Unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona
23.04.2015

Privredna komora Crne Gore, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Inženjerska komora Crne Gore organizuju okrugli sto:

 

„Unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“

 

Okrugli sto će se održati u prostorijama Privredne komore Crne Gore (sala I) u Podgorici, ul. Novaka Miloševa br.29/II, u četvrtak, 30. aprila 2015. godine, sa početkom u 11 sati.

 

Okrugli sto se organizuje u okviru sprovođenja nacionalnog projekta MNE9004 pod nazivom: “Mapiranje radona u Crnoj Gori i unapređenje nacionalnog sistema zaštite od radona“, koji finansiraju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Vlada Crne Gore, uz podršku kancelarija, OEBS i UNDP. Projekat sprovode Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Agencija za zaštitu životne sredine i naučna institucija Crnogorska akademija nauka i umjetnosti.

 

Planiranim aktivnostima projekta, koji se sprovodi od februara 2014. godine, predviđena je sistemska zaštita od radona kroz realizaciju brojnih aktivnosti, prije svega jačanje institucija i domaćih kapaciteta nadležnih u ovoj oblasti, kao i izrada Strategije zaštite od radona i izrada pravnog okvira (izmjene Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, izrada novog Zakona o zaštiti od jonizujućih zračenja i radijacionoj sigurnosti, inoviranje i donošenje novih standarda u cilju zaštite od negativnog uticaja gasa radona i dr). Završetak projekta planiran je za decembar 2016. godine.

 

Cilj skupa je informisanje o sadržaju i ciljevima projekta kao i upoznavanje privrednika i stručne javnosti sa budućim obavezama u procesu integracije Crne Gore u Evropsku uniju, a koje su veoma zahtjevne u dijelu oblasti zaštite od jonizujućih zračenja, prije svega zaštite od radona.

 

Molimo Vas da svi zainteresovani inženjeri svoje učešće potvrde najkasnije do utorka, 28. aprila 2015. godine putem e-maila: mkokovic@pkcg.org, ili faxa 020 230-493.

 

Agenda skupa se nalazi u prilogu.

 

AGENDA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021