Predstavnici IKCG učestvovali na 68. zasijedanju Generalne skupštine ECCE-a
05.11.2018

Na 68. zasijedanju Generalne skupštine Evropskog savjeta građevinskih inženjera (ECCE), koje je održano 23. oktobra 2018.godine u Londonu/UK, predsjedavanje ECCE-om i dvogodišnji mandat, preuzeo je dosadašnji potpredsjednik, gospodin Aris Chatzidakis.

Aris Chatzidakis je bio prvi potpredsjednik Upravnog odbora Udruženja građevinskih inženjera Grčke - ACEG (1981 – 2009), dugogodišnji je član Skupštine Tehničke komore Grčke  - TCG, kao i član brojnih ekspertskih komiteta ispred Ministarstva vanjskih poslova Grčke, Komore Grčke, te međunarodnih udruženja poput ECEC-a, FEANI-a i EAMC-a (Aris je zvanični predstavnik ECCE u EAMC). Gospodin Chatzidakis je aktivno učestvovao u radu ekspertske grupe za izradu Direktive 1989/48 i kasnije 2005/36 koje se odnose na snaženje mobilnosti inženjera i ekvivalentnosti kvalifikacija. Na funkciju „president elect“ izabran je 2016. godine, uoči 22 sjednice Generalne skupštine u Atini/Grčka, da bi mandat preuzeo u oktobru 2018.godine prilikom zasijedanja u Londonu.

 

Na ovoj sjednici izabran je i budući predsjednik, ujedno i novi član Upravnog odbora, gospodin Andreas Brandner, koji će početi služenje svog mandata 2020.godine.

 

Na 68. sjednici Generalne skupštine ECCE izabran je i novi Upravni odbor i to:

 

Aris Chatzidakis

President

Greece

Wlodzimierz Szymczak

Immediate Past President

Poland

Andreas Brandner

Vice President / President Elect

Austria

Dimitar Natchev

Vice President / Treasurer

Bulgaria

Platonas Stylianou

Executive Board Member

Cyprus

Jose Francisco Saez Rubio

Executive Board Member

Spain

Paul Coughlan

Executive Board Member

U.K.

Helena Endriksone

Executive Board Member

Latvia

 

Nakon ovog izbora, održan je i prvi sastanak novoformiranog odbora.

 

68 Generalna skupština ECCE i Globalni inženjerski forum

 

68 Generalna skupština  ECCE - a, organizovana je u okviru Globalnog inženjerskog foruma (GEC) koji je realizovan, pored ostalog, povodom obilježavanja 50 godina WFEO, i u znak Inženjerske godine proglašene od strane Vlade UK. Globalni inženjerski forum je organizovan uz učešće Američkog udruženja građevinskih inženjera (ASCE), Udruženja građevinskih inženjera Kanade (CSCE), Evropskog savjeta građevinskih inženjera (ECCE) i Inženjerskog savjeta zemalja Komonvelta.  Oba događaja označena su kao kulminacija aktivnosti preduzetih od strane organizatora u cilju označavanja 2018. godine kao „Evropske godine građevinskih inženjera“.

 

Predstavnici Inženjerske komore Crne Gore u ECCE, koji su uzeli učešće u radu skupštine i prisustvovali forumu bili su:

 

  1. Mr Olga Radulović, članica Izvršnog odbora SKGI
  2. Mr Nikola Luković, predsjednik skupštine SKGI

 

Na 68 Generalnoj skupštini ECCE-a donešene su, pored ostalih, sljedeće odluke:

 

  • Savjet građevinskih inženjera Ukrajine primljen je u punopravno članstvo ECCE-a;
  • Usvojen je pregledni izvještaj o aktivnostima ECCE za jun-oktobar, i prezentovani zaključci sa Druge međunarodne konferencije „Seismic-2018“;
  • Predstavljeni su rezultati inicijative ECCE za označavanje 2018.godine kao „Evropske godine građevinskih inženjera“;
  • Predstavljena je knjiga pod nazivom „Zapisi o istoriji građevinarstva“ koja predstavlja doprinos ECCE-a gorepomenutoj inicijativi. Tri primjerka ove knjige nalaze se u Biblioteci Komore i svi zainteresovani članovi Komore, istu mogu uzeti na korišćenje.
  • Usvojen je Finansijski izvještaj ECCE - a kao i prijedlozi za članarine za narednu godinu.

 

 

 

Zasijedanja su bila dobre prilike da se razmotre aktuelne teme iz oblasti građevinarstva i inženjerske struke poput: potrebe za seizmički sigurnom i planiranom gradnjom, stimulisanje investicija za rekonstrukcije i renoviranje objekata, izgradnju infrastrukutura i inovacije; uloge građevinskih inženjera u dostizanju ciljeva održivosti i sl. U pogledu značajne teme, kakva je seizmička stabilnost objekata u sadejstvu sa očuvanjem životne sredine i poštovanjem principa energetske efikasnosti objekata, delegati IKCG su predložili da daju svoj doprinos i učestvuju u usvajanju zaključaka, a kroz razmjenu iskustava koja će biti sublimirana u finalnim dokumentima, posebno značajnim za one zemlje koje nisu imale prilike da bolje razumiju probleme i upoznaju se sa potencijalnim hazardima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dogovoreno je da se sljedeći susret u 2019. godini održi u Lisabonu/Portugal paraleleno sa Generalnom skupštinom WCCE i EAMC, u organizaciji Inženjerske komore Portugala, dok će se susret u 2020. godini održati u Sofiji/Bugarska u organizaciji Udruženja građevinskih inženjera Bugarske. Jedan od prijedloga za održavanje „proljećnih“ susreta odnosio se na Maltu i Crnu Goru, a što će se preciznije definisati u narednom periodu.

 

Na LINKU se nalazi integralni Izvještaj na engleskom jeziku.
© Inženjerska Komora Crne Gore 2021