Izvještaj sa predavanja o upravljanju projektima u građevinarstvu
07.04.2016

Drugi ciklus predavanja o upravljanju projektima u građevinarstvu počeo je u srijedu, 05. aprila 2016. godine, sa predavanjima Prof. dr Miloša Kneževića, dekana Gradjevinskog fakulteta/ Univerziteta Crne Gore. Knežević je u setu predavanja (05. i 06. aprila) govorio o značaju upravljanja projektima, kao precesima koji se sastoje od skupa koordiniranih i kontrolisanih aktivnosti, a koje se preduzimaju radi postizanja odredjenog cilja, uz poštovanje specificnih zahtjeva, ukljucujuci ograničenja koja se tiču vremena, troškova i resursa. 

 

 

On je na početku istakao da realizacija projekata umnogome zavisi od lokalnih uslova. Ne postizavanje utvrđenih ciljeva, prekoračenje predvidjenih troškova, prekoračenja okvira planiranog vremena ili nedostatak traženih rezultata i učinaka, rekao je Knežević, vrlo su bitni indikatori uspjeha i utemeljenosti projekta. Greške u koncipiranju projekata ili pak manjak sposobnosti rukovodioca projekata, prepoznao je kao neke od uzroka nekvalitetnih realizacija. Mimo toga, potcjenjivanje kompleksnosti projekta, nedostatak adekvatnih informacija, loš kvalitet opreme, ne postojanje jasnih ciljeva, izostanak podrške višeg menadzmenta, dodatni su razlozi o kojima treba voditi računa prilikom postizanja zadatih rezultata.

 

Pored funkcija upravljanja projektima, koje podrazumijevaju planiranje, organizovanje, kontrolu, koordinaciju, on je naglasio i potrebu multidisciplinarnog pristupa ovim procesima poput uzimanja u obzir pravnih znanja, tehnickih, organizacionih znanja, nalaza psihologije i bihejvioralne teorije, sociologije, kibernetike. Dalje, Kneževic je govorio o definiciji, specificnosti i podjeli investicionih projekata. Poznato je da je izgradnja investicionih projekata veoma slozen, digotrajan i mukotrpan posao, zbog cega je uvijek potrebno sagledati niz faktora poput mogucnosti/sposobnosti investitora da se prihvati realizacije projekta, opravdanosti ulaganja finansisjkih sredstava, realne mogucnosti obezbjednivanja savremene tehnologije te niz drugih faktora. 

 

Kada su u pitanju oblasti upravljanja on je ukratko pomenuo upravljanje obimom projekta, vremenom, troškovima, kvalitetom, ugovaranjem, nabavkom, ljudskim resursima, komunikacijama, konfliktima, promjenama i rizikom.  Izmedju ostalog, on je elaborirao i ulogu konsultanata u upravljanju gradjevinskim projektima koja podrazumijeva kako istraživanja lokacije, tržišta, izrade studija opravdanosti, prikupljanje uslova za izradu tehničke dokumentacije i nadzora nad procesom, tako i praćenja i uskladjivanja rada učesnika u izgradnji objekata, nadzora nad njegovin funkcionisanjem ili pak učešća u rješavanju sporova ili specificnih zahtjeva, u slučaju da se isti pojave.

 

U kontekstu koncipiranja projekata bilo je riječi o izradi prethodne odnosno studije opravdanosti, njenom sadržaju koji uključuje i opis objekta sa  prikazom idejnog projekta, opis usvojenog tehnološkog rješenja, tehnološku dokumentaciju, tehničku dokumentaciju, materijalne inpute proizvodnje, broj i kvalifikacionu strukturu radnika, pregled potrošnje energije, opšte informacije o investitoru i njegov polozaj na tržištu, analizu i ocjenu njegovog dosadašnjeg razvojnog potencijala. Studija opravdanosti treba da integriše u sebe i prostorne te lokacijske aspekte (analize lokacije), pored ostalih i analizu zaštite životne sredine, analizu organizacionih i kadrovskih aspekata, potom i analizu izvodljivosti i dinamiku realizacije projekta do konačne ocjene same studije, njene revizije i odluke o prihvatanju. U nastavku, bilo je riječi i o definisanju projekta kao jednako značajnoj fazi, koja započinje izradom tehničke dokumentacije. Poslednja se naslanja na Urbanističko-tehničke uslove, gore pomenutu studiju opravdanosti, postojeće podloge (geodetske, geotehničke, hidrološke, klimatsko-meteorološke, seizmološke i dr.) i podatke, projektni zadatak, studije i istrage i ne manje bitno, propise i standarde. Knežević je detaljno govorio o vrstama i sadržajima tehničke dokumentacije i u konačnom procesima njene revizije do momenta čuvanja.

 

 

Drugi dan predavanja počeo je sa poslednjom u nizu faza investicionog projekta, naime: realizacijom projekta i probnom proizvodnjom. 

