ELEKTRONSKO POTPISIVANJE PROJEKTNE DOKUMENTACIJE
21.04.2015

Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata („Sl. list Crne Gore“, br. 51/08, 34/11, 35/13, 39/13 i 33/14) propisano je da je, pored ostalog, osnov za izdavanje građevinske dozvole i tehnička dokumentacija izrađena u 10 primjeraka od kojih je 7 u zaštićenoj digitalnoj formi. Pravilnikom o načinu izrade, razmjeri i bližoj sadržini tehničke dokumentacije („Sl. list CG“, br. 23/14 od 30. maja 2014.godine) propisan je način izrade tehničke dokumentacije, odnosno njenih pojedinih djelova i u papiru i u elektronskoj formi. Tehnička dokumentacija izrađena u elektronskoj formi mora biti identična dokumentaciji izrađenoj u papirnoj formi i zaštićena trajnim elektronskim potpisom.

Pravilnik o načinu vršenja revizije Idejnog odnosno Glavnog projekta („Sl. list CG“, br. 30/14 od 11. jula 2014.godine) propisuje da Izvještaj o reviziji idejnog odnosno glavnog projekta u elektronskoj formi mora biti identičan Izvještaju u papirnoj formi i mora biti zaštićen trajnim elektronskim potpisom. Takođe, Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, propisano je da tehničku dokumentaciju izrađuje privredno društvo, pravno lice, odnosno preduzetnik, a to podrazumijva da su isti u obavezi da pribave elektronski potpis (digitalni certifikat) kod Pošte CG kao jedinog akreditacionog tijela u Crnoj Gori.

Sama procedura podnošenja zahtjeva za izdavanje certifikata, kao i samo izdavanje istog, precizno je definisano uputstvima koji se nalaze i na internet stranici Pošte CG http://www.postacg-ca.me/. Digitalni certifikat se izdaje na ime privrednog društva, pravnog lica, odnosno preduzetnika, a ovlašćenja, na osnovu dobijenog certifikata, mogu biti pojedinačna ili grupna. Navedenim certifikatom se ovlašćuje pojedinac/pojedinci da mogu dobiti DIGITALNI KVALIFIKOVANI CERTIFIKAT u ime i za potrebe privrednog društva, pravnog lica, odnosno preduzetnika. To znači da se pri samom izdavanju digitalnog certifikata definiše osoba/osobe koja/koje mogu biti potpisnici elektronskog dokumenta.

Potpisivanje od strane većeg broja osoba predstavlja serijsko potpisivanje i ono je omogućeno navedenim certifikatom. Tehnička dokumentacija koja se podnosi u elektronskoj formi organu nadležnom za izdavanje građevinske dozvole, neophodno je da bude zaštićena trajnim elektronskim potpisom – digitalnim certifikatom. Na taj način se potvrđuje da je tehnička dokumentacija urađena u skladu sa zakonom i drugim propisima, tehničkim normativima, standardima i normama kvaliteta, garantuje se međusobna usklađenost svih dijelova tehničke dokumentacije i identičnost dokumenata u papirnoj i elektronskoj forimi. Takođe, omogućava da je organ nadležan za izdavanje građevinske dozvole siguran u pouzdanost tog dokumenta, tj. da je identičan papirnoj formi, da se nije mijenjao u određenom vremenu, kao i samu identifikaciju krajnjeg potpisnika tog dokumenta. Identičnost dokumenata u papirnoj i elektronskoj formi podrazumijeva isti sadržaj dokumenata, a sve u skladu sa Pravilnikom o načinu izrade, razmjeri i bližoj sadržini tehničke dokumentacije i Pravilnikom o načinu vršenja revizije Idejnog odnosno Glavnog projekta. Ovo ne znači skeniranje prethodno potpisanih dokumenata, izjava i grafičkih priloga, već njihovo potpisivanje elektronskim potpisom.

Razlika između papirnog i elektronskog potpisa se ogleda u tome da elektronski potpis na bilo kom mjestu (bilo kojoj stranici dokumenta) podrazumijeva da je potpisan cjelokupni dokument. Elektronski dokument se potpisuje samo jednom i na taj način se čuva njegova cjelovitost. Tehničku dokumentaciju prije samog potpisivanja potrebno je exportovati (pretvoriti) u pdf. format i kao takvu je potpisati digitalnim certifikatom. To podrazumijeva da svaki CD sadrži foldere prema fazama u tehničkoj dokumentaciji – potrebno je grupisati i formirati foldere identično kao knjige dostavljene u papirnoj formi i kao takve u njih smjestiti exportovani pdf dokument (slika u prilogu). Svaki folder – fazu tehničke dokumentacije elektronski potpisuju lica koja potpisuju i papirnu formu, projektanti i revidenti.

Napomena: exportovanje u pdf. i potpisivanje pdf. formata je u ovoj fazi jedino moguće, pa je iz tog razloga potrebno da svi dokumenti, zbog različitosti formata i softverskih rješenja koja se koriste u postupku izrade tehničke dokumentacije, budu prije potpisivanja pretvoreni u pdf. format.
 

 Uputstvo za potpisivanja dokumenata

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021