Obilježena četrnaesta godišnjica postojanja i rada Inženjerske komore Crne Gore
02.11.2015

Povodom obilježavanja četrnaest godina postojanja i rada Inženjerska komora Crne Gore je u petak, 30.10.2015. godine, proslavila Dan Komore.

 

 

Obilježavanje Dana Komore po tradiciji predstavlja adekvatnu priliku da se istaknutim inženjerima – članovima Inženjerske komore Crne Gore, oda zasluženo priznanje za rad i doprinos inženjerskoj struci, a što neminovno utiče i na podizanje ugleda Komore kao institucije koja intgeriše napredne ideje i posvećeno radi na zaštiti društvenog interesa i interesa svojih članova.

 

Povelja „Počasnog člana Komore“ ove godine uručena je Prof. dr Milutinu Ostojiću, redovnom profesoru u penziji Univerziteta Crne Gore sa Elektrotehničkog fakulteta.

 

Godišnje nagrade IKCG  dodjeljuju se zaslužnim inženjerima – članovima Komore koji posvećeno rade na realizaciji ciljeva i zadataka iz djelokruga svoje struke. Dodjeljivanjem nagrada svojim članovima Komora ima za cilj da i dalje radi na prepoznavanju dosadašnjih postignuća iz oblasti primijenjene ili naučno-istraživačke djelatnosti, ali i stimulisanju svojih članova za buduće angažovanje.

 

Dobitnici godišnjih nagrada Inženjerske komore Crne Gore za dostignuća u struci iz oblasti uređenja prostora i izgradnje objekata su:

 

1. Prof. dr Zvonko Tomanović, diplomirani inženjer građevinarstva

Glavna tema naučno-istraživačkog rada prof. Zvonka Tomanovića su vremenski zavisne deformacije mekih stijena i reološki modeli njihovog ponašanja. Rezultate svojih istraživanja publikovao je u časopisima međunarodnog i regionalnog značaja, kao i na međunarodnim i domaćim naučnim skupovima i konferencijama. Pored naučnog rada autor je velikog broja stručnih radova i projekata u oblasti građevinske geotehnike. U svojstvu vodećeg i odgovornog projektanta izradio je projekte 14 tunela ukupne dužine preko 30 km, projekte sanacije 12 klizišta, veliki broj projekata temeljnih jama, dubokog fundiranja, elaborata o kvalitetu ugrađenog materijala, stručnih izvještaja itd. U regionu je angažovan kao savjetnik za tunele i geotehniku državnih agencija za izgradnju autoputeva. Član je IKCG od 2002.godine. Ove godine dobija nagradu Komore za projekat konstrukcije marine sa obalnim šetalištem turističkog naselja Luštica Bay.

 

2. Godišnju nagradu dobila je Mr Tanja Manojlović, diplomirana inženjerka mašinstva

Mr Tanja Manjolović realizovala je veći  broj projekata u vezi sa tehničkim unapređenjem i povećanjem kapaciteta HE “Perućica“. Osim poslova na HE “Perućica“, obavljala je odgovarajuće poslove na HE “Piva”, od kojih je poseban doprinos dala projektu “Rehabilitacija i modernizacija HE ‘Piva’” - “Hidraulička i upravljačka oprema zatvarača ulazne građevine”, implementiranom tokom prošle godine, koji ju je kandidovao za istaknuto priznanje IKCG. Članica je IKCG od 2003.godine.

 

3. Gospodin Rade Dašić, diplomirani inženjer elektrotehnike takođe je naš ovogodišnji laureat

Među važnijim realizovanim projektima, na kojima je Dašić radio u okviru Projektnog biroa EPCG u Nikšiću, svakako treba pomenuti Idejna rješenja za Dalekovode od Andrijevica do Gusinje, zatim Uzemljenje neutralne tačke mreže 35 kiloVolti konzumnog područja Trafo Stanice 110/35kV u Baru; Analizu pouzdanosti dalekovoda  3  “Podgorica  1” - “Ubli”  i “Bioče” sa predlogom mjera za sanaciju, dok ga je projekat rekonstrukcije kablovskog voda 35kV između Opatova i Svete Neđelje, realizovan tokom 2015.godine istakao kao zaslužnog inženjera čiji rad vrjednujemo kroz našu nagradu. Član je IKCG od 2003. godine.

