Upravljanje rizicima pri realizaciji investicionih projekata - završen drugi ciklus predavanja o upravljanju projektima u građevinarstvu
20.04.2016

U utorak, 19.04.2016. godine, Doc. dr Miljan Mikić, dipl.inž.građ, održao je poslednje u drugom ciklusu predavanja o menadžmentu u građevinarstvu, na temu: Upravljanje rizicima pri realizaciji investicionih projekata.

 

 

 

Na temu rizika na investicionim projektima u građevinarstvu one je pružio osvrt na ciljeve i specifičnosti građevinskih projekata, govorio o relacijama upravljanja rizicima i drugim oblastima koje se odnose na upravljanje projektima, te se dotakao samih definicija rizika i pomenutih procesa. Mikić je, dalje, predavao o vrstama klasifikacije, hronološkoj podjeli rizika te relevantnim iskustvima rada na velikim međunarodnim projektima. Posebno se osvrnuo na razloge neuspjeha velikog broja projekata, među kojima je kao čest problem prepoznao tzv. „sklonost ka optimizmu“. On je uočio sistematsku tendenciju ka pretjeranom optimizmu u procjeni vrijednosti ključnih ulaznih parametara u vezi sa troškovima investicija, trajanja radova te eksploatacionim troškovima i koristima, a što je posljedica nedostatka adekvatnih podataka, tehnologija, ali i različitih interesa projektanata i investitora. O iskustvima sa međunarodnog tržišta govorio je kroz afirmisanje koncepta održivosti, društvene, ekološke i ekonomske.

 

 

Mikić je predstavio i istraživanja koja je radio na temu glavnih rizika po neuspjeh realizacije infrastrukturin projekata u Srbiji, ali i na temu dominantnih rizika u pojedinim fazama realizacije projekata, prisustva svijesti o potrebi upravljanja rizicima među domaćom stručnom javnošću, te načinu i količini primjene UR prilikom realizacije projekata u Srbiji i potencijalnim smetnjama za njegovu primjenu.

 

Tokom interaktivnog predavanja Doc. Mikića, učesnici su imali prilike da u grupama rade na praktičnim primjerima procjene rizika u vezi sa prekoračenjem troškova na projektu izgradnje stambene zgrade na primorju, u fazi realizacije ponude.

 

 

U okviru poslednjeg bloka predavanja, bilo je riječi o upravljanju rizicima kroz PMI pristup. Tokom druge vježbe, grupe su imale zadatak da predlože plan odgovora na najviše rizike prepoznate iz prethodne vježbe,  te ponude analize/procjene rezidualnih rizika. Na kraju, bilo je riječi i o otpornostima projekata i građevinskih  kompanija na rizike,  kroz osvrt na ulogu rukovostva i tima, te kritičnim faktorima za uspjeh velikih investicionih projekata uz navođenje primjera iz Evropske unije.

 

Na linku GALERIJA nalaze se fotografije sa predavanja.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021