EDUKATIVNI PROGRAM MS Project 2013
01.09.2016

 

MS PROJECT 2013

I.CILJ KURSA I METODE RADA

Kvalitetno planiranje i kontrola realizacije investicionih projekata praktično je neizvodivo bez korišćenja savremenih alata koji omogućavaju brzu i pouzdanu kontrolu informacija na projektu. Efikasno planiranje projekata, planiranje angažovanja radne snage, plan nabavke materijala i razrada različitih scenarija odvijanja projekata ključni su za izvođenje projekata u ugovorenim rokovima i u planiranom budžetu. Uspešnoj realizaciji projekta prethodi adekvatna priprema i planiranje svih elemenata kojima treba upravljati tokom trajanja projekta kao što su vreme realizacije projekta, troškovi, resursi i slično.


Cilj programa obuke je savladavanje osnovnim i naprednim tehnikama korišćenja programa MS Project 2013 na planiranju i kontroli realizacije projekata. Program edukacije omogućava upoznavanje sa mogućnostima programa i načinima kako te mogućnosti primeniti na optimalan način u praksi. U obuci se povezuju osnovna teorijska znanja iz planiranja sa praktičnim mogućnostima programa. 

Učesnici kursa: Viši i srednji menadžment, projektni menadžeri, program menadžeri, menadžeri troškova i članovi projektnog tima.

Metod i način rada: Predavanja, interaktivna diskusija, prezentacija mogućnosti programa i radionice. Polaznici prolaze proces od kreiranja projekata do plana njegove kontrole.

Fond časova: 4 dana po 6 h, ukupno 24h

Predavači:

Dr Predrag Petronijević, docent Građevinskog fakulteta u Beogradu na Katedri za upravljanje projektima u građevinarstvu Magistrirao je 2003. godine, na Građevinskom fakultetu, sa temom: “Metodologija formiranja baze istorijskih podataka o tehnološkim procesima u građevinarstvu za potrebe upravljanja projektima”.

Doktorirao je 2011. godine, na Građevinskom fakultetu, sa temom: "Optimizacija izbora građevinskih mašina". Na osnovnim, master i doktorskim studijama na Građevinskom fakultetu učestvuje u nastavi na predmetima: Menadžment i tehnologija građenja, Upravljanje projektima u građevinarstvu, Građevinska mehanizacija, Tehnologija građevinskih radova, Metode planiranja u građevinarstvu i Ekonomija građevinskih mašina. 

Od 1996. godine angažovan je projektima u Srbiji i inostranstvu na različitim poslovima, uglavnom vezanim za upravljanje projektima i planiranje i kontrolu realizacije radova. Učestvovao je kao predavač u izvođenju obuke iz različitih oblasti upravljanja projektima i upotrebe programskih paketa za planiranje. Dugogodišnji je instruktor za obuku za korišćenje programa MS Project. Objavio je veći broj radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na naučnim skupovima.

Dr Miloš Knežević, dipl.inž.građ. je redovni profesor Građevinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Šef je katedre za menadžment u građevinarstvu i rukovodilac primijenjenog studijskog programa „Menadžment u građevinarstvu“ na Građevinskom fakultetu u Podgorici od 2006. godine. Od 2010 d0 2016. godine je  bio dekan Fakulteta.

Od 1992. radio je u više gradjevinskih preduzeća u Crnoj Gori, Ruskoj Federaciji i Uzbekistanu, a od 1998. godine radi na Građevinskom fakultetu Univerziteta Crne Gore u Podgorici na grupi predmeta  iz oblasti menadžmenta u građevinarstvu i organizacijei tehnologije građevinskih radova

Učestovao je u građenju velikog broja objekata u funkciji neposrednog rukovodioca objekta, tehničkog rukovodioca gradilišta i direktora gradnje

Studijski je boravio u Beču na TU Wien 2002., a  kao gostujući profeosr na Hidrotehničkom fakultetu Univerziteta za arhitekturu  I građevinarstvo u Sofiji UASG Sofiя (2005,2013), Građevinskom fakultet u  Bratislavi- STU Bratislava (2006, 2008,2016) I Građevinskom fakultetu u Brnu (2007, 2009, 2014).

Bio je konsultant Ministarstva urđenja prostora I zaštite životne sredine za izradu Strategije razvoja gradjevinarstva do 2020 godine (2009-2010).Bio je predsjednik Strukovne Komore gradjevinskih inženjera Crne Gore od 2009.-2012 godine I član Upravnog odbora Inženjerske Komore Crne Gore 2009-2012 kao I Upravnog odbora Projekt konsulting Podgorica do 2012 g.

NJegov naučno istraživački opus do sada broji 146 radova objavljenih u časopisima i na skupovima od čega je 13 u časopisima koji se nalaze na sci listi.

 

 

II. SADRŽAJ KURSA

Sadržaj kursa je koncipran da polaznike postepeno uvodi u mogućnosti softvera, uz osnovnu teorijsku obuku i praktičnu primenu stepenih znanja.

