NACRTI TEHNIČKIH SMJERNICA
26.08.2016

Radni timovi, formirani rješenjem Ministarstva održivog razvoja i turizma, uz učešće eksperata za pojedine vrste građevinskih konstrukcija, prirpremili su predloge tehničkih smjernica za betonske, zidane, čelične, spregnute, aluminijumske i drvene konstrukcije, kao i smjernice za dimnjake u građevinarstvu, koje su osnov za izradu pravilnika za pojedine vrste građevinskih konstrukcija.



Molimo članove Komore da primjedbe i sugestije na predloge tehničkih smjernica, dostave Stručnoj službi Komore do 20. septembra ove godine, putem e-mail adrese: ing.komora@t-com.me, kako bi Komora objedinjene komentare dostavila Ministarstvu održivog razvoja i turizma do 25. septembra o.g.


Tehničke smjernice za zidane konstrukcije - OPŠTI DIO + PRILOZI I


Tehnički propis za drvene konstrukcije - OPŠTI DIO + PRILOZI


Tehnički propisi za aluminijumske konstrukcije - OPŠTI DIO + PRILOZI


Tehnički propisi za spregnute konstrukcije - OPŠTI DIO + PRILOZI I


Tehničke smjernice za betonske konstrukcije - OPŠTI DIO + PRILOZI


Tehniki propis za čeline konstrukcije OPSTI DIO + PRILOZI I


Nacrt pravilnika za dimnjake u građevinarstvu - OPŠTI DIO + PRILOZI



 


Tehnička regulativa je osnov sistema kvaliteta u građevinarstvu.  Nakon sticanja nezavisnosti Crna Gora je nastavila da koristi propise iz oblasti građevinarstva naslijeđene iz bivških zajedničkih država. Pravilnici i standardi na osnovu kojih se vrši proračun konstrukcija u visokogradnji, niskogradnji, hidrogradnji i geotehnici zasnovani su na „JUS“ standardima i dio ovih propisa  je zastario. U cilju postizanja većeg stepena bezbjednosti građevinskih objekata i usaglašavanja tehničkog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU, kao i stvaranja preduslova za integrisanje crnogorskog u evropsko tržište građevinarstva, radi ostvarivanja slobodnog kretanja roba i usluga na zajedničkom tržištu, obezbijeđenja prava osnivanja preduzeća i slobode pružanja usluga i na taj način stvaranju adekvatnih uslova za ravnopravno učešće crnogorskih privrednika na tržištu Evropske unije, neophodno je i inoviranje zakonodavstva iz oblasti građevinarstva.

Programom pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, kao i Strategijom Crne Gore za primjenu pravne tekovine u oblasti slobode kretanja robe 2014-2018, planirano je donošenje tehničkih propisa za različite vrste građevinskih konstrukcija odnosno građevinskih proizvoda.

Izrada tehničke regulative bazira se na detaljnim stručnim osnovama i smjernicama za izradu iste i zahtijeva ekspertska znanja za pojedine vrste građevinskih konstrukcija i materijala. Stručna podrška i pomoć eksperata iz oblasti građevinarstva izvan ovog Ministarstva, posebno lica koji imaju veliko iskustvo u nauci i praksi, bila je od izuzetnog značaja.

Stručnjaci koji su radili na izradi pomenutih smjernica i osnova su : prof. dr.Radenko Pejović, prof. dr Duško Lučić, prof. dr Miloš Knežević, prof. dr Radomir Zejak, doc. dr Snežana Rutešić, doc. dr Željka Radovanović, prof.dr Mladen Ulićević, doc. dr Biljana Šćepanović, doc. dr Srđa Aleksić, doc. dr Olga Mijušković, doc. dr Ljiljana Žugić, mr Jelena Pejović, mr Nina Serdar, mr Milivoje Rogač, mr Mladen Muhadinović, mr Nataša Kopitović - Vuković, mr Mirjana Đikić, arh. Jovanka Vukčević, kao i zaposleni u  Ministarstvau održivog razvoja i turizma.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021