"Pogled" br. 21
18.08.2017

Obaveštavamo članstvo da je izašao novi broj časopisa "Pogled", koji se može preuzeti u prostorijama Komore.


Časopis „Pogled“ Inženjerske komore Crne Gore u novom broju donosi priču sa kineskom kompanijom CRBC, koja planira da poveća broj inženjera i radnika na terenu kako bi ispoštovala rokove u gradnji prioritetne dionice autoputa Bar - Boljare, uz isti nivo kvaliteta i poštovanje najviših bezbjednosnih i ekoloških standarda.

U nastavku zaokružujemo priču o povezivanju elektroenergetskih sistema u Crnoj Gori i donosimo pregled o aktuelnim inženjerskim poduhvatima i realizacijama kako u našoj zemlji tako i regionu, svijetu.

Mr Boško Bogetić u rubrici Stav piše o neiskorišćenim hidroenergetskim potencijalima, konkretno u gornjem toku Drine, donjem toku Pive, Ćehotine i Tare. U novom broju posebnu pažnju posvetili smo i Zakonu o regularizaciji neformalnih objekata, čija se primjena odlaže do kraja 2017. godine. U rubrici Perspektiva predstavljamo tim mladih crnogorskih arhitekata - Mina Gutović,Nađa Pejović, Dušan Đurović i Damir Bučan koji su u aprilu osvojili drugo mjesto na međunarodnom konkursu “Living the collective” u oblasti socijalnog stanovanja.

U novom broju predstavljamo projekte sa čijom realizacijom će se uskoro krenuti u Crnoj Gori  - riječ je o izgradnji novog turističkog grada na Luštici (Centrale) kao i rekonstrukciji nikšićkog Trga slobode. O uspješnoj izložbi “Ekstrakcija i implantacija/ u urbanom tkivu Podgorice” studenata druge godine Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, sa predmeta Sintezni projekat I, postavljenoj u podgoričkoj Modernoj galeriji, pisao je arh. Borislav Vukićević dok priču o prvonagrađenom konkursnom rješenju arh. Radosava Zekovića - Centralnom komitetu Saveza komunista Crne Gore u Titogradu, potpisuje arh. Ivan Jovićević. O inovacijama u jeziku savremene arhitekture piše dr Nikola Marković, dok o Prosvjetiteljstvu u okviru rubrike U potrazi za idealnim gradom piše arh. Mileta Bojović.

Predstavljamo i kalafatsku radionicu “Bokovac” iz Bara u kojoj nastaju autentične drvene barke, rubriku Arheotok sa pričom o specifičnim graditeljskim karakteristikama (spolijama) u arhitekturi stare Podgorice kao i Arhiv koji obilježava vijek postojanja inženjerskih komora na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021