RADIONICA: Implementacija Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata
12.05.2015

Inženjerska komora Crne Gore je u saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, saglasno velikom broju zainteresovanih inženjera, članova Komore, organizovala drugu radionicu o implementaciji Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, koja se održala 11. maja 2015. godine u hotelu „Podgorica“, u Podgorici.

 

U okviru uvodnog dijela radionice prisutne je pozdravio predsjednik Komore Prof. dr Branislav Glavatović kao i generalni direktor Direktorata za građevinarstvo Danilo Gvozdenović, koji je ujedno moderirao cijelom diskusijom o aktuelnim rješenjima predstojećeg Zakona. Na radionici su odgovarajuće tematske prezentacije saopštili predstavnici Ministarstva: Rina Ivančević, Nataša Martinović, Peđa Vuković, Svjetlana Vuksanović i Jelena Raičević.

 

 

 

O procedurama izdavanja urbanističko tehničkih uslova, građevinskih i upotrebnih dozvola, te potrebnim obrascima koji se koriste u izgradnji objekata, govorila je Marina Ivančević, koja se osvrnula i na konkretnu zakonsku regulativu vezanu za Pravilnik o obrascima koji se koriste u postupcima izgradnje objekata, zatim Pravilnik o načinu izrade, razmjeri i bližoj sadržini tehničke dokumentacije, kao i Pravilnik o načinu vršenja revizije idejnog i glavnog projekta. Prezentujući sistem „jednog šaltera" Ivaničevićeva je, između ostalog, istakla da je on pokrenut u cilju pojednostavljenja i pospješivanja efikasnosti pomenutih procedura.

 

Nataša Martinović je prisutne upoznala sa novim rješenjima u Pravilniku o načinu izrade, razmjeri i bližoj sadržini tehničke dokumentacije, kojim se definiše projekat održavanja objekta (čl. 6 Zakona), elaboratu o uklanjanju objekata (čl. 18), idejnom rješenju za urbanističku parcelu na kojoj je planirana fazna gradnja (čl. 3), numeraciji knjiga i numeraciji strana (čl. 9), ovjeri tehničke dokumentacije (čl. 9), razmjeri tehničke dokumentacije (čl. 10), sadržaju tehničke dokumentacije (čl. 11), primjeni obrazaca (čl. 12),  kao i elektronskom potpisu. Pravilnik o načinu vršenja revizije idejnog i glavnog projekta u pogledu novih rješenja predviđa da: investitor imenuje jednog revidenta, investitor imenuje više revidenata – za svaku fazu posebno, takođe, ukida se obaveza provjere saglasnosti koje se izdaju po posebnim propisima, ukida se obveza provjere racionalnosti projektovanih materijala i provjere troškova održavanja objekata, elektronska forma izvještaja mora biti identična papirnoj formi i sa elektronskim potpisom.

 

U kontekstu primjene elektronskog potpisa, o Centralnom registru tehničke dokumentacije govorio je Peđa Vuković, koji je podsjetio da se na internet prezentaciji Komore nalaze i bliža uputstva o primjeni elektronskog potpisa: UPUTSTVA

 

O tehničkoj regulativi, propisima, standardima i predstojećim obavezama Minsitarstva održivog razvoja i turizma - Direktorata za građevinarstvo, u kontekstu implementacije zakonske regulative (Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, Zakona o građevinskim proizvodima, akcionim planovima za usvajanje i implementaciju Eurokodova) govorila je  Svetlana Vuksanović. Jelena Raičević je dala osvrt na aktuelno pitanje obezbjeđivanja pristupačnosti objekata u javnoj upotrebi za lica sa smanjenom pokretljivošću, ističući potrebu da se sve nadležne institucije uključe u ovu problematiku, kako bi se ispunili standardi pristupačnosti za sve objekte, definisane programskim dokumentima Vlade.

 

Elektronski potpis i registar tehničke dokumentacije

 

Pravilnici koji definišu način pripreme dokumentacije za izdavanje

 

Pristup objektima licima smanjene pokretljivosti i licima sa invaliditetom.

 

Procedure za izdavanje UTU GD i UD

 

Tehnička regulativa i standardi

 

Fotografije sa Radionice možete pogledati na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021