2. Međunarodni stručni skup iz oblasti grijanja, hlađenja i klimatizacije “energijA+”
04.10.2016

Dana 22.09.2016 i 23.09.2016. u kongresnoj sali Hotela “Avala Resort & Villas” u Budvi  održan je 2. Međunarodni stručni skup iz oblasti grijanja, hlađenja i klimatizacije “energijA+” u organizaciji Strukovne komore mašinskih inženjera Inženjerske komore Crne Gore,  koji je po kvalitetu održanih predavanja i sastavu učesnika vjerovatno najkvalitetniji Stručni skup u organizaciji SKMI od osnivanja Inženjerske komore Crne Gore do danas.
 

Učešće na skupu u toku dva dana uzelo je oko 100 učesnika (60 učesnika iz Crne Gore i 40 učesnika iz 8 evropskih država).
 



Na Skupu je bila prisutna i delegacija Hrvatske komore strojarskih inženjera Predsjednik HIKS-a mr. sci. Luka Čarapović dipl.ing.str., Dopredsjednik HKIS-a dr. sci. Miodrag Drakulić dipl.ing.str. i član Upravnog odbora HKIS-a Tomislav Tkalčić dipl.ing.str.
 

Predstavnik Komore ovlašćenih arhitekata i ovlašćenih inženjera Republike Makedonije Prof. dr Mile Dimitrovski, dipl.ing.maš. (predsjednik profesionalnog odjeljenja komore za mašinstvo i član Upravnog odbora), Predsjednik Saveza mašinskih i elektrotehničkih inženjera i tehničara Srbije Dr Milovan Živković, dipl.ing.maš. i član Upravnog odbora Društva za KGH Srbije Slobodan Pejković, dipl.ing.maš.
 

Posebno smo zadovoljni uvažavanjem Strukovne komore mašinskih inženjera Crne Gore od strane ovih institucija koje su se odazvale našem pozivu, prepoznale naš rad na unapređenju struke i ulaganje u stručno usavršavanje naših članova i dale veliki doprinos uspjehu našeg Skupa.
 

Osnovno opredjeljenje za organizaciju ovog Skupa je unapređenje znanja članova SKMI u cilju napretka inženjerske djelatnosti u Crnoj Gori. Kroz 22 kvalitetna predavanja smatramo da je ovaj cilj postignut.
 

S obzirom na veliki broj prisutnih učesnika iz inostranstva Stručni skup je poslužio kao dobra prilika prilika za okupljanje i razmjenu znanja, iskustava i mišljenja svih koji su u tehnici klimatizacije, grijanja i hlađenja profesionalno angažovani ili su povezani sa ovom oblašću, kao što su naučni radnici, istraživači, konstruktori, studenti, projektanti, izvođači radova i serviseri, konsultanti i investitori, predstavnici proizvođača i trgovaca opreme, državnih službenika iz oblasti izgradnje objekata i zaštite životne sredine iz Crne Gore.


Stručni skup je, tradicionalno, svojim netipičnim predavanjem za ovakve skupove otvorio Prof. dr Nenad Kažić. Predavanje o vječnoj temi energije i pogled u budućnost kroz prizmu nauke, filozofije, literature i filma, izazvalo je sjajnu reakciju prisutnih.

 
 
 
 

 

Kako je oblast klimatizacije i rashladne tehnike usko povezana sa klimatskim promjenama i zaštitom životne sredine, na Skupu su predavanja održali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma – Direktorata za klimatske promjene Đorđije Vulikić i Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore Tanja Boljević, koji su govorili o Zakonodavstvu u oblasti klimatskih promjena u Crnoj Gori i implementaciji Montrealskog protokola u Crnoj Gori.


 

Članovi Hrvatske komore strojarskih inženjera su se predstavili predavanjem o projektu Evropske Unije PROF/TRAC (Tomislav Tkalčić) u kojem učestvuju kao partneri. Ovo je možda i neki putokaz za SKMI u kom pravcu bi trebali usmjeriti dio aktivnosti u budućem periodu.




 


O problemu kojem se tokom izgradnje objekata poklanja malo pažnje i testiranju hermeteičnosti kanalske mreže KGH govorio je Dr Milovan Živković dipl.ing.maš. Predsjednik SMEITS-a.


