PREDSTAVNICI IKCG UČESTVOVALI U RADU SKUPŠTINSKIH ODBORA
18.06.2018

Na osnovu Odluke Upravnog odbora  broj 01-954/2 od 06.06.2018.godine, o formiranju Radne grupe za pripremu amandmana na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, predstavnica Inženjerske komore Crne Gore i predsjednica Strukovne komore arhitekata, Maja Velimirović Petrović, dipl.inž.arh. u četvrtak je učestvovala na  42. sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu dok je predstavnik IKCG mr Dragan Žarković, dipl.inž.građ uzeo aktivno učešće na 24. Sjednici Odbora za turizam, poljpoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore.

Predstavnica Inženjerske komore Crne Gore, Maja Velimirović Petrović, dipl.inž.arh. imala je priliku da detaljno obrazloži predlog IKCG za amandmanskim djelovanjem na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i upozori na potrebu uvođenja krivične odgovornosti i u oblasti planiranja, a ne samo u oblasti izgradnje objekata. Na sjednici Odbora, od strane naše predstavnice, ukazano je i na potrebu uvođenja krivične odgovornosti za lice odgovorno za izradu i reviziju planskog dokumenta, jer se radi o licima koja nisu zaposlena u državnoj ili lokalnoj upravi već rade profesionalni posao u privrednim društvima, jednako kao i lica odgovorna za projektovanje, reviziju tehničke dokumentacije, izvodjenje radova i nadzor.

 

Kada je u pitanju amandmansko djelovanje na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, mr Dragan Žarković je obrazložio neslaganje IKCG sa predloženim odredbama, smatrajući da se njima derogira uloga i značaj stručnog nadzora, inspekcije te revizije. Zbog toga, umanjuje se mogućnost identifikacije subjekata koji krše zakone i degradira sistem odgovornosti svih učesnika u postupku realizacije projekata, odnosno Prijedlog zakona institut odgovornosti tretira selektivno, rekao je ŽArković. Naime, prema ovom Prijedlogu dodatno će se povećati odgovornost: Projektanta, Stručnog nadzora i Revidenta, a istovremeno će se smanjiti odgovornosti kod: Planera, Glavnog državnog arhitekte, Glavnog opštinskog arhitekte i svih zaposlenih u državim i opštinskim organima, koji izdaju UTU-ve.

 

Inženjerska komora Crne Gore će nastaviti u kontinuitetu da javno istupa sa stručnim stavovima, prijedlozima i pojašnjenjima čime se afirmiše naše, nesporno, opredijeljenje da aktivno učestvujemo u svim važnim pitanjima koja se odnose na oblast upravljanja prostorom, sa suštinskom posvećenošću ka očuvanju interesa inženjerske struke.

 

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021