POGLED 29
26.07.2019

Novi broj časopisa „Pogled“, otvara redovna rubrika Epicentar koja donosi aktuelnosti iz Inženjerske komore.

 

U ovom broju poseban akcenat stavljen je na održavanje 69. Generalne skupštine ECCE-a, održane u organizaciji Strukovne komore građevinskih inženjera – IKCG krajem maja i početkom juna u Podgorici. 

 

U nastavku slijedi razgovor sa novoizabranim generalnim sekretarom IKCG, gospodinom Nikolom Petrovićem, kao i redovna rubrika Pogled u kojoj predstavljamo aktuelne projekte iz brojnih inženjerskih oblasti, kako u Crnoj Gori tako i u okruženju, svijetu.


U novom broju nastavljamo priču o izgradnji crnogorskog autoputa. Ovoga puta o najizazovnijem objektu – Mostu na Moračici razgovaramo sa glavnim inženjerom projekta Vlatkom Ćipranićem, dipl.inž.građ. 

 

Među aktuelnim temama su i Projekat rekonstrukcije TE Pljevlja kao i puštanje u rad podmosrkog energetskog kablad užine oko 450km, sa 200km dalekovoda, kojim se uspostavlja novi tranzitni pravac - autoput električne energije kojim se povezuju elektroenergetski sistemi regiona, zapadne i istočne Evrope (Italija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina i Rumunija), a sve preko Crne Gore koja postaje jedno od najznačajnijih energetskih čvorišta Evrope.

 

U novom broju stručne radove, koje predstavljamo, pod nazivom (rubrika Obnovljivi izvori) „Potencijalne i kinetičke energije plime i oseke“ i (rubrika Istraživanje) „Biodeterioracija betonskih konstrukcija“, potpisuju prof. dr Dečan Ivanović i Vera Vujović, dipl.inž.građ.

 

Pogled u svom 29. izdanju donosi i tekst o velikoj izložbi arhitekture bivše Jugoslavije, koja je privukla veliku pažnju svjetske javnosti, a predstavljena je od aprila 2019. u Muzeju moderne umjetnosti u Njujorku (MoMA).

 

U nastavku slijedi intervju sa arheologom Jovanom J. Martinovićem, koji govori o ostavštini Italije na Crnogorskom primorju – što je istoimeni naziv njegove nedavno publikovane monografije u izdanju Zajednice Italijana Crne Gore. Poseban akcenat u intervjuu stavljen je na venecijansko graditeljstvo u deset gradova na Crnogorskom primorju. Martinović inače, svojim višedecenijskim plodnim istraživačkim i publicističkim radom uvezuje različite kulturne krugove, minule i sadašnje svjetove i epohe, što je potvrdio kroz više desetina publikacija, naučnih radova i tekstova. Važi za jednog od najboljih poznavalaca istorije i kulturne baštine Boke Kotorske.

 

Slijedi rubrika Prostorno istraživanje i drugi dio rada „Resinum Romanum“, koji potpisuje dr Boris Ilijanić, dipl.inž.arh, dok u rubrici Stav predstavljamo prvi dio teksta Pogled na urbanizam “Bloka 5” u Titogradu, koji potpisuje Miodrag Bajković, dipl.inž.arh.

 

U okviru rubrike Perspektiva kroz razgovor sa mladim crnogorskim arhitektom Vildanom Ramusovićem, upoznajemo se sa njegovim nedavnim profesionalnim uspjesima u Sloveniji.

Među odabranim tekstovima za novi broj časopisa je i izuzetna priča o poznatom crnogorskom/jugoslovenskom arhitekti Slobodanu Vukajloviću i njegovom čuvenom projektu – Grotta Regina u Bariju.

 

Ispratili smo i izložbu „Otisak vremena – Stećci u Crnoj Gori“ poznate umjetnice Anke Burić, akademika CANU, koja predstavlja rezultat višegodišnjeg naučno-umjetničkog projekta, a koja je prošlog mjeseca otvorena u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ na Cetinju.

 

Tu su i redovne rubrike: Ahiv koja predstavlja hronološki, kroz sedam nastavaka (u novom broju ide posljednji), zakone ograđenju u Crnoj Gori, kao i Arheotok, koja istraživačkim – arheološko-arhitektonskim putem donosi vrijedne, nikada ranije otkrivene ili vrlo oskudno opisane u domaćoj povijesti, podatke o načinu života na našim prostorima.

 

Štampano izdanje svih brojeva časopisa "Pogled", možete preuzeti u prostorijama Komore.

© Inženjerska Komora Crne Gore 2021