Nastavak Drugog ciklusa predavanja - Savremene IT tehnologije i primjena u gradjevinarstvu
12.04.2016

U ponedjeljak, 11.04.2016.godine, u organizaciji Strukovne komore gradjevinskih inženjera - IKCG, doc. dr Goran Kvaščev održao je predavanje na temu Savremene IT tehnologije i primjena u gradjevinarstvu.

 

Tokom jednodnevnog predavanja, Kvaščev je učinio osvrt na teme poput automatizacija zgrada i uticaj na energetsku efikasnost, inteligenti transportni sistemi, internet of things, informacioni sistemi, skladištenje podataka, inteligentno upravljanje i odlučivanje te inteligentna obrada podataka.

 

 

U okviru prve teme pričao je grijanju, toploj vodi, hladjenju, ventilaciji i osvjetljenju kao vidovima energije koji učestvuju u potrošnji. Referisao je na evropske standarde (EN 15316-1 i 15316-4, EN 15243, EN 15316-3, EN 15241 i EN 15193) kojima se propisuju način i procedure proračuna energetske efikasnosti, dok se za svaku pojedinačnu zgradu ista dobija poredjenjem sa referentnim vrijednostima. Skrenuo je pažnju na količinu potrošnje energije u Evropi ( 41% ukupne se troši na zgrade, od toga 85% se troši na grijanje/hladjenje i klimatizaciju dok je trenutna potrošnja po čovjeku 5200W, sa ciljem da se ona u budućnosti svede na 2000W).  

 

Upoznao je sa prednostima primjene sistema BAC energetske efikasnosti i značenjem D, C, B i A razredima prezentujući i primjere, izmedju ostalih, proračuna uštede energije za grijanje, hladjenje i električnu energiju na nivou srednje poslovne zgrade, od pet spratova, a za period od jedne godine.

 

Na temu inteligentnih transportnih sistema (Direktiva 2010/40/EU), pored ostalog, govorio je o GPS sistemima za upravljanje voznim parkovima; SCADA sistemima za nadzor i upravljanje udaljenim sistemima i reagovanje na adekvatan način; nadzorno-upravljačkim sistemima u tunelima;  sistemima elektronske naplate putarine; primjeni OCR tehnologije ( automobilsko prepoznavanje registarskih oznaka); algoritmima za detekciju saobraćajnih nezgoda; saobraćajnim znacima na portalu; mjerenjem brzine pomoću radara; metereoloskim podacima; videodetekcijama; senzorima; telekomunikacionim sistemima i sl.

 

U okviru temata Internet of things ( mreža fizičkih objekata, uredjaja, vozila, zgrada  i drugih predmeta, koji sadrže elektroniku, softver, senzore i mrežne adaptere u svrhu prikupljanja i razmjene podataka), koji povezuje uredjaje i vozila koristeci elektronske senzore i internet, prikazao je listu zemalja rangiranu po broju online loT uredjaja na 100 stanovnika. IoT se najvise koristi u okviru pametnih mreža, pametnih kuća (smart homes), gradova i inteligentnog transporta. Svaki objekat ima jedinstven identifikator preko svog računarskog sistema, ali im je omogućeno da se poveže sa postojećom internet infrastrukturom. Procjene su, rekao je Kvaščev, da će IoT obuhvatitu 50 miliona objekata do 2020. godine.

 

On je govorio o sistemima za upravljanje dokumentima (DMS softveri) koji predstavljaju automatizovanu kontrolu elektronskih dokumenata - skeniranih slika papirnih dokumenata, elektronski zapisanih dokumenata, i imaju mogućnost da uključe identifikaciju dokumenta, smještanje na neki repozitorijm, praćenje statusa dokumenta, kontrolu verzija i njegov prikaz. Posebno su značajni jer predstavljaju rješenje za tradicionalne, ali veoma nepouzdane i neefikasne načine čuvanja podataka u formi papira.

 

Do kraja predavanja, doc. dr Goran Kvaščev objasnio je i specifične ekspertske i inteligentne sisteme kroz upotrebu vještačke inteligencije (automatsko inteligentno upravljanje i odlučivanje i inteligentnu obradu podataka).

 

Kao novu generaciju sistema za informaciono procesiranje predstavio je neuralne mreze kao matematicke modele inspirisane bioloskim nervnim sistemom; tipove konekcija i strukture neuralnih mreza. 

 

Kvaščev je takodje objasnio i nadgledano učenje kao oblik mašinskog učenja na osnovu obilježenog skupa podataka za treniranje; linearnu regresiju; nenadgledano učenje; problem podesnosti ( prevelike ili nedovoljne), relevantne algoritme i sl. Temeljno i sveobuhvatno predavanje zakljucio je sa pričom o modeliranju postupaka i tokovima podataka.

 

Fotografije sa predavanja nalaze se na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021