Drugi evropski dan inženjera, Brisel, 20.11.2014.godine
05.12.2014

U Briselu je  20. novembra 2014. godine, organizovan Drugi evropski dan inženjera.

 

Evropske inženjerske federacije ECCE, ECEC i FEANI zajedno sa EFCA, ENAEE, CLGE i CLAIU organizovale su jedinstven događaj u cilju snaženja svijesti o značaju inženjerske profesije te obrazovanja inženjera, stavljajući akcenat na odgovornosti za postojeće izazove - posljedice svijeta koji se stalno mijenja. Skupu je prisustvovalo preko150 učesnika iz privrednog i obrazovnog sektora kao i stručnih organizacija, zbog čega je ovo, inače prvo zajedničko okupljanje svih federacija inženjera, još više dobilo na značaju.

 

Tema ovogodišnjeg skupa bila je „Mobilni inženjeri grade inovativnu Evropu: izazovi u inženjerskoj struci u susret društvenim očekivanjima i kako sektorske politike EU mogu pomoći inženjerima da ispune ovakva očekivanja“.

 

 

 

 

Neki od zaključaka su:

 

  • Inženjerska rješenja uvijek uzimaju u obzir principe ekonomičnosti, sigurnosti i funkcionalnosti. Većina savremenih društvenih izazova kao što su: održivi razvoj, zastarjele infrastrukture, korišćenje inovativnih, obnovljivih izvora energije i ekonomski rast imaju međunarodni karakter. Stoga, internacionalizacija i prekogranično priznavanje inženjerskih kvalifikacija od važnosti su za pospješivanje kvalitetnije budućnosti društva. Međunarodna pokretljivost sada je sastavni dio karijere inženjera: globalna inženjerska profesija razvija je sredstva za olakšavanje mobilnosti i nastaviće da djeluje preko granica, kako bi unaprijedila kvalitet u obrazovanju i praksi inženjera, sve u korist društvene dobrobiti.  

 

  • Imajući u vidu prirodu svoje profesije i etičke kodekse kojima se rukovode, inženjeri treba da čuvaju javnost od štetnih posljedica. U tom cilju, inženjeri moraju posjedovati relevantno znanje i unaprijeđivati svoju tehničku i upravljačku kompetenciju kako bi  klijentima pružili kvalitetan proizvod. Ritam novih dostignuća u nauci i tehnologiji zahtjeva konstantnu do-edukaciju inženjera u cilju sticanja novin tehnoloških znanja i vještina, a radi osiguravanja visokih profesionalnih standarda u struci. Potrebno je prepoznati značaj procjene kvaliteta inicijalnog i kontinuiranog obrazovanja inženjera.

 

  • Inženjeri, kombinujući svoj intelekt, vještine i originalnost razvijaju odgovarajuća održiva rješenja na neke od najvećih svjetskih izazova. Danas je društvo okruženo inženjerskim proizvodima i inovacijama koji obezbjeđuju sadašnjim i budućim generacija napredak i procvat. Odgvarajući propisi kojima se reguliše inženjerska struka, u različitom obliku (bilo da su obavezujući ili se poštuju na dobrovoljnoj osnovi) predstavljaju mehanizme putem kojih javnost može biti osigurana od individualnih inženjerskih kompetencija i lične posvećenosti, ograničene profesionalnim standardima i praksom.

 

  • Razvoj inženjerske struke uvijek je bio povezan sa investicijama, inovacijama i internacionalizacijom. Javne i privatne investicije od izuzetnog su značaja za razvoj infrastrukture i građevinasrtva. Inovacije koje se povezuju sa novim materijalima i tehnologijama predstavljaju ogroman uspjeh građevinskih kompanija. Imajući u vidu kompleksnost inženjerskih usluga i tehnologija, nadležna tijela koja sprovode postupke javnih nabavki mogu imati poteškoćei u poređenju sadržaja ponuda, a što opet može dovesti do odluka zasnovanih na najjeftinijoj cijeni. Ovo je ponekad u suprotnosti sa interesima i namjerama korisnika/klijenta i kao posljedicu ima nedostatak kvaliteta projekta, neispunjena očekivanja u projektovanju i pretjerane nepredvidive troškove. Stoga, kvalitet je taj koji treba da bude presudan u izboru ekonomski najpovoljnije, ne najjeftinije, ponude.

 

  • Mikro, mala i srednja preduzeća, koja upošljavaju većinu evropskih inženjera, uključujući i građevinske inženjere, nalaze se u srcu evropske ekonomije. Zato će njen uspjeh zavisiti od naše sposobnosti da oslobodimo potencijal ovog sektora i zajedničkih nastojanja da pružimo podršku inženjerskim preduzećima u našim državama. Samo visokokvalitetne usluge mogu garantovati da troškovi projekta ne eksplodiraju zahvaljujući lošem i nekvalitetnom projektu. Ovo mora biti u interesu svakog korisnika/klijenta, ali i u javnom interesu, kada je riječ o javnim nabavkama.

 

Ispred Inženjerske komore Crne Gore, Drugom evropskom danu inženjera  prisustvovali su Predsjednik IKCG Prof. dr Branilsav Glavatović, Prof. dr Duško Lučić, potpredsjednik UO IKCG i generalni sekretar Svetislav Popović.

 

Brochure

 

Više o ovom događaju možete saznati putem ovog linka

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021