Prezentacija "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama" - faze I i II
25.01.2017

Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Upravom za imovinu, implementira "Program energetske efikasnosti u javnim zgradama" - faze I i II, kojim je obuhvaćena primjena mjera energetske efikasnosti u odabranim obrazovnim i socijalnim ustanovama i administrativnim objektima. Sredstva za implementaciju programa su obezbijeđena od strane KfW banke (kredit i donacija) u iznosu od 36 miliona eura.

Cilj programa je poboljšanje uslova rada i unapređenje energetske efikasnosti u odabranim objektima.


U narednom periodu planirana je rekonstrukcija i adaptacija sedam osnovnih i srednjih škola (u nadležnosti Minstartsva prosvjete), dva resursna centra (u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja i Minstarstva prosvjete), tri administartivna objekta (u nadležnosti Uprave za imovinu) i dvije socijalne ustanove (u nadležnosti Ministarstva rada i socijalnog staranja).

Uobičajeni radovi koji se izvode u okviru ovog programa su: postavljanje termo i hidroizolacije na krovu, postavljanje termoizolacije na fasadi, zamjena fasadne stolarije, izgradnja novog/poboljšanje postojećeg sistema grijanja, zamjena opreme u kotlarnicama, zamjena svjetiljki, rekonstrukcija sanitarnih čvorova, a u zavisnosti od stanja objekta i rekonstrukcija krovova, konstruktivna sanacija, rekonstrukcija elektroinstalacija i sl.

Tenderska procedura se organizuje u skladu sa pravilima KfW banke. Jednim ugovorom je obično obuhvaćeno 3-5 objekata, pri čemu je uobičajena vrijednost ugovora od 2-3,5 miliona eura.

Cilj ove prezentacije je upoznavanje potencijalnih ponuđača sa samim programom i načinom na koji se konkuriše na tendere za odabir izvođača radova.

Inače program se implementira u dvije faze, pri čemu je u okviru prve faze, koja je trajala od januara 2012. godine do decembra 2015. godine, izvršena rekonstrukcija i adaptacija 20 osnovnih i srednjih škola i jednog studentskog doma, s tim što je ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila 13,3 miliona eura.

Implementacija druge faze programa je počela u januaru 2015. godine sa rokom završetka do kraja 2020. godine.

U okviru druge faze programa, u toku 2016. godine izvedeni su radovi na sedam osnovnih i srednjih škola, ukupne vrijednosti 5,5 miliona eura.

Prezantacija će se održati u petak 03.02.2017.godine, u Hotelu "Ramada" u Podgorici, sa početkom u 11h.

Molimo sve koji su zainteresovani da prisustvuju prezentaciji da se prijave najkasnije do 02.02.2017. godine, na mail adresu: toma.sinistaj@ee-me.org.

 

AGENDA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021