Prvi deo obuke traje dva dana i u njemu polaznici dobijaju osnovna znanja o projektima, kako da ih podele, sagledaju, organizuju i naprave osnovu za planiranje i kontrolu. Mogućnosti Programa se prezentuju uz kraća teorijska objašnjenja i savete za konkretnu primenu određenih tehnologija. Na kraju drugog dana, polaznici će biti osposbljeni da kreiraju projekat, povežu aktivnosti, naprave dinamički plan i urade osnovna izveštavanja iz njega. Kroz praktični primer, polaznici u saradnji sa predavačem prolaze kroz sve ključne operacije na projektu. Ovom delu obuke se posvećuje posebna pažnja jer je to najčešći nivo korišćenja Programa u praksi, i osnova za uspešno organizovanje informacija na projektu.

Trećeg dana počinje se sa obukom na kompleksijem izveštavanju na Projektu. Polaznici se obučavaju da unapred sagledavaju potrebe na projektu, da kodiraju projekat, da organizuju informacije i da ih dele učenicima na projektu. Poslednjeg dana obuke, polaznici rade sveobuhvati praktični primer uz primenu stečenih znanja i veština. 

III.STRUKTURA KURSA

1.            Dan (6h):

o             Opšte

o             Unos  aktivnosti, tipovi aktivnosti

o             Kreiranje WBS

o             Povezivanje aktivnosti

o             Definisanje resursa

o             Unos resursa

2.            Dan (6h):

o             Kalendar

o             Formatiranje

o             Osnovni pogledi na projekat

o             Rad na primeru (radionica)

3.            Dan (6h)

o             Tabele

o             Filteri

o             Usage pogledi

o             Sortiranje i grupisanje

o             Izveštaji

o             Kodiranje aktivnosti

o             Izravnanje resursa

4.            Dan (6h):)

o             Primena metode zarađene vrednosti

o             Kontrola realizacije

o             Replaniranje

o             Izvoz podataka

o             Rad na primeru (radionica)

 

ZAŠTO KORISTITI MS PROJECT

Namena programa MS Project (u daljem - Program) je planiranje i kontrola realizacije projekata. Pri tome pod "projektom" može da se podrazumeva mnogo toga. Svaki niz povezanih poslova gde je potrebno da se oni organizuju na neki način, može da se tretira kao projekat. Program koriste oni koji planiraju projekat, oni koji upravljaju projektom i svi koji imaju potrebe da na neki način komuniciraju o projektu.

Prednosti  Programa su sledeće:

•             MS Project se godinama razvija. Veliki broj verzija koje su napravljene, od kojih je svaka imala znatna poboljšanja od prethodne, dovela je do toga da je danas on jedan od najboljih na svetu. Uz to, njegova dugogodišnja primena dovela je do toga da je danas jedan od najprimenjivijih programa za planiranje i kontrolu te ga stani investitori i konslutanti najčešće traže u komunikaciji.

•             Relativno je lak za rad. Skoro svako može da  uz malo truda dobije neki rezultat iz Programa. Sa druge strane, ima i opcije koje su veoma kompleksne tako da mogu da ga koriste i najiskusniji projekt menadžeri za detaljne analize projekata. Može se koristiti na mnogo polja - od pogleda na projekat u globalu, analize do detaljnog operativnog planiranja

•             Nivo kompleksnosti podataka definiše korisnik prema svojim potrebama. Moguće je analizirati samo osnovne aktivnosti na projektu, do detaljnog praćenja angažovanja i troškova resursa na više projekata.

•             Obzirom da je proizvod kompanije Microsoft, veoma je otvoren ka drugim programima ove kompanije i lako se razmenjuju podaci. Olakšano je prebacivanje podataka između različitih programa i korišćenje podataka iz Programa u izveštavanjima.

•             Nije vezan samo za jednu privrednu granu – koriste ga ekonomisti, građevinari, elektro inženjeri i svi drugi koji imaju potrebu da planiraju neke događaje.

•             Program mogu koristiti svi učesnici na projektu u skladu sa svojom ulogom na projektu, potrebama i pravom na informacije. 

•             Jedino korišćenjem ovakvog Programa je moguće sačuvati evidenciju šta se događalo na realizaciji projekta. Ovakav program je nazaobilazan pri obrazloženju i analizi odštetnih zahteva (klejmova).MS PROJECT PODGORICA

AGENDA SEPTEMBAR 2016

Mesto odrzavanja ce biti blagavremeno dostavljeno svim ucesnicima

 

10.00-16.00h     

19.09.2016. PROF.DR MILOS KNEZEVIC, redovni porfesor Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici

10.00-16.00h     

20.09.2016. PROF.DR MILOS KNEZEVIC, redovni porfesor Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici

10.00-16.00h     

26.09.2016. DR PREDRAG PETRONIJEVIC, docent  Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

10.00-16.00h     

27.09.2016. DR PREDRAG PETRONIJEVIC, docent  Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

 

EDUKATIVNI PROGRAM MS Project 2013

Program se organizuje u grupama do 25 učesnika

Predavači su: Dr Predrag Petronijević, docent Građevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Dr Miloš Knežević, redivni porfesor Građevinskog fakulteta Univerziteta u Podgorici.

Cena edukativnog programa za četiri trening dana iznosi 400 Eur.

Svim učesnicima je obezbeđen sertifikat kojim se verifikuje njihovo učešće na programu.

Mesto i termini održavanja će biti blagovremeno dostavljeni svim učesnicima.

Prijave: Inzenjerska komora Crne Gore

Kontakt osoba: Dr Ana Sekulovic +381 63 854 06 03

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021