Predstavnici IKCG učestvovali na 67. sjednici Generalne skupštine ECCE i međunarodnoj konferenciji "Građevinarstvo i kulturno nasljeđe"
20.06.2018

Generalna skupština ECCE održala je 67. zasijedanje u periodu od 31. maja – 2. juna u Talinu/Estonija, u organizaciji Udruženja građevinskih inženjera Estonije. Sjednicom je predsjedavao Wlodzimerz Szymczak, predsjednik ECCE-a. Predsjednik  Udruženja građevinskih inženjera Estonije (EACE) mr Margo Dengo, u uvodnom obraćanju, pozdravio je prisutne i upoznao ih sa strukturom i mandatom EACE sa akcentom na izazove i probleme sa kojima se suočavaju inženjeri u Estoniji.

Tokom zasijedanja Generalne skupštine, Udruženje građevinskih inženjera Rusije – Moskva obnovilo je svoje članstvo u ECCE. Prezentovan je ECCE izvještaj o radu za period oktobar 2017 – maj 2018.godine, i posebno pozdravljena organizacija Evropske godine građevinskih inženjera 2018, te finalizacija Nacrta „Regulativa za praksu građevinskih inženjera“. Na zasijedanju je bilo riječi o članstvu ECCE-a, odnosima sa drugim evropskim i svjetskim organizacijama, učešću u različitim seminarima i sl. Na ECCE Generalnoj skupštini ratifikovana je i "Madridska deklaracija o vodama 2018: budućnost koju želimo", kojoj su pristupile i WFEO, WCCE, FEANI, ECCE, CICPC-CECPC, OdE Portugal, CICCP, AICCP, IIE Španija.

ECCE je podržala ko-organizaciju Svjetskog građevinskog foruma 2019 „Rezilientnost građevina i infrastruktura“ koji je planiran za period od 8-11 aprila 2019.godine, a koji će pratiti Godišnji sastanak WFEO Upravnog odbora. Forum će biti organizovan pod pokroviteljstvom WFEO, dok su organizatori Inženjerska komora Slovenije i Univerzitet u Ljubljani- Fakultet za građevinarstvo i geodeziju.

 

Na sjednici je, između ostalog, prezentovan i STEM & SAGA (Procjene o rodnoj zastupljenosti) projekat – globalni UNESCO projekat koji ima za cilj identifikaciju i adresiranje rodnog jaza u STEM (Nauka, tehnologija, inženjering i matematika) oblasti na svim niovima edukacije i istraživanja. Budući da građevinski inženjeri predstavljaju više od polovine svjetske populacije inženjera, UNESCO SAGA tim je preuzeo sprovođenje istraživanja u ime Komieta žena u građevinarstvu ECCE-a, a u cilju prikupljanja preciznih podataka koji će pomoći ustanovljavanje rodne ravnopravnosti u oblasti inženjerstva. Nacionalne članice ECCE su se obavezale da popune on line upitnik.

Predstavnici Inženjerske komore Crne Gore na 67. zasijedanju Generalne skupštine ECCE-a, bili su Prof.dr Miloš Knežević i mr Olga Radulović.

 

Paralelno sa održavanjem Sjednice, 1.juna 2018.godine održana je međunarodna konferencija „Građevinarstvo i kulturno nasljeđe“, na kojoj su, pored ECCE članica prisustvovali i domaći inženjeri, studenti, stručnjaci i akademici.

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021