ZNAČAJ INTEGRISANIH BMS RJEŠENJA SA PRIMJERIMA NAPREDNIH UPRAVLJAČKIH ALGORITAMA
27.11.2014

Danas je u organizaciji Strukovne komore elektro inženjera (IKCG) organizovano predavanje na temu „ZNAČAJ INTEGRISANIH BMS RJEŠENJA SA PRIMJERIMA NAPREDNIH UPRAVLJAČKIH ALGORITAMA“ koje je održao Prof. dr Velimir Čongradac.

 

 

 

Govoreći o trendu porasta potrebe za implementacijom standarda energetske efikasnosti Čongradac je upoznao sa relevantnom  EU regulativom o performansama objekata i primjerima njene primjene u Srbiji. Ukratko je analizarao razvoj trendova na svjetskom energetskom tržištu sa aspekta održivosti cijene nafte, kao globalno eksploatisanog resursa. Čongradac je istakao ulogu savremene tehnologije u povećanju energetske efikasnosti (upoređujući tehnologije iz '70-ih sa savremenim) i prikazao primjere kontrolnih strategija kroz BMS rješenja, sa akcentom na tzv. zoniranje.

 

U drugom dijelu predavanja bilo je riječi o integrisanim sistemima „pametnih kuća“. Podvukao je multifunkcionalnu primjenu „smart panela“ – zidnih kontrolera čija upotreba (smart panela sa LCD ekranom) može zamijeniti standardne elemente u prostoriji (prekidače za rasvijetu i dimere, termostate za panelno grijanje i hlađenje, kontrolu audio sistema, prekidače za motorizovane roletne i zavjese, termostate za fan coil, upravljanje multimediom).

 

Više detalja sa predavanja zajedno sa slikovitim primjerima kontrolnih sistema možete pogledati OVDJE.

 

Fotografije sa predavanja možete pogledati na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021