Okrugli sto o problemima izdavanja licenci po osnovu specijalističkih studija iz oblasti drugih inženjerskih struka
28.09.2015

U četvrtak, 23.09.2015.godine, u okviru 37. Sajma građevinarstva/Jadranski sajam koji se već tradicionalno održava Budvi, Inženjerska komora Crne Gore je organizovala Okrugli sto o problemima izdavanja licenci po osnovu specijalističkih studija iz oblasti drugih inženjerskih struka.

 

 

Moderator okruglog stola bio je Generalni sekretar IKCG Svetislav Popović.

On je, na samom početku pozdravio značajan broj prisutnih, i istakao potrebu tretiranja ovog, gorućeg pitanja, posebno imajući u vidu primjere iz prakse izdavanja licenci na osnovu specijalističkih studija, koje se tematski razlikuju od programa osnovnih studija.

 

Popović se pozvao na član 84 Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata kojim se definišu uslovi za sticanje zvanja vodećeg odnosno odgovornog projektanta, naime:

 

„(...)Vodeći projektant i odgovorni projektant može biti samo diplomirani inženjer ili specijalista odgovarajuće tehničke struke za izradu pojedinih djelova tehničke dokumentacije, sa tri godine radnog iskustva na izradi, reviziji, nadzoru, pregledu ili ocjeni tehničke dokumentacije, položenim stručnim ispitom i da je član Komore.“

 

 

 

Nakon kratkog upoznavanja sa iskustvima u postupku izdavanja licenci, Popović je pozvao prisutne da, umjesto fokusiranja na pojedine slučajeve, okrugli sto bude mjesto gdje će se iznijeti generalna zapažanja, ali i prijedlozi za rješavanje ovih pitanja. Isti će biti uobličeni kroz adekvatne Zaključke, koji će dalje, biti predstavljeni Upravnom odboru Komore.

 

Između ostalog, okrugli stol je bio prilika da se apostrofira činjenica da izdate licence po osnovu specijalističkih studije neke struke ne mogu biti garant stručnosti inženjera da projektuje ili vrši nadzor u oblasti te struke.  Predloženo je da se u okviru svih struka formira stručno tijelo, sastavljeno od nekoliko kvalfikovanih inženjera, koji bi vršili uvid u dostavljenu dokumentaciju i izdavali stručno mišljenje u pogledu toga da li su ispunjeni potrebni uslovi, a na osnovu kog bi se donosilo konačno rješenje o izdavanju ili odbijanju zahtjeva za licencu. Takođe, predloženo je da se uputi preporuka nadležnom Ministarstvu odnosno Komisiji za izradu novog Zakona, kojom bi se specifikovao kriterijum od 240 ETCS kredita prema bolonjskom sistemu kao uslov za dobijenja licence. Na taj način, zaključeno je, stalo bi se na kraj različitim tumačenjima čl.84 Zakona.

 

 

U okviru zvaničnog programa Sajma i panela „B2B“ gdje su različiti privredni subjekti koji posluju u oblasti građevinarstva imali priliku da se predstave, Miroslav Aksentijević, stručni saradnik za upravni postupak, pružio je sve neophodne informacije u pogledu uslova za poslovanje stranih firmi na teritoriji Crne Gore, a na zahtjev velikog broja kompanija iz regiona Sjeverne Italije, učesnica Sajma.

 

 

Okrugli sto bio je dobar povod da se pokrene javna rasprava o problemima u oblasti izdavanja licenci, zbog čega predstavlja svojevrstan početak okupljanja inženjera i razmjene mišljenja o ovoj temi.

 

Zaključci za Okruglog stola:

 

  1. Upravni postupak izdavanja licenci treba da bude ozbiljniji i transparentniji i u potpunoj ingerenciji Inženjerske komore;
  2. U okviru struka formirati stručna tijela sastavljena od nekoliko kvalfikovanih inženjera koji bi vršili uvid u dostavljenu dokumentaciju i izdavali stručno mišljenje u pogledu toga da li ispunjeni potrebni uslovi, a na osnovu kog bi se donosilo konačno rješenje o izdavanju ili odbijanju zahtjeva;
  3. Uputiti preporuku nadležnom Ministarstvu odnosno Komisiji za izradu novog Zakona, kojom bi se istakla potrebe specifikacije, u okviru opštih uslova za dobijanje licenci, da lice mora imati ispunjen kriterijum od 240 ETCS kredita prema bolonjskom sistemu;
  4. Prihvata se prijedlog moderatora skupa da se rasprava na ovu temu i dalje nastavi putem elektronske komunikacije, kako bi se definisali Zaključci koji bi bili predati Upravnom odboru Inženjerske komore, kao osnov za definisanje zakonskog okvira, a u cilju preciznog razrješenja i definisanja struka iz kojih proizlaze prava za sticanje licenci pojedinaca.

 

 

Svoja zapažanja i prijedloge u vezi sa rješavanjem pitanja izdavanja određenih vrsta licenci koje se tiču drugih inženjerskih struka i planera neinženjerskih struka članovi Komore mogu slati i u narednom periodu na mail adresu: ing.komora@t-com.me.

 

Više fotografija na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021