REDOVNA PROLJEĆNA SJEDNICA IIRS
13.04.2018

U Podgorici, 11.04.2018.godine, održana je redovna, proljećna sjednica Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju, na kojoj su prisustvovali predstavnici Hrvatske komore građevinskih inženjera, gospodin Mirko Orešković, Željko Sokolić i Ivan Paska, zatim predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, gospodin Željko Matić, te predsjednik Komore ovlašćenih arhitekata i ovlašćenih inženjera Makedonije, gospodin Prof. dr Mile Dimitrovski. Na sjednici je poseban akcenat stavljen na postignue rezultate u realizaciji programskih projekata pod okriljem IIRS, te na perspektivu daljeg djelovanja u kontekstu internih dešavanja u pojedinim komorama, članicama IIRS.

 

Predsjednik Komore, Boris Ostojić posebno je upoznao sa stanjem i statusom Inženjerske komore Crne Gore, ali i inženjerske struke, te imajući u vidu aktuelnosti oko usaglašavanja domaće inženjerske prakse i rada IKCG sa odredbama važećeg Zakona, konstatovao da našoj Komori predstoji izazovan period. Osvrnuo se na aktivnosti koje je IKCG preuzela u proteklom periodu u cilju adekvatnog prepoznavanja inženjerske struke, našeg članstva i javnog interesa kroz odredbe Zakona te je, sa žaljenjem, konstatovao nedostatak plodotvorne komunikacije sa relevantnim resornim organima, a što je rezultiralo i sadržajem Zakona kakav danas poznajemo. Objasnio je konsekvence nedefinisanog položaja u kom se nalazi Inženjerska komora Crne Gore, naročito po donošenje operativnih akata kakvi su Finansijski plan, Plan rada za tekuću godinu, ali i onih koji se tiču sudbine zaposlenih u Stručnoj službi. Konstatovao je da posebno treba obratiti pažnju na rad privrednih društava i fizičkih lica, nakon ponedeljka 16.aprila, koja nisu uspjela da dobiju nove licence od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, a kada ističe važnost izdatih licenci od strane Komore.

Između ostalog, Inženjerska inicijativa za regionalnu saradnju ocijenila je nužnim redukovanje postojećeg broja projekata na kojima će dalje biti angažovana u svom djelovanju. U ovom cilju, sačiniće se upitnik i dostaviti svim komorama članicama, kako bi se po dobijenim rezultatima, na nekom od narednih sastanaka, donijela odluka o smanjenju na dva najznačajnija uz dodatak novog, trećeg projekta pod imenom „Osmišljavanje i sprovođenje koncepta marketinga IIRS“. Kroz uvođenje projekta „Marketing“, IIRS će artikulisati djelovanje sa ciljem unapređenja svoje vidljivosti i informisanja inženjerskog okruženja o dosezima inženjerske struke, koja je uvijek i svuda u funkciji ukupnog napretka društva. Takođe, dogovoreno je da se u najskorijem periodu osmisli koncept održavanja regionalne Konferencije IIRS, svake treće godine.

Predsjednik Komore Makedonije, gospodin Mile Dimitrovski je u neformalnom dijelu sastanka uručio predsjedniku Ostojiću Katalog o linearnim termalnim mostovima u zgradama u seizmičkim područjima, a u izdanju makedonske komore, dok mu je predsjednik Hrvatske komore inženjera elektrotehnike, gospodin Matić uručio njihovo Glasilo. Pomenute publikacije nalaze se u Biblioteci Inženjerske komore Crne Gore.

U četvrtak, 12.04.2018. gosti iz Regiona su učinili i nezvaničnu posjetu Inženjerskoj komori Crne Gore iskoristivši priliku da još jednom izraze podršku budućim nastojanjima Inženjerske komore Crne Gore u očuvanju svog i statusa inženjerske struke.

Fotografije sa skupa nalaze se na linku GALERIJA.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021