XIX broj časopisa "POGLED"
20.02.2017

Obavještavamo članstvo, stručnu i širu javnost da je, u izdavaštvu Inženjerske komore Crne Gore, izašao XIX broj časopisa "POGLED".

Novi "Pogled" skreće pažnju na neka od aktuelnih pitanja kojima se Inženjerska komora bavila u protekla tri mjeseca. U okviru rubrike RAZGOVOR Iz Privredne komore Crne Gore u 2017. godinu očekuju rast građevinske aktivnosti, imajući u vidu realizaciju najavljenih velikih infrastrukturnih projekata u oblastima saobraćaja, energetike i turizma. Rubrika POGLED bavi se vijestima iz zemlje i okruženja.
 

Aktuelna je i priča o naknadi koju potrošači u Crnoj Gori već plaćaju za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, zbog čega se očekuju veći računi za električnu energiju, bez obzira što je u januaru određena niža cijena od one tokom 2016. godine. Kada je riječ o energetskim sistemima u novom "Pogledu" imamo nastavak priče o reverzibilnim hidroelektranama, ovoga puta u republikama bivše Jugoslavije, o postojećim i onima čija se izgradnja planira. Donosimo i priče o realizaciji značajnog projekta projekta povezivanja elektroenergetskih sistema Jugoistočne Evrope, konkretno o uzemljenju stubova na dalekovodu 400 kV Čevo – Pljevlja; o korišćenju hidropotencijala rijeke Gračanice, o eliminisanju nepovoljnih uticaja, piše Miodrag Kaluđerović dok Mentor Lunji piše o prostornom planiranju u seizmičkim uslovima. U okviru rubrike PROJEKAT donosimo priču o brodogradnji u Tivtu, nakon Arsenala, u manjim razmjerama ali uspješno, ovu tradiciju nastavlja kompanija “Navar” osnovana 1992. godine. Saradnju sa Udruženjem mladih sa hendikepom u Crnoj Gori nastavljamo i u ovom broju, pričom o standardima koji se u graditeljstvu kod nas često “zaboravljaju”, o nepristupačnosti javnih objekata.

U novom broju imamo nadahnutu i ilustrativnu priču o velikom arhitekti Slobodanu Vukajloviću, a u rubrici PERSPEKTIVA predstavljamo mladu arhitekticu Vasiliju Abramović, koja je na doktorskim studijama u Pragu, a stoji iza zanimljivog projekta “Neočekivani grad” (Kotor) u kojem primjenjuje fleksibilnu arhitekturu – arhitekturu koja se prilagođava čovjeku. U ribrici OKO NAS predstavljamo deset izuzetnih arhitektonskih ostvarenja u svijetu nastalih tokom protekle godine. Skrećemo pažnju i na priču o pobjedničkom paviljonu na venecijanskom Bijenalu arhitekture – riječ o španskom nacionalnom paviljonu koji je uspješno odgovorio na temu “Izvještavanje sa fronta” umjetničkog direktora Bijenala, Alehandra Aravene.

U okviru rubrike POGLED UNUTRA donosimo intervju sa arhitekticom Sonjom Radović Jelovac, direktorkom studija “Synthesis”, dobitnicom brojnih nagrada iz oblasti urbanizma.

Nedavno je u Podgorici održan omaž kao i promocija knjige “Kana” Andrije Markuša, posvećene poznatoj arhitektici Svetlani Kani Radević, o kojoj će biti riječi u ovom broju Pogleda.

Redovna rubrika Arheotok donosi drugi nastavak autentične istraživačke priče Po sjevernom obodu Zetske ravnice, a u rubrici ARHIV donosimo priču o prvoj sijalici u Crnoj Gori.

 

Kao i sve prethodne brojeve, i novi broj časopisa "Pogled" možete preuzeti u prostorijama Komore. Elektronska verzija časopisa dostupna je na sajtu Komore.

 

I ovog puta pozivamo zainteresovana privredna društva, licencirana od strane IKCG, da na e-mail ing.komora@t-com.me pošalju tačnu adresu, kako bi Stručna služba Komore časopis "Pogled" mogla uputiti poštom na datu adresu.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021