ČETVRTI BiH KONGRES O ŽELJEZNICAMA
24.03.2017

Udruženje konsultanata inženjera Bosne i Hercegovine (UKI BIH/ACE BIH) organizuje ČETVRTI BiH KONGRES O ŽELJEZNICAMA. Kongres će biti održan 27. i 28. oktobra 2017 godine u Sarajevu. Pokrovitelj Kongresa je Ministarstvo komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine.

Ovaj Kongres održava se u trenucima traženja optimalnih rješenja uloge željeznica u kopnenom prevozu putnika i roba.

U razvijenim državama smanjeno je učešće željezničkog transporta u ukupnom prevozu robe i putnika. Željeznički transport u mnogim zemljama u razvoju je nekompetitivan i slabo integrisan sa ostalim transportnim podsistemima. Mala brzina, visoke cijene i nedostatak povjerenja čine da potencijalni korisnici biraju druge vidove transporta.


Kako učiniti željeznice efikasnijim i korisnijim kako urbanim stanovnicima koji stalno migriraju tako i fabrikama koje transportuju svoj teret?

Odgovor na to pitanje treba da daju eksperti u pojedinim državama, međunarodnim unijama, te bankarskim institucijama kroz tri osnovne aktivnosti:

  • kreiranje transportne politike,
  • izradu strategija za realizaciju transportne politike
  • obezbjeđenje sredstava za realizaciju strategije

 

Transport i transportna infrastruktura nas povezuju. Transportno tržište je ogromno. Sve se u transportu svodi na dva izmjeritelja: vrijeme i energiju. A ta dva na jedan – novac. A gdje je novac tu su i banke. Vjerovatno znate da velike međunarodne finansijske institucije ulažu značajna sredstva u razvoj željezničkog transporta. One u svojim dokumentima poručuju:

  • željeznički transport promoviše ekonomski rast
  • željeznički transport utiče na smanjenje emisije štetnih gasova što ga čini potpuno prihvatljivim i sa stanovišta klimatskih promjena

 

Zadnjih 20-tak godina Evropska komisija čini aktivnosti na restruktuiranju evropskog transportnog tržišta i jačanju pozicije željeznica u odnosu na druge vidove kopnenog transporta. U ovom trenutku napori Komisije koncentrirani su na tri velika područja koja su od krucijalnog značaja za razvoj jakog i konkurentnog željezničkog transporta:

  • otvaranje željezničkog transportnog tržišta
  • poboljšanje interoperabilnosti i bezbjednosti na mrežama evropskih država
  • razvoj željezničke transportne infrastrukture.

 

Četvrti BiH Kongres o željeznicama ima međunarodni krakter. I to je prilika da se na regionalnom i evropskom nivou razmjene dobra i loša iskustva istraživača, operatera, upravitelja infrastrukturom, proizvođača opreme, logističara i učesnika u intermodalnom transportu u realizaciji evropske transportne politike u domenu željeznice.

 

BiH spada u grupu država sa nedovoljno razvijenom željeznicom i zato se očekuje doprinos struke u mudrom kreiranju i realizaciji  trnsportne politike.

 

Na Kongresu se očekuje učešće vladinog i finansijskog sektora i njihov doprinos kroz prezentiranje aktivnosti na realizciji transportne politike, konkretnih projekata i stvaranju realne slike za kreiranje strategije razvoja željeznica u narednom periodu.

 

Kongres će tretirati slijedeće teme:

  • Reorganizacija željeznica i upravljanje željeznicama
  • Transportna politika u oblasti željeznica i njena implementacija
  • Interoperabilnost
  • Željeznička infrastruktura
  • Bezbjednost saobraćaja

 

Svi recenzirani radovi objaviće se u Zborniku radova.

VIŠE DETALJA

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021