

 

U dinamičnoj i konstruktivnoj diskusiji prisutni inženjeri su se interesovali za praktična rješenja u vezi sa upotrebom digitalnog cetrifikata.

 

Istaknuto je da je, u ovom trenutku, moguće jedino potpisivati PDF format dokumenta, te da će se u narednom periodu raditi na proširivanju upotrebe potpisa i na DWG fajlovima. Otvoreno je i pitanje obaveze stavljanja pečata od strane odgovornog lica za određeno privredno društvo i /ili odgovornog/ih projaktanta. Razgovaralo se i o tome da li i dalje ostaju da važe isti uslovi prilikom predaje projekta u papirnoj formi te da li je prije korišćenja elektronskog potpisa prethodno potrebno na dokumenta staviti fizički pečat pa ga prevesti u PDF format - odnosno da li papirna i elektronska forma dokumenta moraju biti identične slikovno i/ili suštinski.

 

Predstavnici Ministarstva informisaće blagovremeno o pitanjima koja su ostala otvorena.

 

 

 

 

RADIONICA ELEKTRONSKI POTPIS- prezentacije


 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021