 

4. mr Slavko Hrvačević, diplomirani inženjer geologije

Magistar Slavko Hrvačević pored svog angažmana na mjesto vodećeg inženjera za hidrološka istraživanja pod okriljem EPCG, radio je kao predsjednik a potom i potpredsjednik grupacije za vodoprivredu pri Privrednoj komori Jugoslavije. Svoja dugogodišnja istraživanja krunisao je publikacijama „Resursi površinskih voda Crne Gore“ te „Kaptiranje izdanskih voda u karstnim terenima“. Organizator je i učesnik mnogobrojnih stručnih tribina i kongresa. Njegovi radovi objavljuju se u međunarodnim časopisima. Član je IKCG od 2003. godine. Cijeneći Hrvačevićev značajan doprinos oblasti vodoprivrede i dugogodišnja istraživanja vodnih resursa Crne Gore, Inženjerska komora je i njemu, kao predstavniku Strukovne komore drugih inženjerskih struka i planera neinženjerskih struka, uručuje godišnju nagradu.  

 

 

 

 

Nagrada za životno djelo IKCG za značajna ostvarenja i postignute rezultate, koji predstavljaju vidan doprinos razvoju i unapređenju u oblastima uređenja prostora i izgradnje objekata, a u skladu sa ustanovljenim redosljedom dodjeljivanja prema strukovnim komorama, ove godine pripala je predstavniku Strukovne komore mašinskih inženjera.  Gospodin mr Milojica Zindović, dipl.inž.maš. upisao se u spisak naših laureata kojima su pripala najviša priznanja Komore, upravo ona za životno djelo.

 

Mr Milojica Zindović, dipl. inž. maš, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu 1973, a magistrirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu 1998. godine.

 

 

Profesionalnu biografiju mr Milojice Zindovića obilježio je dugogodišnji rad u fabrici “Radoje Dakić“. Radni angažman u Željezničkom prevozu Crne Gore započeo je od marta 2007, a danas se nalazi na funkciji izvršnog direktora ove ustanove.

 

Radio je na velikom broju projekata i to:

  • kao samostalni projektant na Idejnom i Glavnom investicionom projektu tehnološkog procesa mehaničke obrade u fabrici “Radoje Dakić“,
  •  na Tehnološkom projektu proizvodnje komandnih mehanizama građevinskih mašina,
  • na Projektu kontrole kvaliteta u fabrici “Radoje Dakić“,
  • kao konsultant na Investicionom projektu za proširenje kapaciteta fabrike kamionskih dizalica u Bijelom Polju,
  • kao odgovorni projektant na Projektu fabrike kinematike bagera,
  • kao vođa inženjerskog tima “Radoje Dakić“ radio je na izradi tehničke dokumentacije za supstituciju uvoza rezervnih djelova za KAP, i tako dalje.

 

Autor je više naučno-stručnih radova koji su predstavljeni na brojnim naučno-stručnim skupovima u zemlji i inostranstvu, takođe i publikovani u stručnim časopisima. Zindović je član značajnih strukovnih organizacija i komisija u zemlji i regionu, kao i član Inženjerske akademije Crne Gore.

 

Angažovanja mr Milojice Zindovića u Inženjerskoj komori Crne Gore su izuzetna. Bio je član Upravnog odbora IKCG, a funkciju Predsjednika Komore obavljao je u periodu od 2005. do 2008. godine.

 

Inženjerska komora Crne Gore dodjelila je i stipendije za školsku 2015/2016 godinu. Dobitnici su:

 

  • Marija Ćaćić, studentkinja specijalističkih studija na Arhitektonskom fakultetu u Podgorici, koja je na prethodnim godinama studija ostvarila prosječnu ocjenu 9.81;
  • Mirko Pejatović, studentu specijalističkih studija na Građevinskom fakultetu u Podgorici, koji je na  prethodnim godinama studija ostvario prosječnu ocjenu 9.96;
  • Marko Pejatović, studentu specijalističkih studija na Građevinskom fakultetu u Podgorici, koji je na  prethodnim godinama studija ostvario prosječnu ocjenu 9.96;
  • Vladimir Kostić, studentu akademskih magistarskih studija na Elektrotehničkom fakuletu u Podgorici, koji je na prethodnim godinama studija ostvario prosječnu ocjenu 10;
  • Neda Bošković, studentkinji specijalističkih studija na Metalurško-tehnološkom fakultetu, u Podgorici - smjer životna sredina, prosječna ocjena - 9.62.

 

 

 

Nakon završetka zvaničnog dijela programa, zvanice su imale prilike da uživaju u prigodnom koktelu.

 

FOTOGRAFIJE SA PROSLAVE NA LINKU GALERIJA.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021