CPD - EN 1990 i En 1991 - Prof. dr Rüdiger Höffer
18.05.2015

U skladu sa odlukom Skupšine ECEC-a, sa sjednice u Briselu od 19. novembra 2014. godine, a u cilju realizacije programa Kontinuiranog profesionalnog usavršavanja inženjera (CPD), u petak 15. maja 2015. godine, Prof. dr Rüdiger Höffer, sa Univerziteta Rur - Bohum, održao je predavanje na temu „EN 1990, Osnove proračuna konstrukcija i EN 1991 (Eurocode 1), Dejstva na konstrukcije.“

 

Höffer je na početku istakao značaj inženjerske struke i znanja, koji treba da imaju odlučujuću ulogu u kreiranju propisa. Osnovni cilj propisa je procjena i predviđanje rizika, te mjerenje pouzdanosti građevinskih konstrukcija, a u cilju zaštite ljudskih života, vrijednosti imovine kao i predviđanja podložnosti kolapsu samih struktura. Profesor je, na toj liniji, pokazao proračune za mjerenje vjerovatnoće, procjenjivanja kritičnog graničnog stanja (indeks pouzdanosti 3,8), te se dotakao posebnih zahtjeva funkcionalnosti. Prezentovano je rješenja EN 1990 u pogledu klasifikacije posljedica propadanja objekata, gdje se oznaka CC3 odnosi na najteže posljedice; CC2 označava rezidencijalne zgrade, bolnice, javne ustanove, čija degradacija ima niže posljedice za ekonomiju i životnu sredinu i na kraju CC1 – poljoprivredne zgrade (npr. staklenici). Najveći korak koji je EUROCODE učinio u odnosu na stare standarde odnosi se na parcijalne faktore bezbjednosti, rekao je profesor.

 

U pogledu životnog vijeka projektovanih objekata Höffer je, na osnovu standarda iz EUROCODE-a, istakao da se indikativna mjerila odnose na privremene objekte, čiji se vijek trajanja procjenjuje na deset godina, dok se kod redovnih procjene rade i na pedeset godina. U slučaju velikih objekata, životni vijek može biti i do sto godina. On je istakao probleme sa kojima se njemački inženjeri suočavaju u pogledu očuvanja konstrukcije mostova, koji vremenom počinju da pokazuju određene defekte, te prezentovao strategije za njihovu obnovu ( posebno u oblasti Sjeverne Rajne - Westfalija).

 

 

Faktori opterećenja snijegom definišu se nacionalnim i/ili regionalnim aneksima zbog nejednakih klimatskih uslova širom Evrope, a usljed čega je neophodno imati kvalitetne snježne mape za procjenjivanje ovih dejstava ( sačinjavaju se na osnovu učestalosti, nadmorske visine te ostalih lokalnih uticaja). Höffer je, kao primjer, prezentovao distribuciju snijega na nivou mora na sjeveru Njemačke.  U pogledu proračuna, istakao je da se EUROCODE poziva na karakterističnu vrijednost na zemljištu. Dalje, podvukao da su jednovodni krovovi podložni nesimetričnim opterećenjima i imaju najveće dejstvo kada su u pitanju sile koje djeluju na objekte. U ovom dijelu EUROCODE-a posebno treba imati u vidu, prilikom proračuna, uticaje klizanja snijega, ili uticaje nanosa snijega. Postoje različiti indeksi za različite situacije. Höffer je naveo primjer dvorane čiji su noseći elementi vremenom izgubili svoja svojstva i postali podložni količini sniega, koja je bila u granicama tada primjenjivanih standarda opterećenja.

 

 

Opterećenje od vjetra tretira dinamiku i oscilacije koje utiču na deformacije struktura, a koje nemaju interakciju sa opterećenjem već sa elastičnošću.  Elastični efekat nije lak za tretiranje, štaviše, njegova kompleksnost nadilazi svakodnevni rad inženjera, ocijenio je Höffer. Inženjer je pozvan da vodi računa o izloženosti struktura ovakvim opterećenjima, pogotovo ako se suoči sa oscilacijom fasadnih elemenata.

 

 

Nakon zavšretka sveobuhvatnog predavanja, u kom su prezentovane detaljne formule za proračune dejstva na konstrukcije, predstavnici inženjerskih komora iz Slovenije, Bugarske, Slovačke, Italije, Srbije te Crne Gore imali su priliku da direktno učestvuju u tematskoj raspravi.

 

Prezentacija EN1990

 

Prezentacija EN1990 - drugi dio

 

Prezentacija EN1991

 

Prezentacija EN1991 - drugi dio

 

Prezentacija EN1991 - treći dio

 

EN 1990 1991 - primjeri

 

 


Fotografije sa prenosa predavanja možete pogledati na linku GALERIJA.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021