DANI ELEKTROINŽENJERA HRVATSKE
10.10.2016

Na poziv Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, Izvršni odbor Strukovne komore elektro inženjera odredio je predstavnike Ratka Vujovića i Rajka Radusinovića na stručni skup 9. Dani elektroinženjera Hrvatske.

Skup je održan 29. i 30. septembra i 01. oktobra u Puli i predstavlja veoma uspješan i vrlo posjećen naučnim skup, koji se već osam godina održava u Zadru i po prvi put ove godine u Puli.

Bez sumnje je ovaj skup od svih učesnika prepoznat kao najznačajniji skup elektrotehničke struke u Hrvatskoj, a većina posjetilaca i učesnika smatra da je to za sada najznačajniji susret elektroinženjera u regionu.


Skupu je prisustvovalo između 450 i 500 učesnika uglavnom elektroinženjera iz Hrvatske.

Pored naših učesnika kao gosti na ovom skupu su prisustvovali i predstavnici država iz regiona. Nakon obraćanja predsjednika Komore inženjera Hrvatske g. Željka Matića, zvaničnika pokrovitelja i grada Pule, skupu su se obratili i predstavnici delegacija država regiona, posle čega je savjetovanje i zvanično otvoreno.

Izlaganja po raznim stručnim, veoma zanimljivim i inspirativnim temama su trajala dva dana u prijepodnevnom i poslepodnevnom terminu. Treći dan, kao i tokom većine prethodnih godina bio je rezervisan za izlet na Brione.

Delegacija SKEI se zbog smanjenja troškova i velike udaljenosti odlučila da se ne priključi ostalim učesnicima na izletu, već je 01. oktobra krenula za Podgoricu.

Na skupu su razmatrane mnoge zanimljive i aktuelne stručne teme sa posebnim osvrtom na projektovanje, građenje, niskonaponske i visokonaponske instalacije i postrojenja, rasvjetu, obnovljive izvore energije, napredne prenosne mreže, tehničku zaštitu, planiranje i projektovanje optičke distributivne mreže, energetska efikasnost i održivi razvoj, napredne tehnologije, električni pogon automobila, energetsko certificiranje, te propisi, pravilnici  i zakonska regulativa.

Neke teme se iz godinu u godinu ponavljaju ali uvijek sa novitetima, onako kako je to u elektro struci i uobičajeno.

Nakon uvodnog sastanka Odbora za međunarodnu saradnju održanog 28.09. u večernjim satima nastavljene su aktivnosti na sastancima odbora 29.09. i 30.09.2016. godine.

Nezaobilazna tema Međunarodnog odbora je razmjena iskustava u radu nacionalnih komora država regiona a u tom kontekstu su apostrofirane izmjene zakonskih regulativa. Komentarisane su i pozicije komora elektroinženjera država regiona u međunarodnim organizacijama IRS i ECEC, gdje su se predstavnici komora složili da ove organizacije ne pružaju najbolji okvir za djelovanje komora elektroinženjera.

Zaključak je da se Međunarodni odbor pretvori u stalno međunarodno tijelo država regiona u okviru kojeg bi se razvijala saradnja u oblasti elektrotehnike.

Posebnu pažnju svih predstavnika Međunarodnog odbora je zaokupilo pitanje međusobnog priznavanja stručnih kvalifikacija u cilju otvorenosti nacionalnih tržišta. Nažalost primijećeno je da je pristup tržištu država regiona, koje su članice Evropske unije, vrlo težak i složen dok se od država koje nijesu članice Evropske unije traži da potpuno otvore svoja tržišta. Članovi Međunarodnog odbora su se složili da i jedan i drugi pristup nijesu prihvatljivi i da će se zalagati za otvoreno tržište uz uravnotežen odnos kad je u pitanju zaštita vlastitog tržišta rada i kapitala.

Na kraju je zaključeno da se i dalje razvija saradnja na polju  stručnog usavršavanja članova komora svih država iz regiona. U tom kontekstu je razmatrana mogućnost organizovanja sličnih stručnih savjetovanja u državama regiona. Kolege iz rukovodstva Komore elektroinženjera Hrvatske su komorama elektroinženjera iz okruženja i ove godine ponudili konkretne predloge i pomoć u eventualnoj organizaciji takvih skupova tako i u angažovanju nekog od izlagača sa završenog savjetovanja. Vjerujem da će Izvršni odbor Strukovne komore elektro inženjera Crne Gore u skorijoj budućnosti iskoristiti ove ponude i realizovati stručni skup Strukovne komore elektro inženjera Inženjerske komore Crne Gore.

Veliku pažnju na samom kraju savjetovanja izazvao je skoro dvosatni okrugli sto na temu:  Izmjena i dopuna Zakona o gradnji. Na okruglom stolu se razvila živa i na momente oštra diskusija gdje su učesnici skupa postavljali brojna pitanja predstavniku Ministarstva graditeljstva Vlade Republike Hrvatske. Jedna od novina u odnosu na ranije godine je u tome što je Hrvatska komora inženjera elektrotehnike ove godine u svoj sastav dobila i izvođače i na taj način objedinila projektovanje i građenje, što ranije nije bio slučaj. Našoj delegaciji je zapelo za oko da su neka rješenja koja su već unešena i aktuelna u naš Predlog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, u predlozima Zakona o gradnji Republike Hrvatske izmijenjena ili napuštena.

Na našu molbu, kolege iz HKIE su za bibilioteku Komore obezbijedili Zbornik radova sa 9. Dana inženjera elektrotehnike.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021