Predavanje: DVB prijem i distribucija u zgradama i hotelima
18.05.2015

Inženjerska komora Crne Gore - Strukovna komora elektro inženjera je u petak, 15. maja 2015. godine, organizovala predavanje na temu: DVB prijem i distribucija u zgradama i hotelima, koje je održao internacionalni projekt - menadžer Frank Fuhrmann ispred Grundig SAT Systems.

 

 

Fuhrmann je govorio o analagnom RF signalu, o važnosti konektora i problemu koji su unosili spliteri i distributeri. Podvukao je značaj izračunavanja nivoa šuma u distribuciji analognog signala, budući da distribuciona pojačala imaju svoje proračune, na koje treba obraćati pažnju kada se projektuje sistem. Problemi distribucije u smislu šuma, intermodulacije ili distorzije su isti i za digitalni signal, samo se na različiti način maniestuju u krajnjoj slici.

 

Fuhrmann se fokusirao na definiciju digitalnog standarda, odnosno na one elemente koji su od značaja u projektovanju sistema distribucije digitalnog video sadržaja. Pokazao je tabele proračuna koje koristi kompanija Grundig prilikom kaskadnog vezivanja distribucionih pojačala ( kako bi se dobio odgovarajući broj ulaza na postojeće izlaze te pokrila zadata distanca). Signal se ne smije pojačati previše zbog mogućnosti preslikavanja signala, niti smije biti prenizak jer je tada visok nivo šuma, pa će se šum podići na sledećoj kaskadi pojačanja rekao je on.

 

Predstavio alternativu klasičnim distribucijskim sistemima gdje se koriste frekvencije do 860MHz, u vidu mreža koje idu do 2150 MHz, gu kojima se satelitski signal spušta na prvu međufrekvenciju i dalje se ne devoluira, već se kao takav  distribuira kroz sistem. Zahtjevi za mrežu su veći, frekvencije puno više, parametri puno strožiji, ali korisnik potencijalno dobija kvalitetniji signal, uslugu i veći izbor programa.

 

U pogledu standardizacije video sadržaja, na predavanju je istaknuta potreba usklađivanja sa evropskim normama, koje potpuno napuštaju emisije analagonog signala.  Danas postoje tehnička rješenja kamera koje vrše brzu akviziciju sadržaja, istakao je Furhmann, uzevši za primjer emitovanje sportskih sadržaja. Iako u Crnoj Gori postoje infrastrukturna ograničenja, potrebno je razmišlajjati o budućem prelasku na digitalnu distribuciju u full HD.

 

Nakon predavanja otvorena je diskusija u vezi sa perspektivom poslije napuštanja analognog signala, tretiranjem postojećih infrastruktura hotela, te projektovanjem kompleksnijih, novih hotela, koji će odgovarati zadatim standardima. Manipulacija digitalnim sadržajem unijela je novi koncept u projektovanje, i on postaje sve više normativ kojim se treba rukovoditi, jedan je od zaključaka predavanja.

 

Audio zapis sa predavanja možete preuzeti OVDJE.

 

Prezentacija o DVB rješenjima

 

Fotografije sa prenosa predavanja možete pogledati na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021