Okrugli sto na temu buduće primjene Pravilnika o zvučnoj zaštiti zgrada
25.04.2016

Prepoznajući značaj otvaranja evropskog tržišta za ravnopravno učešće crnogorskih privrednika i inženjera, kao i obaveze Crne Gore u cilju harmonizacije zakonodavstva, time i tehničke regulative, sa legislativom Evropske unije, Ministarstvo održivog razvoja i turizma uz saradnju sa Inženjerskom komorom Crne Gore, a kroz angažovanje ekspertske komisije, pristupilo je izradi Pravilnika o zvučnoj zaštiti zgrada. Tim povodom, u petak, 22. aprila, 2016.godine, realizovan je Okrugli sto na temu buduće primjene Pravilnika kojim se reguliše pomenuta oblast.

 

 

U uvodnom obraćanju, predsjednik Inženjerske komore Crne Gore Prof. dr Branislav Glavatović pozdravio je prisutne i konstatovao značaj teme sa aspekta unaprijeđenja kvaliteta savremene gradnje u Crnoj Gori, dok je Direktor direktorata za građevinarstvo u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, gospodin Danilo Gvozdenović pozdravio ostvarenu saradnju koja je rezultirala Pravilnikom, čije se usvajanje očekuje krajem tekuće godine. Na okruglom stolu, između ostalog, prepoznata je efikasnost nadležne crnogorske administracije imajući u vidu da je poslije Slovenije, Crna Gora prva zemlja u Regionu koja je pristupila izradi tehničke regulative u vezi sa standardizovanjem pravila koji se odnose na zaštitu od buke. To će, kako je zaključeno, unaprijediti kvalitet proračuna konstrukcija u domenu visokogradnje, ne samo u poslovima projektovanja i građenja već i u oblasti održavanja postojećih zgrada. 

 

Predavanje na temu rješenja koje nudi ponuđeni Nacrt pravilnika o zvučnoj zaštiti zgrada i uporednim iskustvima iz okruženja imali su predstavnici Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, naime dr Miomir Mitić, istovremeno i član ekspertske komisije MORIT - IKCG, dok je o principima proračuna zvučne izolacije zgrada govorila dr Dragana Šumarac koja je, takođe, bila angažovana na izradi relevantnih propisa.

 

 

Prezentujući rješenja Pravilnika, predavači su upoznali sa graničnim vrijednostima nivoa buke u prostorijama zgrada, odnosno boravišnim prostorijama, koje se koriste za izračunavanje potrebne zvučne izolacije fasada, a u cilju postizanja adekvatne zaštite od buke iz spoljašnje sredine. U kontekstu proračuna minimalnih i maksimalnih vrijednosti zvučne izolacije, predstavili su posebne tabele pozivajući se na seriju standarda MEST EN 12354. Na okruglom stolu je bilo riječi i o akustičkom komforu u projektovanju zgrada, principima zaštite od buke tehnološke opreme zgrade te metodama mjerenja zvučne izolacije, koje se sprovode u skladu sa odredbama standarda MEST EN ISO 140-4, MEST EN ISO 140-5, MEST EN ISO 140-7 i MEST EN ISO 140-14.

 

U Crnoj Gori trenutno je na snazi „Pravilnik o tehničkim merama i uslovima za zvučnu zaštitu zgrada“ (SFRJ 1970) koji koristi JUS.U.J6.201 standarde. Zakonski osnov za izradu Pravilnika o zvučnoj zaštiti zgrada sadržan je u Zakonu o planiranju i uređenju prostora, u članu 71 a i članu 74. Donošenje ovog Pravilnika značiće naredni korak u približavanju normativima koji važe na području Evropske unije i predstavlja fazu od vitalnog značaja za regulisanje oblasti zaštite od buke, relevantne za crnogorsku inženjersku praksu.

 

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021