PREDSJEDNIK KOMORE UČESTVOVAO NA 16 GAM ECEC - IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO ECEC
05.12.2018

Šesnaesta sjednica Generalne skupštine ECEC održana je 17.novembra 2018.godine, u hotelu „Palace“ /Zagreb/Hrvatska. Domaćin ovogodišnjeg zasijedanja bila je Hrvatska komora inženjera građevinarstva.

U skladu sa dnevnim redom Skupštine, na 16. sjednici su organizovani izbori za novo rukovodstvo ECEC-a, koje će mandat služiti u narednom, dvogodišnjem periodu, naime 2019-2021.godine.

 

Za predsjednika ECEC izabran je Klaus Thürriedl (Austrija), dok su potpredsjednici: Hubertus Brauer (Njemačka), Mile Dimitrovski (Makedonia), Zygmunt Meyer (Poljska). Novoizabrani generalni sekretar ECEC je Hansjörg Letzner (Italija), dok je za blagajnika ponovo izabran Gábor Szöllössy (Mađarska)

 

Inženjerska komora Crne Gore je, prema usvojenoj strategiji i zaključcima sa poslednjeg sastanka Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju (IIRS) u Beogradu, podržala kandidaturu predsjednika Komore ovlašćenih arhitekata i ovlašćenih inženjera, gospodina Mileta Dimitrovskog na mjesto potpredsjednika ECEC-a. Izbor gospodina Dimitrovskog, čije dugogodišnje angažovanje u okviru IIRS, a posebno kroz uspješnu realizaciju projekata od značaja za inženjersku struku koji se odnose na stručno osposobljavanje inženjerskog kadra i harmonizaciju standarda iz ove oblasti sa zemljama susjedima, na funkciju potpredsjednika ECEC, značajan je impuls nastojanjima partnerskih komora Regiona, time i IKCG, da osnaže svoju vidljivost i uticaj na evropskom niovu.

Generalna skupština bila je i povod da se prezentuju rezultati aktivnosti sprovedeni pod okriljem ECEC-a, u periodu od 2016-2018.godine, a pod rukovodstvom predsjednika Črtomira Remeca. Dosadašnji generalni sekretar ECEC-a Klaus Thürriedl je, takođe, izvijestio o dostignućima u pogledu realizacije aktivnosti iz Evropskih razvojnih ciljeva (European Developments) u pomenutom periodu.

 

Na Generalnoj skupštini je bilo riječi i o procedurama javnih nabavki u oblasti građevinarstva na evropskom nivou, u okviru koje teme je zaključeno da nadležna Radna grupa ECEC-a pripremi praktični vodič koji će uputiti ovlašćenim institucijama u zemljama članicama, koje sprovode pomenute postupke. Predstavljen je i priručnik o BIM tehnologijama koji obezbjeđuje osnovi pregled polaznih zahtjeva za upotrebu BIM-a u inženjerskim projektima. Imajući u vidu rastući trend potražnje BIM tehnologija, kao seta mogućnosti ali i izazova za inženjere, ECEC je iskazala opredijeljenje da nastavi sa praćenjem razvoja u ovoj oblasti.  

Naredna sjednica Skupštine ECEC će se održati na proljeće 2019. godine u Ljubljani, paraleleno sa Svjetskim građevinskim forumom, koji će se realizovati pod pokroviteljstvom Inžinerske zbornice Slovenije.

Više o skupu na www.ecec.net.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021