ODRŽANA V SJEDNICA SKUPŠTINE IKCG
30.03.2018

  

       

 

 

   U četvrtak, 29.marta 2018, godine, u Podgorici, održana je V sjednica Skupštine Inženjerske komore Crne Gore

 
 
Na početku sjednice, minutom ćutanja, iskazana je počast nedavno preminulom delegatu Vidosavu Strugaru građevinskom inženjeru, članu Komore od njenog osnivanja, kao i preminulim Profesoru emeritusu Arseniju Vujoviću, jednom od utemeljivača i prvom predsjedniku Inženjerske komore Crne Gore, Prof. dr Radovanu Bakiću, članu Upravnog odbora Komore i Ljubici Lazarević, takođe dugogodišnem članu Komore.
 
 

Na V Sjednici Skupštine IKCG jednoglasno je izabran novi predsjednik Skupštine, dr Boris Ilijanić, koji je preuzeo predsjedavanje sjednicom. Dr Ilijanić je zahvalio na izboru i pozvao prisutne da štite struku svojim inženjerskim autoritetom te  da dio tog autoriteta, kako je istakao, ugradimo u našu, inženjersku, kolektivnu svijest za poboljšanje inženjerskog i poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

 

 

Predsjednik Inženjerske Komore Crne Gore, gospodin Boris Ostojić, osvrnuo se na proteklu godinu koju je obilježilo zalaganje Komore u cilju zaštite interesa struke, interesa njenih članova i javnog interesa i takvo opredijeljenje ocijenio kao jedino ispravno. Očuvanje nezavisnosti Komore i jedinstva strukovnih komora bilo je i ostaje temelj daljeg rada Komore, naglasio je Predsjednik. Kratko se osvrnuo na rješenja usvojenog Statuta konstatujući, kao jedan od njegovih benefita, jasno definisane odgovornosti Generalnog sekretara prema Zakonu, kada je u pitanju poslovanje Komore, ali i prema Upravnom odboru kao njegovom poslodavcu. U pogledu pozicije Predsjednika Komore, ona je ispravno odmjerena, rekao je Ostojić. Predsjednik Komore je reprezent koji svoj autoritet crpi iz rukovođenja, odnosno predsjedavanja Upravnim odborom, dok činjenicom izbjegavanja profesionalizacije predsjedničke pozicije, sačuvana je nezavisnost rada i djelovanja pomenute funkcije, a što je posebno bilo predmet njegovog insistiranja. Takođe, podvukao je da je period na koji se odnosi Izvještaj o radu IKCG obilježen intenzivnim, ali i opreznim djelovanjem, prije svega Upravnog odbora (u njegovom proširenom sastavu), na kom su se odluke donosile konsenzusom. Izrada Statuta je preduslov za početak reforme IKCG, a izbor generalnog sekretara suštinski element za njeno sprovođenje. U skladu sa tim, obavijestio je da je krajem prošle godine formirana i Komisija za izbor generalnog sekretara, dok se usvajanje Statuta čekalo kao preduslov za raspisivanje konkursa koji će biti u skladu sa novim opisom i uslovima rada tog radnog mjesta.  

 

 

Predsjednik Inženjerske komore Crne Gore, gospodin Boris Ostojić, pored afirmativnih kretanja u okvirima našeg strukovnog udruženja, istakao je i izvjesne nepovoljne okolnosti koje su zadesile kako Komoru tako i njene inženjere, posebno referišući na odredbe novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, ali i nedovoljno dobru komunikaciju sa resornim Ministarstvom. Posebno je naglasio prisutnu atmosferu ignorisanja zahtjeva od strane Komore u vezi sa definisanjem njenog budućeg položaja.

 

"Mi smo strukovno okruženje u kom treba da njegujemo ambijent prihvatljiv za sve učesnike. Komora treba i ubuduće da radi u pravcu pokrenutih aktivnosti očuvanja interesa struke, intenziviranja i unapređenja odnosa sa resornim Ministarstvom, pod okriljem države, ali kao nezavisna institucija", zaključio je Ostojić.

 

 
 
U skladu sa predloženim Dnevnim redom, na V sjednici Skupštine Inženjerske komore Crne Gore usvojen je Statut Komore (na koji je saglasnost dalo Ministarstvo održivog razvoja i turizma). Usvojen je i Izvještaj o radu IKCG za 2017.godinu, Finansijski izvještaj IKCG za 2017.godinu, kao i Izvještaj Nadzornog odbora za 2017.godinu.
 
 
Više fotografija sa Skupštine IKCG možete vidjeti na LINKU.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021