 

S obzirom na aktuelnu izgradnju dijela autoputa Bar – Boljare ukazala se potreba za nova znanja iz oblasti ventilacije tunela. Na tu temu smo imali 4 predavanja od čega nam je posebna čast što se našem pozivu da bude jedan od predavača na Skupu odazvao i Prof. dr Petar Vukoslavčević dipl.ing.maš., redovni član Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Dobru reakciju učesnika izazvalo je predavanje o strategiji ventilacije u uslovima požara, koje je održao dr. sci. Miodrag Drakulić dipl.ing.str., kao jedan od najistaknutijih stručnjaka iz ove oblasti. Predavanja na ovu temu su imali i stručnjaci iz Italije - Carlo Barbetta i Engleske - Benjamin Fair, koji su govorili o razvoju tehnologije u ovoj oblasti.



 

Modeliranje ventilacionih sistema drumskih tunela - Prof. dr Petar Vukoslavčević, dipl.ing.maš.
 



 

Operativna strategija uzdužne reverzibilne ventilacije tunela u uvjetima požara - dr sci Miodrag Drakulić dipl.ing.str.
 

Tunnel Ventilation Technology - Carlo Barbetta

Tunnel ventilation design solutions - Benjamin Fair

 

Poseban doprinos ovom Skupu dao je i kolega Silvano Sušilović iz Hrvatske koji je sa nama podijelio dosta iskustava iz svoje bogate projektantske prakse predavanjem koje je, prvenstveno, namijenjeno projektantima termotehničkih instalacija.



O uvijek aktuelnoj temi efikasnih sistemima klimatizacije u bolnicama i pratećoj zakonskoj regulativi govorio je gost iz Slovenije Egon Venko koji je po drugi put bio predavač na našem Skupu.
 


 

O efikasnom korišćenju i uštedama energije govorili su i gosti predavači iz Mađarske Karoly Vinkler i Gyorgy Gati.

 

Energy consumption ON/OFF vs Modulating control - Karoly Vinkler

LG VRF APPLICATION for AIR HANDLING UNIT Dx Coils - Gyorgy Gati.

 

Na temu primjera dobre prakse: Rekonstrukcija sistema klimatizacije bioskopa “Fontana” na Novom Beogradu i Sistemu sprege solarnih kolektora i toplotne pumpe koji 30 godina funkcioniše u hotelu “Slovenska plaža u Budvi, održana su dva predavanja od strane kolega iz Srbije Nebojše Žakule i Slobodana Pejkovića, koji je takođe po drugi put predavač na našem Skupu.




 


Na temu novih rješenja i inovacija u tehnici solarnih kolektora, o solarnim kolektorima sa zaštitom od pojave stagnacije, proizvodu koji je u proteklom periodu uzburkao stručnu javnost izuzetno zapaženo predavanje je održao kolega Bojan Grujički.


 

 


Na temu ušteda u parnim kotlovskim postrojenjima, ušteda procesu sagorijevanja goriva i korišćenja ostataka od orezivanja kao goriva za loženje (biomasa) govorile su kolege iz Srbije Dejan Dotlić, Vjekoslav Marinović i Siniša Đurđić:
 

 





 




 

Energetska efikasnostu parnim kotlovskim postrojenjima – mogućnosti i nova rešenja - Dejan Dotlić

Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije - Vjekoslav Marinović

Grejanje na biomasu: ostaci orezivanja vinove loze - Siniša Đurđić



Na kraju Skupa nas je kolega Siniša Janušević upoznao sa metodama i načinom funkcionisanja ESCO kompanija u svrhu finansiranja energetske efikasnosti.


 

Energetska efikasnost objekata i zakonska regulativa - Mr Blasko Dimitrov, dipl.ing.građ., predsjednik Komore ovlaštenih arhitekata i ovlaštenih inženjera Makedonije
 

S obzirom mali broj ljudi koji je bio angažovan na organizaciji Skupa i kratko raspoloživo vrijeme koje smo imali za organizaciju, zaista smo obradovani reakcijom i odzivom predavača i učesnika na našem Skupu, posebno onih iz inostranstva, čime im ovom prilikom srdačno zahvaljujemo.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021