Prednacrt novog Statuta Inženjerske komore Crne Gore
27.06.2016

 

Poštovani članovi Inženjerske komore Crne Gore,

 

Upravni odbor naše Komore je pristupio konačnoj pripremi novog Statuta, u želji da taj dokument, kao temeljni akt Komore, znatno kvalitetnije uredi njenu organizaciju i obezbijedi bolju funkcionalnost i efikasnost, kako u strukovnim komorama, tako i u matičnoj Komori i Stručnoj službi.

U navedenom kontekstu, posebna Komisija Komore (sa predstavnicima svih strukovnih komora) je pripremila polazni materijal – PREDNACRT STATUTA IKCG.


U očekivanju da ćemo zajedničkim naporom uspjeti da utvrdimo još kvalitetniju, konačnu verziju ovog dokumenta, pozivamo Vas da nam pošaljete svoje stavove i sugestije (sa kratkim i jasnim obrazloženjem) o najznačajnim pitanjima koja treba da uredi Statut.

Molimo Vas da posebno posvetite pažnju sljedećim bitnim pitanjima i pošaljete svoj stav i sugestije:

  • Prednacrtom je (saglasno opredeljenjima Upravnog odbora, ali i dosadašnjoj praksi) dio dosadašnjih ingerencija Skupštine (sa manjim značajem) prenijet na u Upravni odbor, a u cilju poboljšanja operativnosti ukupan broj delegata sveden na 25 (po 5 iz svake strukovne komore) – što je u većoj mjeri tehničko pitanje.
  • Upravnom odboru su značajno smanjene ingerencije (iako je dio prenijet sa Skupštine).
  • Predsjedniku Komore su nešto smanjene ingerencije, a ta funkcija se utvrđuje kao profesionalna.
  • Nadležnosti strukovnih komora (izvršnih odbora) su značajno povećane i dovedene praktično do samostalnosti (samostalno uređivanje organizacije svog rada, nezavisno raspolaganje sredstvima, posjedovanje pečata).
  • Na osnovu rasprave na posljednjoj Sjednici Upravnog odbora, izdiferencirana su i sljedeća bitna pitanja i dileme o sadržaju ovog Prednacrta:
    • Nije razrađen način primjene Zakona o javnim nabavkama u nezavisnom djelovanju strukovnih komora,
    • Nedostaje način ostvarivanja funkcionalne komunikacije između izvršnih odbora strukovnih komora i Komore, odnosno Stručne službe,
    • Nije prepoznata integrativna veza između strukovnih komora i Komore – nema elemenata zajedničkog djelovanja, niti zajedničkih funkcija koje bi opravdale postojanje zajedničke Komore,
    • Nije razrađen sistem kontrole i transparentnosti procesa odlučivanja o bitnim pitanjima i finansijskim aktivnostima – kako na nivou strukovnih komora, tako i na nivou Komore.

Molimo Vas da do sredine avgusta mjeseca tekuće godine razmotrite naznačena, ali i druga bitna pitanja iz ovog dokumenta i pošaljete nam svoje stavove (na mejl: ing.komora@t-com.me) radi zajedničkog ostvarivanja kvalitetnijih uslova za budući funkcionalniji rad Komore i bolju zaštitu svih naših inženjera.

 

Srdačno,

Dr Branislav Glavatović,

Predsjednik Inženjerske komore

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021