 

Knezevic se osvrnuo na potrebu pribavljanja dokaza o pravu korišćenja zemljišta nakon čega se izdaje gradjevinska dozvola ( za istu je potrebno obezbijediti pravosnažno rješenje o lokaciji, glavni projekat i izvjestaj o reviziji, dokaz o pravu svojine, dokaz o uredjivanju medjusobnih odnosa sa nadležnim organom u pogledu plaćanja naknade za uredjivanje gradjevinskog zemljišta, saglasnost, misljenja i druge dokaze utvrdjene posebnim proposima). Na liniji upravljanja gradjenjem objekata objašnjavao je kako se uvodi izvodjač radova u posao i koje kvalifikacije te zaduženja on treba da ima. Stručni nadzor tokom gradjenja prati cijeli proces izvršenja radova na tlu, saradjuje sa projektantom i razrješava sva pitanja u vezi sa eventualnim nedostacima ili nekompetentnostima tehničke dokumentacije. 

 

Poseban akcenat stavljen je na kontrolu kvaliteta izvodjenja radova ali i na procedure naplate radova. U tom kontekstu objasnio je klizne skale koje se primjenjuju u procesu izgradnje dugoročnih projekata kada dolazi do promjene kumulativnih elemenata na osnovu kojih se formira cijena. Klizne skale regulišu mehanizam ugovorene cijene radova, podvukao je Knežević.


U nastavku predavanja, i kroz aktivnu diskusiju prisutnih, razgovarano je i o odštetnim zahtjevima (klejmovima), dokumentaciji koja se vodi tokom gradjenja, načinu vodjenja gradjevinskog dnevnika, gradjevinske knjige, protokolu o kontroli temeljne jame/temelja, ankera i obilježavanja osovina stubova, čelicnih stubova, kranskih staza, skele, oplate, armature, instalacija, hidro i termo izolacije, elaboratima o kontroli kvaliteta, evidenciji tehničke dokumentacije i slično.

 

 

U završetku svojih predavanja Prof. dr Miloš Knežević objasnio je procedure oko tehničkog pregleda, počevši od plana i programa vršenja aktivnosti preko rada komisije. Naime, tri su osnvne aktivosti komisije: pregled tehničke i ostale dokumentacije, pregled objekta odnosno svih radova, instalacija i opreme i konačno izrada Izvjestaja o tehničkom pregledu. Tehnički pregled vrše registrovana preduzeca za te svrhe ili stručne komisije imenovane od nadležnog organa (kod kojih je prepoznat nedostatak odgovornosti i kontinuiteta u radu). U fazi pripreme za tehnički pregled izvodjač sa investitorom treba da dogovori "interni pregled", gdje se dostavljaju osnovni podaci o objektu, investitoru, nadzornom organu, izvodjaču i podizvodjačima, i u okviru kog se vrši pregled tehničke dokumentacije, dozvola, uslova i saglasnosti, pregled ugovora, atesta betona i u geomehanici, pregled atesta o kvalitetu, protokola, gradjevinske knjige, inspekcijskih knjiga, izvode iz gradjevinskih dnevnika, pregled situacije, izjava predstavnika investitora, izvodjača i podizvodjača radova, te pregled ovlašćenja. Predstavio je i moguće posljedice završetka tehničkog pregleda. 

 

Prof. dr Miloš Knežević završio je dvodnevna predavanja sa pričom o ugovaranju projektovanja i gradjenju, odnosno o načinu na kojise bira projektant i izvodjač: javno nadmetanje, putem prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom. Ugovorna dokumenta za projektovanje se najčešće pripremaju u tri knjige, rekao je Knežević i prezentovao njihov sadržaj.  Osvrnuo se na ukupnu proceduru ugovaranja od raspisivanja oglasa do zaključivanja ugovora o projektovanju.

 

Izradu tehničke dokumentacije, podvukao je, mogu raditi samo lica registrovana za to. Ukratko je istakao i relevantne odredbe i značaj Zakona o javnim nabavkama, koji je donesen u cilju modernizacije sistema javnih nabavki, harmonizacije prava sa medjunarodnim obavezama, omogućavanja javne nabavka roba, radova i usluga,obezbjeđivanja ravnopravnosti pristupa privatnog sektora ugovaranju sa državom, i u krajnjem no ne manje bitno sprječavanje korupcije koliko je to moguće.

 

Nakon predavanja, otvorena je javna rasprava o aktuelnim pitanjima koja su tretirana tokom dvodnevnog predavanja, sa posebnim osvrtom na otvorene probleme sa kojima se suočavaju učesnici u javnim tenderima u oblasti gradjevinarstva.

 

Naredno predavanje, u okviru Drugog ciklusa obuke za upravljane projektima u gradjevinarstvu, koje će održati Prof. dr Boško Nikolić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, na temu savremenih IT tehnologija, biće organizovano u ponedjeljak 11.04.2016.godine sa početkom u 10.00 časova (hotel Ramada/Podgorica).

 

 

Fotografije sa predavanja možete pogledati na linku: GALERIJA
 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021