Seminar o projektovanjeu KGH sistema sa promjenljivim protokom
21.11.2014

U četvrtak, 20.11.2014. godine, u organizaciji Inženjerske komore Crne Gore – Strukovne komore mašinskih inženjera, organizovan je seminar o hidroničnim sistemima KGH instalacija, na kom su predstavnici renomirane firme „IMI Hydronic Engineering“  upoznali sa savremenim dostignućima u ovoj oblasti.

 

 

 

Prepoznajući potrebu obezbjeđivanja adekvatnog termalnog komfora za potrošače zajedno sa postizanjem minimalnog utroška energije, predstavljen je, između ostalog, HVAC sistem, i istovremeno istaknut kvalitet njegove primjene u odnosu na klasične instalacije, čija upotreba često proizvodi tzv. hidraulički disbalans (predimenzionisanost pumpi, napori i troškovi pumpi značajno povećani, protok u distribuciji veći od projektovanog itd).

 

 

Da bi se obezbijedila komforna unutrašnja klima, smanjila potrošnja energije i spriječili operativni problemi, hidraulički sistem mora da bude kontrolabilan. U tom je cilju, putem hidrauličkog balansiranja, potrebno obezbjediti dostupnost projektovanog protoka kod svih termalnih jedinica pri potpunom opterećenju, voditi računa da diferencijalni pritisak kroz kontrolni ventil ne varira previše te postići kompatibilnost protoka kod sistemskih priključaka, istaknuto je na seminaru.

 

Pored predstavljanja specifičnih kontrolnih modova (on/off control, three-point control, pulse width modulation (PWM) i modulating control), sistema podnog i zidnog grijanja upotrebom sistema Dynacon i ostalih dostignuća kompanije, seminar je bio dobra prilika da se još jednom skrene pažnja na pitanje prekomjernih utrošaka toplotne energije. Obezbjeđivanje dobre kontrole sistema ključno je za izbjegavanje njegove nestabilnosti. Jedan od načina da se pumpni troškovi umanje, kako je rečeno, jeste upotreba pumpi sa frekventnom regulacijom (promjenjivim brojem okretaja - VSP), a koja će, zaključeno je, obezbjediti optimalne uštede energije.

 

PREZENTACIJA

Fotografije sa Stručne tribine nalaze se na linku: GALERIJA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021