"Pogled" br. 22
20.11.2017

Obavještavamo članstvo da je izašao novi broj časopisa “Pogled“ Inženjerske komore Crne Gore, koji sadržajem obilježava šesnaestogodišnjicu njenog postojanja i rada, koja tradicionalno na svoj praznik nagrađuje kolege koje su ostvarile značajne rezultate na stručnom ili naučnom planu i dali poseban doprinos u radu i razvoju IKCG. U novom broju objavljeni su intervjui sa ovogodišnjim dobitnicima nagrada - sa prof. dr Milom Mrkićem (Nagrada za životno djelo),  dr Igbalom Šabović Kerović, dipl.inž.arh, Dušanom Kokićem, dipl.inž.građ, Mentorom Llunjijem, dipl.inž.građ, Anom Grbović, dipl.inž.el. i Mladenom Plemićem, dipl.inž.geod. (Godišnje nagarde).


U “Pogledu“ predstavljamo i intervju sa premijerom Duškom Markovićem povodom godinu dana rada nove Vlade Crne Gore, intervju sa Borisom Ostojićem, predsjednikom Inženjerske komore Crne Gore koji govori  o statusu koji danas IKCG ima u našem društvu, promjenama koje su neophodne u cilju unapređenja i zaštite inženjerske struke u skladu sa zakonima koji su čvrsto utemeljeni u okruženju, u zemljama Evropske unije, kao i o novom Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata.


U novom broju donosimo priču o predstojećoj XVI Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji sa osvrtom na dešavanja sa XIV Bijenala (umjetnički direktor Rem Kolhas), na refleksije te kontroverzne izložbe na međunarodnoj sceni. U razgovoru sa arh. Dijanom Vučinić saznajemo više o projektu Doma revolucije u Nikšiću, koji je u septembru predstavljen na Čikaškom arhitektonskom bijenalu, dok u rubrici Perspektiva donosimo razgovor sa budućim arhitektama - studentima Lukom Vujovićem i Mijatom Nikčevićem, koji govore o zapaženim radovima predstavljenim na izložbi “Ekstrakcija i implantacija/ u urbanom tkivu Podgorice”.


Redovna rubrika Arheotok donosi priču “Po malesijskim gorama” dok u rubrici Arhiv slijedi nastavak serijala posvećen vijeku obilježavanja inženjerskih komora na prostoru bivše Jugoslavije. Slijede priče koje potpisuju arh. Mileta Bojović (Utopijski socijalizam i falansterije), arh. Ivan Jovićević (Između strukturalizmai kritičkog regionalizma II), dr sc. Nikola Marković (Inovacije jezika savremene arhitekture III)…


Sadržaj novog broja donosi i portret Miroslava Štumbergera, pionira raketne tehnologije na ovim prostorima, priču u arhitekturi u službi turizma (Popularizovanje Bara) kao i razgovor sa Živkom Banjevićem, izvršnim direktorom Montenegro Airlinesa o stanju u avioindustriji, dugoročnoj strategiji i razvoju ove kompanije.


Štampano izdanje časopisa dostupno je u prostorijama Komore.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021