Pogled, br. 28
28.05.2019

Pred Vama je novi broj časopisa "Pogled" Inženjerske komore Crne Gore, koji i ovoga puta donosi interesantne teme iz inženjerskih oblasti.

U rubrici Epicentar saznajte koje su to aktivnosti obilježile rad IKCG u prethodnom periodu, između ostalog, izabran je novi predsjednik Komore, Srđan Laković, dipl.inž.el., kao i generalni sekretar Nikola Petrović, dipl. pravnik. IKCG se izdavačkom djelatnošću predstavila na ovogodišnjem XIV po redu Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga, a učestvovala je i na redovnoj sjednici Inženjerske inicijative za regionalnu saradnju, koja je održana u aprilu u Sofiji (Bugarska). Rad IKCG obilježili su i stručni skupovi, prvenstveno posvećeni edukaciji inženjera, kao i učešća njenih članova na seminarima, okruglim stolovima, predavanjima.


U novom broju o IKCG danas, o prioritetima u njenom daljem poslovanju, svojim budućim profesionalnim angažovanjima u cilju prepoznavanja njenog pravog statusa u društvu, govori u intervjuu za "Pogled" novoizabrani predsjednik Komore, Srđan Laković.

Poseban osvrt u "Pogledu" dat je na nemili događaj koji je prije četrdeset godina (15. april 1979.) razorio Crnu Goru. Riječ je o fatalnom zemljotresu koji je za samo deset sekundi izazvao razaranja ogromnih razmjera, prvenstveno na Crnogorskom primorju. O zemljotresu iz 1979. govore za "Pogled" Veljko Belada, jedan od najstarijih aktivnih građevinskih inženjera u Crnoj Gori i Božidar Pavićević, dip.inž.građ, koji je tada bio generalni direktor Republičkog zavoda za urbanizam Crne Gore.

Kroz razgovor sa Igorom Noveljićem, izvršnim direktorom EPCG, donosimo priču o energetskom gradilištu kod Ulcinja. Noveljić najavljuje da će prva faza radova za solarnu elektranu na Briskoj gori početi iduće godine, sa rokom izgradnje 18 mjeseci, a da bi do proizvodnje moglo doći krajem 2021. godine. U novom broju i o Studiji za gradnju HE “Kruševo”, o mogućoj revitalizaciji HE “Ozrinići”…

U novom broju o obilježavanju stogodišnjice početka rada Škole Bauhaus, o laureatima nagrade Mies van der Rohe, za ciklus 2017-2019. Nagrada je pripala realizovanom projektu pod nazivom “Transformacija 530 stanova”, iza kojeg stoji francuska praksa Lakaton i Vasal, sa sjedištem u Parizu.

U rubrici Perspektiva predstavljamo mladu Baranku Aleksandru Đurović, koja je sa svojim timom na nedavno održanom Evropskom takmičenju DOCE X DOCE Competition for Architecture Students u Granadi, među 500 timova iz 16 zemalja Evrope, osvojila treće mjesto.

O pomenutim i mnogim drugim interesantnim sadržajima, čitajte u našem novom Pogledu.

 

 

 

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021