IN MEMORIAM Vladimir Đurišić
11.01.2016
POSLEDNJI POZDRAV
 
 
In memoriam VLADIMIR ĐURIŠIĆ
 
 

Dana 08. januara 2016. godine preminuo je Vladimir Đurišić, diplomirani inženjer elektrotehnike, član Upravnog odbora Inženjerske komore Crne Gore, predsjednik Izvršnog odbora Strukovne komore elektro inženjera i član Inženjerske komore Crne Gore od njenog osnivanja.

 

Vladimir Đurišić je rođen 4. juna 1939. godine u Podgorici. Diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu 1975. godine, gdje je boravio i radio izvjesno vrijeme.

 

Vladimir Đurišić je bio osnivač i direktor Privrednog društva “S.P.A.K.” u Podgorici, a u toku svoje karijere bio je i profesor u Prvoj metaloprerađivačkoj školi u Beogradu, zatim pomoćnik direktora u Opštinskom zavodu za urbanizam i projektovanje u Podgorici, kao i projektant i rukovodilac odjeljenja za nadzemne vodove i mreže u “Distribucija-projektu” u Podgorici.

 

Uža specijalnost kolege Đurišića bila je projektovanje urbane elektroenergetske infrastrukture i javnog osvjetljenja. Bio je ovlašćeni projektant Inženjerske komore Crne Gore za izradu projekata jake struje, ovlašćeni planer za elektroenergetiku, kao i ovlašćeni inženjer za izvođenje radova.

 

U svojoj izuzetno bogatoj, četrdesetogodišnjoj stručnoj karijeri, Vlado Đurišić je kao odgovorni projektant i rukovodilac investicija, realizovao niz vrlo značajnih projekata, od kojih se izdvajaju:

  • Glavni projekat za elektrifikaciju ne-elektrificiranog dijela Crne Gore, zatim
  • Glavne projekte gradske elektroenergetske infrastrukture, javno osvjetljenje za opštinu Titograd,
  • Više glavnih projekata električnih instalacija jake struje pri rekonstrukciji objekata, kao i vođenje investicija za radnu organizaciju „19. decembar“, u periodu 1986. do 1990. godine.

 

Nakon osnovanja privrednog društva “S.P.A.K.” 1992. godine, Vlado je sa svojom kompanijom takođe realizovao veliki broj značajnih projekata, kao što je Glavni projekat urbane i ruralne elektro-energetske infrastrukture i javnog osvjetljenja Opštine Podgorica, ali i brojne druge.

 

Povodom dobijanja godišnje nagrade Inženjerske komore, novembra 2011. godine u intervjuu za časopis „Pogled“, kolega Đurišić je izjavio: “Najviše se ponosim radom na projektima elektrifikacije Crne Gore u okviru nekadašnjeg Our-a ‘Distribucija-projekt’ - Podgorica, čime sam i započeo projektantsku karijeru. Radilo se po cijeloj Crnoj Gori, timski, sa mnogo elana, a projektovanje distributivnih mreža je pri tome podignuto na znatno veći nivo nego što je bilo do tada”.

 

Vlado je vrlo uspješno, savjesno i temeljito obavljao više funkcija u Inženjerskoj komori, a njegov rad je posebno zapažen u periodu rukovođenja Izvršnim odborom Strukovne komore elektro inženjera. Često je pri tome naglašavao osnovnu motivaciju za svoj vrlo posvećen rad: “... trudim se da doprinesem radu Komore koliko to moje mogućnosti dozvoljavaju, jer smatram, zbog djelatnosti kojom se bavim, da mi je to i profesionalna obaveza.” Posebno se zalagao da mlađim kolegama, članovima Inženjerske Komore, prenese svoje bogato radno i životno iskustvo, inicirajući i rukovodeći organizacijom većeg broj seminara i okruglih stolova sa vrlo savremenim i praktičnim stručnim tematikama iz oblasti elektrotehnike.

 

Djelo Vladimira Đurišića ostavilo je dubok, prepoznatljiv i neizbrisiv trag u cijeloj oblasti elektrotehnike Crne Gore, a njegov plemeniti lik će biti trajno urezan u srcima mnogih naših članova.

 

Vladimir Đurišić je sahranjen u nedjelju, 10. januara 2016. godine, na gradskom groblju “Čepurci”, u Podgorici.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021