PREDSJEDNIK SKUPŠTINE IKCG Doc.dr BORIS ILIJANIĆ PRISUSTVOVAO OTVARANJU CRNOGORSKOG PAVILJONA U VENECIJI
21.06.2018

Predsjednik skupštine IKCG, Doc.dr Boris Ilijanić, dipl.inž.arh. prisustvao je, ispred Inženjerske komore Crne Gore, svečanom otvaranju postavke izložbenog paviljona Crne Gore na 16. Venecijanskom bijenalu pod geslom: Slobodan-otvoren prostor/ "Freespace"/, u periodu od 22-26.06.2018.godine.

 

Fotografija iz lične arhive Predsjednika Skupštine IKCG
 

Postavka izložbenog paviljona Crne Gore "Woman/Man under the umbrella" je realizovana u Palati Ramo Malipiero u zoni "Academia" u blizini "Ponte di Academia" u Veneciji. Predsjednik SKuptšine IKCG imao je radni susret sa komesarom postavke Prof.dr Dušanom Vuksanovićem, arhitekticom i kustoškinjom postavke Prof.dr Sonjom Radović-Jelovac kao i dobitničkim timom na konkursu za najbolje rješenje– autorima postavke  i rukovodiocima tima - arhitektama Krešimirom i Rosom Roginom.

 

Crnogorska postavka je predstavljana kao orginalni pristup prezentacije ambijenta Crne Gore i filozofije postojanja u arhitekturi, odnosno u prostoru. "Riječ je više", je jedna od makisma predstavljena na terakota odlivcima izloženim na vertikalnim površinama. Pristup prezentacije ambijenta prostora Crne Gore, kroz savremenu aplikaciju endemskog Lovćenskog zvončića, savremenim materijalima, dinamičnom led rasvijetom, akustičkom aplikacijom jutarnjeg pijeva Lovćenski ptica, predstavljaju fantastičan vizuelno akustički doživljaj, u svom izvještaju konstatovao je Prof. Ilijanić.

 

Fotografija iz lične arhive Predsjednika Skupštine IKCG

 

Predsjednik IKCG je iskoristio ovaj period da se upozna i sa dijelom postavke 16. Venecijanskog bijenala arhitekture drugih paviljona, na lokaciji "Giardini e Arsenale".

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021